Recept: Dýňová polévka posilní i zahřeje podzimního běžce

Recept: Dýňová polévka posilní i zahřeje podzimního běžce

Podzim je v plném proudu, teploty pomalu ale jistě klesají a je čím dál dříve tma. Dopřejte svému tělu to nejlepší z podzimních plodin ve formě vynikající dýňové polévky, kterou zvládne uvařit každý.

Existují různé druhy dýní, pro polévku můžete využít všechny, ale nejvíc se mi osvědčila dýně Hokkaido (to je taková menší sytě červeno-oranžová dýně s velkou žlutou stopkou). Lze využít i normální velkou dýni, ta je však méně chuťově výrazná a je „potřeba“ ji více okořenit a dochutit, pokud to preferujete.

Nadílka z letošní zahrádky.

Dýně máslová se zas více hodí na pečení či jako přísada do bramborové kaše a dýně muškátová je naopak skvělá jako opečená v celku, jen rozkrojená na 2 poloviny.

Dýně Hokkaido je naprostá vitamínová bomba přímo z podzimní přírody. Obsahuje vitamín A, C, vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, železo a betakaroten. Obsahuje i příznivý – ne zas tak velký – obsah přírodních cukrů a hlavně minimum tuku.

Nabízený recept je co nejvíce přírodní bez zbytečného smažení či zdlouhavé přípravy.

Na skvělou podzimní polévku pro všechny běžce i neběžce budeme potřebovat (pro cca 2–3 porce):

  • 1x menší dýně Hokkaido
  • 2x mrkev
  • 2x lžička mleté sladké papriky
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • trocha kajenského pepře, majoránky, bazalky či dalších čerstvých bylinek

Postup přípravy:

Dýni si oloupeme, vydlabeme prostředek se semínky a nakrájíme na libovolně velké kostky. Zároveň si nakrájíme mrkve. Tyto suroviny dáme vařit na cca 10 minut, dokud nezměknou. Množství vody si určíme sami podle toho, jak moc hustou polévku chceme. Po uvaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme dvě lžičky sladké mleté papriky, špetku muškátového oříšku a soli. Pokud budete chtít, libovolně na závěr můžete přidat ždibec kajenského pepře nebo chilli, majoránku, bazalku nebo jiné bylinky dle chuti – necháme jen přejít varem a hned odstavíme.

Takto připravená přírodní polévka chutná velmi dobře, protože dýně sama o sobě je chuťově hodně výrazná a plná. Připravíte a uvaříte ji za pár minut.

Přejeme dobrou chuť!

dýňová polévka - polévka z dýně hokkaido

Pokud budete chtít více experimentovat, je ještě možné:

  • šetrně před varem dýně osmažit cibulku na troše olivového oleje
  • místo vody využít kvalitní zeleninový vývar
  • zeleninu jako brokolice, mrkev, květák si napařit zvlášť nakrájené na kostičky a přidat až po rozmixování dýně
  • viděl jsem i verzi s bramborami nebo s přidáním smetany dle preferencí na závěr

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »

Diskuze »

Nejnovější reakce

Běhání v bahnitém terénu a výběr bot
23. 03. 2021 / Nejnovější reakce: Petr

Ahoj, já ěhám smíšené cesty v okolí Olomouce a používám goretexové LaS...

Běh a začátky
10. 03. 2021 / Nejnovější reakce: fv-admin

A co takhle ze začátku jen zařadit rychlejší procházky (buď sama nebo ...

Běhání v bahnitém terénu a výběr bot
10. 03. 2021 / Nejnovější reakce: fv-admin

Běh v blátě může být opravdu nepříjemný, docela vás chápu. Nenechte se...

Nejnovější témata

Běhání v bahnitém terénu a výběr bot
10. 3. 2021 / Založil: LaPeregrina

Potřebovala bych poradit s běháním v bahnitém terénu a...

Bolest břišních svalů při běhu
20. 4. 2020 / Založil: TS10

Ahoj všem, prosím o radu k problému, který mě začal...

Kde koupit běžecké boty v době pandemie koronaviru, když jsou sportovní obchody zavřené?
1. 4. 2020 / Založil: Zuziq

Ahoj, chtěla bych si nechat poradit, kde koupit běžecké boty...

Nejkomentovanější témata

Běh a začátky
2. 7. 2008 / Založil: Amina

Hlásím se k začátečníkům, věřím, že se brzy někdo...

Jak na hubnutí běháním
3. 8. 2008 / Založil: barcelona

Právě jsem za tři měsíce shodil 13 kg, kdybych nepotřeboval...

Pozdrav pro všechny nové běžce
13. 10. 2011 / Založil: market

Ahoj nováčci, koukám, že se nás tu zaregistrovalo teď...