Za extrémní únavu po běhu může i nedostatek spánku

Za extrémní únavu po běhu může i nedostatek spánku

Pokud se cítíte v průběhu celého dne velmi unaveni, zvažte, zda je váš spánkový režim adekvátně nastaven. A je zcela jedno, zda jste nezvykle unaveni před tréninkem, po tréninku nebo i ve dnech volna. Dejte totiž pozor na poučku, ze které se stalo už ohrané klišé, že 7 hodin „kvalitního“ spánku obvykle stačí, nové studie totiž ukazují, že tomu tak zdaleka nemusí být!

7–9 hodin spánku pro člověka do 64 let, 7–8 hodin pro seniory nad 65 let

Čím je člověk mladší, tím více spánku potřebuje. Je to logické. Děti rostou doslova a do písmene ve spánku – v něm se vyplavuje nejvíce růstových hormonů zodpovědných za správný růst kostí, za funkci imunitního systému a podobně. Jakmile člověk vyroste, práce jeho těla však samozřejmě nekončí: spánek je pro celé tělo klíčové v opravě a růstu svalové hmoty, obnovu hormonů, pro správnou funkci imunitního systému, dochází ke zklidnění centrálního nervového systému a tělo se pomalu připravuje na nový den. To, že jste nevyspaní poznáte hned: nechce se vám vstát. Tělo vám tím dává jasně najevo, že není do dalšího dne ještě připraveno. Toto však vesele ignorujeme, z části nám nic jiného nezbývá, když musíme vstávat do práce. Ale můžeme na sobě pracovat a ze spánku si udělat jednu z priorit… Jak na to?

Jít brzo spát, a klidně brzo vstávat – Nejpozději do 10:00 být v posteli

Je ale velký rozdíl v tom, vyspat se 7 hodin od půlnoci do 8:00, nebo od 10:00 do 6:00 ráno. Tělo je fyziologicky připravené k útlumu činnosti po západu slunce. Zase je to zcela logické. Jen si představte, kdybychom si nesvítili elektrikou, že bychom po tmě vlastně neměli nic moc co dělat. Vždyť není to zas tak dávno kdy se chodilo spát brzo, klidně v 20:00, a také se brzo při východu slunce vstávalo, aby se stihlo co nejvíce práce.

Proč se k tomu znovu alespoň o kousek nepřiblížit? Vždyť je to naprosto přirozené a má takový návyk má i nezanedbatelné zdravotní benefity. Určité hormony se nejvíce vyplavují právě těsně po desáté hodině, a v případě zameškání ideální doby se nevyprodukuje dostatečné množství. Jednou za čas jít pozdě spát nemusí znamenat problém, vytvořit z toho podmínku na několik let a desítek let již znamená obrovské trable, které bychom s nedostatkem spánku ani spojovat nemuseli. A ruku na srdce, problém s tím máme skoro všichni.

Spánek si vytyčit za jednu z priorit

Místo zhlédnutí filmu, přečtení knihy nebo zhlédnutí všech příspěvků u přátel na sociální síti, je vhodné si jako prioritu určit zcela jinou – spánek. Být vždy nejpozději v 22:00 v posteli. Od 21:00 je pak již ideální se pomalu zklidnit, ztlumit všechny světla, zkusit se protáhnout nebo cvičit chvilku jógu. Podobný návyk by se měl učit cca 20 dní, pak by měl být pro tělo již zautomatizovaný.

Odstraňte z ložnice všechny rušivé světelné i zvukové zdroje, které vás ve spánku mohou rušit, včetně všech počítačů, notebooků a mobilních telefonů.

A na závěr další důležitý tip: vynechte veškeré stimulanty jako je káva nebo černý čaj a energetické nápoje, nebo si je dopřejte v minimální míře pouze dopoledne. Pokud jste na nich „závislí“, budete se pravděpodobně několik dní cítit unavení, spát se vám však bude skvěle – a poté se obejdete i bez všech povzbuzováků. Je lepší zvyknout si na skutečnou energii z kvalitní stravy, mít dostatek tekutin, a samozřejmě spánku.

Studie: sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »