Začínáme s během v zimě: Tipy, jak na to, a volba správného vybavení

Rozhodli jste se běhat, ale nevíte, jaké si nastavit cíle ani co si s přicházející zimou obléct? Máme pro vás pár rad, které vám v začátku hodně pomohou.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Zdroj obrázku: Freepik.com

Zimní výbava na běh vás nemusí stát všechny peníze z běžného účtu

S klesajícími teplotami se zvyšují nároky na kvalitní oblečení každého běžce. U běhu se zapotíte, a tak je třeba, abyste nebyli oblečení jako sněhuláci, ale zároveň neprochladli. Běhání nemusí být o koupi nejdražšího oblečení ani nemusíte udělat průvan na svém běžném účtu. Chce to nakupovat chytře a s rozumem.

  • Základ tvoří funkční vrstva, která vám odvede pot z pokožky a ten vás při zastavení nebude studit na těle. Volte upnuté funkční triko s dlouhým rukávem, ideálně ke krku, a legíny.
  • Pokračujte teplejší běžeckou mikinou a navrch dejte šusťákovou bundu, která neprofoukne a nepromokne.
  • Důležitým kouskem oblečení jsou kvalitní, teplé a vyšší běžecké ponožky. Nohy by měly za každou cenu zůstat v teple. Pokud nechcete vysoké ponožky, můžete mít kotníkové, ale doplňte je návleky na nohy.
  • Na běh si vyberte tenisky k tomu určené. Vzorek podrážky by měl odpovídat terénu. Chcete-li běhat v přírodě, boty by vám neměly sklouznout po bahně, sněhovém poprašku ani mokrém listí. Boty si před koupí vždy vyzkoušejte. Nesmějí vás tlačit, ale ani by v nich noha neměla být příliš volná.
  • V chladných dnech se nejspíš neobejdete bez čepice nebo čelenky a rukavic. Myslete na to, že nejvíc tepla uniká přes hlavu. Chraňte si i dutiny vhodným sportovním nákrčníkem.

Doběhněte si pro lepší náladu i silnější fyzičku

Běh má spoustu pozitivních účinků nejenom na tělo, ale i na psychickou pohodu. Jestliže máte starosti nebo vám hlavou víří hromada dotěrných myšlenek, běh je tím nejlepším, co pro sebe můžete udělat. Při této zátěžové aktivitě se vám vyplavují endorfiny, které vám zlepší náladu. Budete lépe spát a vyčistíte si hlavu. Vaše svaly i výdrž postupně zesílí a s každým dalším výběhem uběhnete víc než posledně.

Jak zůstat u běhu a neztratit motivaci?

Jedna věc je, že si řeknete všechna pozitiva, proč s běháním začít. Druhá je pak u běhu zůstat, zlepšovat se a to bývá kámen úrazu nejednoho začátečníka. Musíte se motivovat a mít jednoduše silnější vůli, abyste vydrželi. Jak na to?

  • Dejte si reálné cíle. Jestliže vám bude vyhovovat vyběhnout 2 dny v týdnu na půl hodinky a dát si 3 kilometry, je to úplně v pořádku. Pokud raději zvolíte jednou týdně hodinový běh a víc kilometrů, je to také správně. Vyzkoušejte si, jaká délka a četnost běhu vám bude sedět nejvíc.
  • Abyste se hned v začátku neodrovnali, je dobré střídat běh s rychlou chůzí. Na výsledek to v podstatě nebude mít žádný vliv. Indiánský běh je skvělý a odborníci jej doporučují speciálně v případě, že s během začínáte.
  • Máte-li rádi společnost, domluvte se s kamarádem nebo s partnerem. Druhý člověk vás bude motivovat ve dnech, kdy se vám do běhu nebude chtít.


Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »