Chcete začít pravidelně běhat? Jaro je pro běh nejlepším obdobím.

Chcete začít pravidelně běhat? Jaro je pro běh nejlepším obdobím.

Pověsili jste přes zimu běhání tak trochu na hřebík? Nebo se k začátku běhání teprve chystáte? Pak věřte, že nyní na jaře máte jedinečnou příležitost si tento koníček zařadit (znovu) do svého života a věnovat se mu pravidelně.

Dny se prodlužují, venku je stále větší teplo, příroda i lidský organismus se probouzí ze zimního spánku… Prostě ideální období do svého pravidelného režimu dne zařadit zdravý pohyb na čerstvém vzduchu, díky němuž se budete cítit skvěle.

Není divu, že každým rokem počet aktivních běžců neustále roste raketovým tempem – mnozí z nás kouzlo běhání již objevili. Jak jste na tom vy?

Proč začít běhat a v čem je běhání tak přínosné pro tělesné i psychické zdraví?

  • Běhat lze téměř v každém věku. Stačí jen přizpůsobit tempo své fyzické kondici a věku.
  • Běhání je levné a nenáročné na výbavu – potřebujete jen to nejnutnější sportovní vybavení – kvalitní běžecké boty, tričko, kraťasy a běžíte.
  • Běhat lze kdekoliv a kdykoliv – doslova je jedno, odkud vybíháte. Zda bydlíte ve městě, na vsi, cestujete po světě… Stačí se jen obout a vyběhnout.
  • Běhání je nejpřirozenější pohyb pro člověka (kromě chůze) – pokud běháte správně, díky běhu posilujete celý kardiovaskulární a pohybový systém, zvyšujete si kapacitu plic, zlepšujete celkovou kondici.
  • Běhání je skvělý nástroj, který pomáhá s hubnutím.
  • Díky běhání lze odbourat stres a skvěle se psychicky uvolnit a odreagovat. Při běhání se uvolňují endorfiny – hormony štěstí, díky kterým se budete cítit skvěle.
  • Běhání je i skvělým socializačním prostředkem – díky svému novému koníčku můžete potkat spoustu skvělých lidí, kamarádů, spolupodílet se na v dnešní době obrovské běžecké komunitě. Zúčastňovat se závodů a dalších běžeckých akcí.
Běžecké boty

Není běhání jako běhání – silnice nebo terén?

Pokud si myslíte, že běhání je jen o tom, udělat pár okruhů kolem sídliště se sluchátky na uších, mýlíte se! Existuje tolik variant běhání, a každý z nás si může vybrat tu svou nebo mezi těmito způsoby běhání libovolně přeostřovat a často typy běhání měnit. Je to ku prospěchu všemu – díky pestrosti Vás bude běhání i více bavit.

Jaké máte při běhání možnosti?

  • Běhání po silnici, chodnících, v parku – nejtypičtější forma, je snadné jen seběhnout schody z paneláku a okamžitě běžet.
  • Běhání v přírodě, v terénu – pokud máte možnost si své obvyklé tréninky na asfaltu občas zpestřit běháním v přírodě, běžte do toho – čerstvý vzduch, větší spojení s přírodou, vůně a klid lesa jsou k nezaplacení. Mnoho běžců běhá výhradně po lesních cestách a pěšinách a běhají v podstatě hlavně kvůli tomu, aby trávili v přírodě co nejvíce času.
  • Běhání po dráze – máte-li ambice zúčastnit se běžeckých závodů, dosahovat skvělých časů a výsledků, a pokud je v okolí Vašeho bydliště k dispozici atletická dráha, neváhejte ani vteřinku. Na dráze můžete běhat intervalové tréninky, sprinty, a všechny další speciální typy tréninků, díky kterým se budete komplexně zlepšovat.
  • Běh na běžícím pásu. Zejména v zimě je běh na běžícím pásu oblíbenou variantou tréninku, pokud se člověku nechce do mrazivého počasí. Toto však na jaře moc nemusíme řešit, takže raději hurá do přírody :-).
  • Spartan Race, Cross-Fit a podobné typy pohybových aktivit pro celé tělo, v nichž hraje běhání jednu z důležitých rolí. Popularita různých překážkových, vytrvalostních i silových závodů nabývá na intenzitě každým rokem. Pokud máte chuť jít tímto směrem, proč ne? Kromě zlepšení fyzičky posílíte i horní část těla, která je u běžců zanedbávaná.

