Podzim je v plném proudu, teploty pomalu ale jistě klesají a je čím dál dříve tma. Dopřejte svému tělu to nejlepší z podzimních plodin ve formě vynikající dýňové polévky, kterou zvládne uvařit každý.
Existují různé druhy dýní, pro polévku můžete využít všechny, ale nejvíc se mi osvědčila dýně Hokkaido (to je taková menší sytě červeno-oranžová dýně s velkou žlutou stopkou). Lze využít i normální velkou dýni, ta je však méně chuťově výrazná a je „potřeba“ ji více okořenit a dochutit, pokud to preferujete.
Nadílka z letošní zahrádky.
Dýně máslová se zas více hodí na pečení či jako přísada do bramborové kaše a dýně muškátová je naopak skvělá jako opečená v celku, jen rozkrojená na 2 poloviny.
Dýně Hokkaido je naprostá vitamínová bomba přímo z podzimní přírody. Obsahuje vitamín A, C, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, železo a betakaroten. Obsahuje i příznivý – ne zas tak velký – obsah přírodních cukrů a hlavně minimum tuku.
Nabízený recept je co nejvíce přírodní bez zbytečného smažení či zdlouhavé přípravy.
Dýni si oloupeme, vydlabeme prostředek se semínky a nakrájíme na libovolně velké kostky. Zároveň si nakrájíme mrkve. Tyto suroviny dáme vařit na cca 10 minut, dokud nezměknou. Množství vody si určíme sami podle toho, jak moc hustou polévku chceme. Po uvaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme dvě lžičky sladké mleté papriky, špetku muškátového oříšku a soli. Pokud budete chtít, libovolně na závěr můžete přidat ždibec kajenského pepře nebo chilli, majoránku, bazalku nebo jiné bylinky dle chuti – necháme jen přejít varem a hned odstavíme.
Takto připravená přírodní polévka chutná velmi dobře, protože dýně sama o sobě je chuťově hodně výrazná a plná. Připravíte a uvaříte ji za pár minut.
Přejeme dobrou chuť!
14. 10. 2022 / Zdraví a výživa / Autor: fv-admin