Chci se s vámi podělit o vynikající a jednoduchý recept na polévku z červené řepy, zázračné potraviny pro běžce přímo stvořené.
Červená řepa obsahuje hodně vápníku a železa, pomáhá budovat krev (aktivuje tvoření červených krvinek, které přenáší kyslík v krvi), posiluje tepny a cévy, játra, pročišťuje organismus, urychluje regeneraci – vše uvedené je pro každého sportovce stěžejní. Pokud tedy budete chtít a mít tu možnost, dávejte si často tuto polévku nebo cokoliv z červené řepy (saláty, šťávy, zavařeniny), vaše běžecké tělo vám bude vděčné.
Předkládaný recept je jednoduchý a zvládnete jej do 20 minut, dokonale vás zahřeje a posilní po podzimním tréninku. Recept není „zákon“ a je možné podle chuti přidat více či méně ingrediencí podle toho, co je doma. Chutná vždy výborně. Množství surovin jen hrubě odhaduji, poprosil bych vás o totéž – podle chuti si cokoliv uberte nebo naopak přidejte, jak to cítíte. Cílem je pouze nic „nepřekombinovat“, zbytečně nerozvařit a radovat se z přirozené chuti samotné řepy a zeleniny. Červená řepa, pokud je čerstvá a správně pěstovaná, má příjemnou nasládlou chuť. Polévka je 100% rudá jako krev :-).
Červenou řepu nastrouháme na struhadle na menší kousky. (Nerad mixuji tyto polévky po uvaření, ale kdo preferuje tuto variantu, samozřejmě do toho). Nakrájíme mrkve na malé kostičky a dáme vařit společně s nastrouhanou řepou. Voda se začne pěkně zbarvovat do červena. Takto vaříme cca 10 minut, až je mrkev a řepa měkká. To je základ, do něhož můžete vymyslet ještě spoustu dalších dobrot: celer, petržel, hrášek, kukuřice… Pokud však chcete, aby polévka byla dokonale červená, vyzkoušejte jen tuto základní variantu.
V druhé fázi jen přidáme nakrájená rajčata, olej, muškátový květ, chilli a sůl. Tady stačí jen nechat přejít varem a ihned podávat.
Pokud máte velký hlad, udělejte si i nějaké rýžové či pšeničné nudle, ozdobte petrželkou a může se podávat.
Hotová polévka je vynikající, lehce stravitelná, podporuje detoxikaci a vitalitu. Vyzkoušejte, a dejte vědět, jestli se povedla, případně návrhy na její modifikace.
14. 11. 2016 / Zdraví a výživa / Autor: fv-admin