Jak s běháním začít? Několik tipů, na které se vyplatí myslet:

ranní běhání, při východu slunce
  • Pořiďte si kvalitní běžeckou obuv, která Vám sedne, nikde netlačí, respektuje tvar Vašeho chodila, klenby a typ došlapu. Pro první běh nemusíte mít hned ty nejlepší běžecké boty, stačí lepší botasky, ale myslete na tohle. Pokud chcete běhání opravdu dát šanci, budete dobré běžecké boty dříve či později potřebovat. To platí i pro kvalitní a pohodlné oblečení z funkčních materiálů. Pokud si navíc toto vybavení nakoupíte, bude Vám sloužit i jako motivace, proč v běhání pokračovat – přece nenecháte tak krásnou výbavu ladem ve skříni.
  • Oblečte se vždy podle aktuálního počasí – oblékejte se tak, jako by bylo venku o pět až deset stupňů více. Při teplém jarním počasí Vám bude stačit tričko a kraťasy, pokud bude chladno, zvolte raději termotričko s dlouhým rukávem. Přidá-li se k tomu ještě déšť nebo vítr, nezapomeňte na větrovku. I na jaře může být spousta dnů, kdy si budete muset vzít rukavice a lehkou čepici. Ze začátku běhu byste měli registrovat mírný pocit zimy, který by však měl odeznít po cca 10 minutách tréninku. Podle mých zkušeností je však lepší obléct se trochu tepleji, vždycky totiž můžete jednu z vrstev sundat, bundu si složit do kapsy nebo mikinu zavázat kolem pasu. Celý trénink totiž běžet při silném pocitu zimy je špatné a riskujete nachlazení.
  • Před vyběhnutím se vždy rozehřejte rychlou chůzí.
  • Nikam se nežeňte a začněte běžet velmi zvolna. Nebojte se prokládat pomalý běh alespoň ze začátku rychlou chůzí. Při běhání se musíte cítit pohodlně, aby se Vám dostávalo dechu, aby pro Vás byl pohyb příjemný a nikoliv vyčerpávající. Hledáte-li inspiraci na běžecký plán pro úplné začátečníky, zkuste ten náš.
  • Dbejte na správné dýchání a přirozený běžecký styl. Nepředklánějte se moc dopředu ani při běhání neseďte. V loktech mějte pravý úhel, hrudník co nejvíce otevřený, hlavu zpříma a našlapujte ideálně na střed chodidla. Pokud budete našlapovat přední částí chodila, budete hodně namáhat lýtkové svaly a achilovku a budete dřív unavení. Pokud na to půjdete moc přes patu, bude vás bolet a necháte na sebe působit příliš velké síly (na kolena, kyčle). Možná se Vám to bude zdát příliš složité všechny tyto prvky uhlídat při prvním běhu. To je však v pořádku a nenechte se tím demotivovat. Postupem času budete sami cítit, v jakých ohledech svůj běžecký styl zlepšit. Nejdůležitější je dbát na správný došlap a dýchání.
  • Trénink zakončujte opět rychlou chůzí, pokud budete chtít, i mírným, ale opravdu jen mírným protažením všech svalů.
  • Před tréninkem, v jeho průběhu i po něm dbejte především na správný pitný režim a výživu. Nezapomeňte, že běhání je poměrně energeticky náročný sport a je tedy nutné doplňovat zpět energii. Pokud běháte a snažíte se žít zdravě, dbejte na správný a vyvážený jídelníček s dostatkem všech vitamínů, minerálů a stopových prvků.
  • Dopřejte si dostatek spánku. Je téměř pravidlem, že po tréninku bude vaše tělo potřebovat více regenerace. A nejúčinnějším typem regenerace je samozřejmě kvalitní spánek.
  • Sport vždy vyvažujte volnými dny, případně kompenzačními sporty a relaxačními technikami.
běh do kopce v horách

Namotivoval Vás dnešní článek? Chystáte se poprvé vyběhnout? Běhání je blahodárné pro celkové zdraví, pohodu a přináší každému do života nesčetně benefitů, ale pozor – jen když se mu věnujete správně. Proto každému začátečníkovi doporučuji, aby naslouchal svému tělu a pravidelně se vzdělával a zlepšoval se i v tomto ohledu – ať už formou studia odborné běžecké literatury nebo článků u nás nebo jinde na webu.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »