Jak se správně obléci na běhání

V létě se umí obléct na běhání snad každý – kraťasy, lehké tričko, ponožky, boty a může se vyběhnout. Venkovní teploty se ovšem snižují a pro méně zkušené a nebo sváteční běžce, může být výběr běžeckého oblečení problém. Pojďme se podívat na to, jak by měla vypadat vaše zásoba oblečení na běhání, abyste mohli nabíhat kilometry a užívat si pohybu i v nepříznivém počasí.

Běžec v zimě, Zdroj: Unsplash
Zdroj: Unsplash

Základní vrstva oblečení na běhání

Základ je funkční vrstva oblečení, kterou budete mít přímo na těle a bude odvádět pot. Tak vás nebude studit při zastavení a nebo poryvu větru. Udržuje komfortní tělesnou teplotu. Materiál by měl být příjemný při dotyku s pokožkou, nesmí škrábat a nebo se moc krčit. Střih si zvolte spíše na tělo. Triko by nemělo příliš odstávat a plandat kolem trupu, jelikož se předpokládá, že na něj často budete brát ještě bundu a nebo mikinu.

Na běhání v zimě zvolte variantu s dlouhým rukávem a výstřihem ke krku, aby vám nebyla zima. Tričko ve střihu roláku se určitě také neztratí. Materiál je vhodné volit dle intenzity běhu. Najdete oblečení z materiálů a technologií vhodných jak na turistiku či lehký klus, intenzivní závody a intervalové tréninky a také něco mezi, co se hodí tak trochu na všechno. Záleží kolik chcete do nového oblečení investovat.

Termoprádlo, Zdroj: Sportobchod
Zdroj: Sportobchod

Existují různé vylepšené varianty základní vrstvy, jako je dlouhé triko s úpravou proti působení větru na přední části trupu. Tu využijete i na jiné sporty, jako například běžky nebo skialpy. Také se setkáte s možností přídavku merino vlny, která více zahřeje a zajistí, že prádlo po sportu tolik nezapáchá. Určitě si ho ale nejdříve vyzkoušejte, než s ním vyrazíte na celý den na hory. Některé značky se s procentem vlny ve tkanině nemazlí a triko vás může na pokožce škrábat.

Zimní oblečení na běhání

Oblečení by se vždy mělo přizpůsobit intenzitě, kterou plánujete udržet v průběhu běhu. Na lehké klusy, indiánský běh (střídání chůze a běhu) a nebo do velmi nepříznivého počasí v horách, zvolte spíše teplejší variantu. Na trupu začněte kvalitní první vrstvou, která vám hezky padne na tělo. Na ni můžete přidat teplejší běžeckou mikinu či bundu a nebo kombinaci dlouhé triko, krátké tričko a běžecká bunda.

Pokud počítáte s mokrým sněhem nebo slabým deštěm, využijte šusťákovou bundu, která nemusí být přímo nepromokavá, ale prvotní venkovní vlhkost zvládne a odolá do určité míry i větru. Průduchy na zádech jsou přínosné, když se nechcete pod bundou příliš potit a chcete po ní, aby větrala.

Nepromokavá bunda například s goretexem se využívá při velmi těžkých podmínkách, třeba v horách se silným větrem a deštěm, kdy udrží tělo v suchu. Naopak v teplejším počasí nebo vyšší intenzitě pohybu může být tato technologie nekomfortní, jelikož se budete více potit.

Běžec v zimě do kopce, Zdroj: Unsplash
Zdroj: Unsplash

Určitě se nenechte zmást teplotou doma, kdy se může zdát, že teplotní rozdíl mezi venkovní a domácí teplotou je obrovský. Po pár minutách běhu se pořádně zahřejete a všechny nadbytečné vrstvy budete chtít odhodit. Ne nadarmo se říká, že na běh se bere taková vrstva oblečení, jako by venku bylo o deset stupňů méně.

Na nohy zvolte dlouhé běžecké legíny, které neomezují v pohybu, dobře drží v pase (osobně mám raději kalhoty na šňůrku než pouze na gumu), s délkou přibližně po kotníky. Vyrábí se více variant od jednoduchých lehčích do teplot nad nulou až po zimní s teplejší vrstvou ve vnitřní části nohavice a neprofukovou částí na přední straně stehna. Většinou nebude potřeba volit podvlékací kalhoty. Není to moc komfortní, mají tendenci se krčit v tříslech a pod koleny a zjistíte, že je vám v nich příliš velké teplo.

Dámské a pánské oblečení se příliš neliší. Většinou mírně střihem a barevnou kombinací. Dětem volte podle stejného měřítka, jako pro sebe. Oblečení by mělo být hlavně pohodlné a ne příliš teplé, aby se v něm dítě nepotilo. Dětské oblečení nesmí překážet a barevně se dítěti musí líbit. Není na škodu zvolit oblečení s reflexními prvky, abyste byli v šeru a tmě dobře vidět projíždějícími auty.

Na hlavu zvolte sportovní čepici a nebo čelenku na běhání. Na ochranu krku využijte běžecký nákrčník, který můžete přetáhnout i přes uši a ústa, když bude vzduch příliš studený. Na ruce nasaďte rukavice, které si můžete v případě zlepšení počasí schovat do kapsy, do běžeckého batohu a nebo držet v ruce.

Určitě nezapomeňte na kvalitní, dobře padnoucí a teplé běžecké ponožky. Ochrana Achillovy šlachy je z hlediska prevence zranění priorita a proto volte vyšší střih, určitě ne kotníčkovou variantu. Achillovka by měla být neustále v teple, aby se neobjevil její zánět. Je dobré mít ponožky, které jsou vyrobené zvlášť pro pravou a levou nohu a které mají hrubší a pevnější materiál na špičce, patě a kolem achillovky. Volte syntetický materiál, aby ponožky neklouzaly a nezpůsobovaly pálení chodidel. Na zimu popřemýšlejte o variantě s merino vlnou.

Běžecké boty na zimu

Určitě vás napadá otázka, jestli se vyrábí běžecké boty na zimu. A je tomu tak. Některé značky přišly se zateplenou variantou, aby bylo chodidlo a okolí nártu v teple. Není to ale podmínka. I s klasickou běžeckou botou a teplou ponožkou si běh užijete. Pokud sháníte boty na vyloženě zimní běhání, popřemýšlejte nad goretexovou úpravou. Nohy budou po dobu běhu v suchu i když se dostanete do podmáčeného terénu a nebudou vás studit chodidla. V létě s těmito běžeckými botami buďte opatrní. Více se v nich potí noha a bota ztrácí své pozitivní vlastnosti.

Při výběru zimní běžecké boty sáhněte spíše po botě s mírným vzorkem na podrážce, aby nohu podržely na sněhu nebo na rozmáčeném podkladu. Kdo se chystá do hor, může zainvestovat do běžeckých bot s hřeby, které jsou stabilní i ve sněhu a především na ledu.

Na ochranu kotníku využijte tzv. gaitery, které nedovolí sněhu, listí nebo kamení, aby napadaly do boty.

Běžecké boty v zimě, Zdroj: Unsplash
Zdroj: Unsplash

Oblečení na běhání na podzim

Na podzim se často potkáte s deštěm, větrem a bahnitým podkladem nebo naopak s krásnými slunečnými suchými dny. Oblečení volte podobně jako při výběru na běh v zimě, spíše o vrstvu méně. Budou vám většinou stačit legíny bez zateplení a první vrstva s lehkou běžeckou mikinou. Na hlavu nezapomeňte čelenku a v případě horšího počasí i nákrčník. U ponožek stále platí délka nad kotník a chránit Achillovu šlachu.

Sychravého počasí se nelekejte a nenechte si utéct naběhanou formu z teplých dní tím, že přes zimu běh vynecháte. Výběr toho správného oblečení je hračka a kdyby náhodou, nechte si poradit od odborníků ze Sportega. Běhu se sami věnují a v běžeckém sortimentu se opravdu vyznají.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »