Podzimní běžecká výbava – co budete potřebovat

Podzimní běžecká výbava – co budete potřebovat

V minulém článku pro úplné začátečníky, kteří začínají s během na podzim, jsme se zmínili, že zcela zvlášť probereme problematiku běžeckého šatníku. Co všechno bude každý začátečník potřebovat? Tuto otázku řeší pravděpodobně hodně z našich nových čtenářů. Pojďme se na to pořádně podívat.

Na podzim potřebujeme docela dost věcí oproti jaru nebo létu. Některé položky je možné koupit jen jednou, ale musíte počítat s tím, že sportovní oblečení je nutné často prát a někdy zkrátka oblečení nestihne pořádně uschnout do dalšího dne a dalšího tréninku – a běhat s mokrým oblečením není vůbec příjemné. Proto je nejlepší mít hned několik kusů oblečení první vrstvy, abychom tomuto problému předešli.

Obecně je potřeba k běhání minimum vybavení oproti ostatním sportům, ALE. Jde o to, kolik do našeho nového koníčku chceme investovat, a jaký komfort přitom chceme mít. Můžeme to vzít hodně ze široka, koupit si deset triček a patery boty, zatímco někdo bude preferovat zcela minimalistickou ekonomickou variantu.

V dnešním článku necháme stranou některé specialitky, které k běhání nejsou úplně potřeba: běžecké hodinky (postačí telefon nebo normální hodinky), sporttester, čelovka… Tuto výbavu si nakupují vesměs pokročilejší běžci, kteří se dopracují například k fázi, že by si chtěli v tréninku měřit uběhnutou vzdálenost, tepovou frekvenci, … – je to součást přirozeného vývoje běžce :-).

Charakteristické pro podzim jsou hlavně mrazivá rána, mlha, deštivo, ale i docela příjemné a slunné počasí. Na to všechno je třeba se vybavit.

Co si postupně koupit do svého běžeckého šatníku?

Se stejnou výbavou si vystačíte i v zimě a po celý rok – v létě pouze dokoupíte šortky z funkčního materiálu. V následujícím výčtu počítáme u většiny položek s funkčním materiálem. Funkční materiál se vyznačuje několika vlastnostmi: odsává studený pot z těla do dalších vrstev, velmi rychle schne, je elastický a nezabraňuje přirozenému pohybu. Je také mnohem lehčí než normální oblečení, což je také při jakémkoliv sportu stěžejní vlastnost.

  • Běžecká obuv: 1x silniční boty, 1x trailové boty
  • Ponožky: 3x sportovní ponožky
  • Spodní prádlo: 3x sportovní podprsenka / kalhotky, pro muže sportovní trenýrky nebo slipy
  • 1x Funkční tričko s krátkým rukávem
  • 1x Funkční tričko s dlouhým rukávem
  • 1x Mikina
  • 1x nepromokavá bunda / větrovka
  • 1x dlouhé legíny
  • 1x dlouhé kalhoty nepromokavé, šusťákové
  • 1x čepice / čelenka

Není toho zase tolik. Přijdete na to, že řadu věcí ani nemusíte pořizovat, pokud se podíváte do vašeho stávajícího šatníku. Určitě tam alespoň jednoho funkční tričko najdete. Samozřejmě, že je lepší mít třeba funkční mikinu, ale pokud máte doma jakoukoliv sportovní, zkuste se v ní proběhnout, jak vám bude vyhovovat a jak se v ní budete cítit.

Postupně si některé prvky z výbavy rozepíšeme, zmiňujeme se také o ekonomických variantách u každého typu výbavy.

Běžecká obuv: 1x silniční boty, 1x trailové boty

Pravděpodobně vám to nedá, a budete chtít na podzim a taky v zimě vyběhnout do lesa, do terénu. Do těchto povrchů doporučujeme pořídit si trailové nepromokavé boty s robustnějším vzorkem na podrážkách. Trailové boty se rovněž hodí pokud bude více sněhu, můžete si místo obyčejných silničních vzít trailové, takže se určitě vyplatí i v tomto ohledu. Naopak v létě nebo normálně po silnici se s trailovými botami běhat nedá. Teoreticky si pouze s botami do terénu vystačí ten, který plánuje běhat jen v terénu. Značku a typ boty vybírejte vždy podle pocitu, případně podle některých indikátorů, které rozepisujeme v sekci Běžecké boty i s konkrétními recenzemi na běžeckou obuv (silniční i trailové boty). Pokud si již své boty vyberete, můžete se pokusit na své budoucí běžecké parťáky získat slevu nebo ušetřit formou tzv. cashbacku, například zde.

Silniční boty jsou úplným základem. S ohledem na podzimní a zimní počasí bych doporučoval spíše si koupit trochu robustnější, teplejší, nikoliv minimalistickou obuv do léta, která má hodně větrání a hladkou podrážku.

Ekonomická varianta: 1x silniční boty – jde běhat s dobrými silničními botami i v lehčím terénu, po polních a lesních cestách NEBO 1x trailové boty – pokud běháte pouze v terénu.

Ponožky: 3x sportovní ponožky z funkčního materiálu

Budete se méně potit, pot nebude v botách studit v zimních měsících, zabráníte „těžknutí“ nohou.

Ekonomická varianta: nějakou dobu si vystačíte s normálními ponožkami.

Spodní prádlo: 3x sportovní podprsenka / kalhotky, pro muže sportovní trenýrky nebo slipy

Vždy je nejlepší funkční materiál z příjemných a odzkoušených materiálů. Funkční oblečení je z podstaty antialergenní, takže méně hrozí riziko vyrážek, zvláště, když se člověk hodně potí. Určitě bychom nešetřili zrovna na spodním prádle.

1x nepromokavá bunda / větrovka

Déšť, silný vítr, mlha – na podzim každodenní realita, kterou nám pomáhá přežít kvalitní běžecká bunda či větrovka, kterou pokládáme za nejdůležitější prvek podzimního oblečení. V případě příznivého počasí v průběhu běhu ji lze sundat a jednoduše schovat. Proto musí být skladná, aby zabírala co nejméně prostoru.

1x dlouhé kalhoty nepromokavé, šusťákové

Tyto kalhoty potřebujeme jako druhou vrstvu, pokud bude potřeba v zimě nebo v dešti a legíny nám nebudou stačit.

Běháte ve tmě? Čelovka a reflexní prvky jsou pro vás povinností!

Pokud vám to jinak nevychází a víte, že budete běhat i za tmy, bezpodmínečně noste čelovku, oblečení s reflexními prvky, případně i speciální svítivé odrazky, svítidla či náramky (jeden na lýtku nebo u kotníku, druhý na paži). Sluchátka nechte raději doma, abyste se mohli naplno soustředit na cestu, po níž běžíte a hlavně co se děje kolem.

Jak se oblékat při cca 10 stupňů Celsia a výše?

První vrstva – základní

  • 1) Tenké tričko s krátkým rukávem nebo s dlouhým rukávem NEBO
  • 2) Termotričko s dlouhým rukávem

Druhá vrstva – svrchní

  • 1) Běžecká mikina NEBO
  • 2) Běžecká bunda či větrovka (pokud prší, sněží nebo fouká silný vítr)

Jak se oblékat při cca 0 stupních Celsia a níže?

První vrstva se nemění, ale přidáváme i prostřední vrstvu:

Prostřední vrstva: běžecká mikina

Svrchní vrstva: vždy běžecká bunda či větrovka

V dalším článku našeho seriálu o běhání na podzim se dozvíte nejen znovu o fartleku, ale také o bězích do kopce.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »