Kontrola běžeckého šatníku – oblečení na konec léta a podzim

Po letošním extrémním létu, které bylo jedno z nejteplejších v historii, přijde pro běžce vítané ochlazení – podzim. Teploty pro běhání již brzy budou mnohem příjemnější a běhat i po práci kolem čtvrté nebude žádný problém. Téměř po celé léto se totiž dal odběhat rozumný rychlejší trénink, abychom se cítili úplně v pohodě, jen brzy ráno nebo navečer.

běžecké boty podzim

Nároky na běžecké oblečení na léto jsou naprosto minimální – stačí nám zkrátka jen tričko s krátkým rukávem a šortky. Jak si však doplnit svůj běžecký šatník na konec léta a podzim, kdy teploty budou postupně klesat, přidá se častý déšť, mlhy, vítr a bude brzy tma? O tom se dozvíte v dnešním článku.

 

Připravte se na teplé letní dny, ale i chladná rána, večery, déšť a vítr

Počasí si s námi ještě chvilku bude přeci jen hrát a od září nám naservíruje střídavě velmi teplé dny babího léta a dny velmi studené, větrné a deštivé – podle toho, zda se přes naše území bude valit studená nebo teplá fronta. Na to všechno je třeba při doplnění běžeckého šatníku myslet.

 

Co si pořídit do běžeckého šatníku na konec léta a 1. polovinu podzimu?

  • 1x funkční tričko s krátkým rukávem / nebo běžecké tílko
  • 1x funkční tričko s dlouhým rukávem
  • 1x lehká sportovní mikina
  • 1x nepromokavá bunda / nebo větrovka
  • 1x běžecké funkční šortky
  • 1x dlouhé legíny
  • 3x sportovní ponožky, které dobře odvádí pot
  • 3x sportovní podprsenka a kalhotky / pro muže sportovní trenýrky nebo slipy
  • 1x lehká čepice / čelenka s reflexními prvky / případně čelovka, pokud budeme běhat i za tmy
  • 1x silniční běžecké boty / nebo 1x trailové boty podle toho, po jakém povrchu a v jakém terénu běháme nejčastěji

Seznam se může zdát na první pohled trochu „předimenzovaný“, ale není tomu tak. Jde o to, že na podzim oproti jaru nebo létu potřebujeme jen pár kusů oblečení navíc. Oblečení jako sportovní ponožky, podprsenky nebo slipy je dobré mít vícekrát, a navíc jsou potřeba po celý rok, nejen na toto období, protože oblečení na běh se musí často prát – tzn. abyste měli jistotu, že na další den budete mít v čem trénovat.

Oproti oblečení na léto určitě potřebujeme tričko s dlouhým rukávem do dnů, které budou velmi chladné nebo větrné a také dlouhé běžecké legíny ze stejného důvodu. V dešti na toto tričko budeme ještě potřebovat nepromokavou bundu nebo větrovku, která zajistí, že nás při běhu studený vítr nebude obírat o energii častým profukováním. Šikovné je pořídit si takovou větrovku, kterou lze lehce složit a vložit si ji do ledvinky nebo camelbaku. Například když vybíháte kopec v lesích, tak si bundu sundat, a naopak si ji znovu obléct při seběhu kopce v otevřené krajině.

běžecká bunda adidas na běhání

Dobře také zvažte, zda sáhnete spíše po trailové obuvi nebo silniční. Pokud běháte pouze v terénu, připravte se na častý podzimní déšť a promočené lesní stezky nebo polní cesty. Určitě se vyplatí pořídit si trailové boty, které jsou nepromokavé, ideálně z goretexového materiálu. Udrží vaše nohy v teple po celý trénink. Na podzim běháme spíše objemy a delší běhy, takže běhat například hodinu v promočených nohách až na kost není vůbec nic příjemného.

Nepodceňte ani výběr tak „banálních“ ponožek nebo spodního prádla. Vybírejte si takový materiál, který máte odzkoušený a v němž se cítíte pohodlně. Funkční oblečení je většinou antialergenní, mělo by snížit nebezpečí zarudnutí pokožky či vzniku vyrážek na minimum.

Samozřejmě se můžete obejít i bez řady vybavení v seznamu – vždy jde o to, kolik chcete do běhání a svého pohodlí při něm investovat. Můžete si však být jisti, že se vám mnohem lépe bude trénovat v dobře tlumících a padnoucích běžeckých botách, než v obyčejných teniskách bez jakéhokoliv tlumení. To samé platí u trička z bavlny, které se vám přilepí na tělo a bude nepříjemně studit, oproti funkčnímu tričku, které dobře odvádí pot od těla.

Nejlepší na tom je, že s tímto setem kvalitního oblečení a vybavení na sport si vystačíte v podstatě po celý rok – jen na zimu bude potřeba přikoupit několik kusů oblečení navíc (o tom se více rozepíšeme v samostatném článku o běžeckém oblečení na zimu).

Velký pozor si dejte na běhání ve tmě – nezapomeňte na to, že dny se budou zkracovat a bude brzy tma. Pokud víte, že se bez večerního běhání neobejdete, určitě si pořiďte výkonnou čelovku. A vždy na svém oblečení mějte buď přišité nebo odnímací reflexní prvky!

 

Jak se dostat ke kvalitním značkám běžeckého oblečení a běžeckých bot?

Pokud víte, že si budete muset některé vybavení na běh dokoupit a chcete zároveň ušetřit, zkuste se podívat na web Kuponer.cz, díky kterému můžete získat zajímavé slevy v největších internetových obchodech se sportovním oblečením. Například slevy na Answear.cz vypadají velmi zajímavě.

Jak funguje Kuponer.cz?

Na kuponer.cz si můžete vybrat z množství slevových kupónů, které lze uplatnit v různých eshopech. Tato služba pomáhá konečným zákazníkům v tom, aby se dostali ke kvalitním produktům a službám levněji. Pro získání slevových kupónů stačí na kuponer.cz u příslušného internetového obchodu v nabídce zmáčknout tlačítko „Zobrazit kupón“. Vámi vybraný e-shop se vám otevře a automaticky se zkopíruje kód, který je pak dostupný do vypršení platnosti. Nakonec jej vložíte v objednávce v obchodu do dané  kolonky a můžete se těšit na nový kus do běžecké výbavy. Navíc můžete získat i cashback. To je služba, díky které Vám Kuponer.cz vrátí několik procent z utracené částky v obchodě zpět, na Váš bankovní účet.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »