Podzimní příprava aneb jak na běhání na podzim

Podzimní příprava aneb jak na běhání na podzim

V jednom z minulých článku jsme nastínili několik možností, jak podzimní přípravu zahájit. Buď již začít s pozvolným zvyšováním objemu, nebo si dát klidně týden i více od běhání pauzu a věnovat se regeneraci a odpočinku. Tomu odborně říkáme přechodné období.

Počasí, počasí a zase počasí

Dejme tomu, že se rozhodnete pro první variantu. Jak by se mělo v tréninku pokračovat z letní přípravy? Je to samozřejmě záležitost individuální. Není však na škodu se řídit podle počasí, a to hlavně na podzim. V létě, když se dalo trénovat téměř v ideálních podmínkách, jsme mohli trénovat prakticky kdykoliv. Ráno, odpoledne nebo večer. Na podzim však takové možnosti nejsou i s ohledem na to, že se den zkracuje, často prší. Proto se nebojte snížit svůj plán o jednu tréninkovou jednotku. Pokud například běháte 6x týdně, bude stačit 5x. Pozornost byste měli věnovat delším běhům, stupňovaným běhům a fartlekům, jak jsme už psali v minulém článku.

Mezi sportovci je oblíbeným rčením, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. To je samozřejmě pravda, ale pro běžce-amatéry jen částečně. Zkuste si totiž absolvovat trénink v cca 15 stupních za relativně dobrého počasí a ten stejný trénink absolvovat v dešti a ještě se silným studeným protivětrem. Jelikož se nemusíte příliš ohlížet na to, že musíte bezpodmínečně odběhat přesně určené tréninky, hlavně v tomto období se hodně řiďte počasím. Například při běhání 4x týdně si napište přesný předpokládaný plán, ale pokud máte běžet desetikilometrový trénink, když je prostě venku velmi špatně, dopřejte si možnost jej přehodit na další den. A trénink, který jste měli v plánu další den (např. cvičení), realizujte v klidu doma místo toho.

Kompenzační cvičení a doplňkové sporty

Podzimní příprava je ideálním obdobím na zařazení kompenzačních cvičení, zejména pokud jste tuto část tréninku přes jarní i letní období zanedbávali. Není na škodu ani více prostoru věnovat strečinku, například před zahájením cvičení s vlastní vahou. Součástí dalšího článku je vhodný zásobník cviků pro tento typ tréninku.

Kdy běhat? Hlavně buďte vidět.

Vraťme se ale ještě na chvíli k běhání. Optimální dobou na sport je dopoledne, někdy mezi desátou a jedenáctou hodinou. Tělo je nejlépe zregenerované a připravené na zátěž, má také po snídani dost energie a nehrozí energetický deficit. Nezapomeňte však často pít, dodržování pitného režimu zůstává i v podzimním období zcela zásadní. Bez ohledu na počasí ani na to, zda cvičíte doma nebo v posilovně. Zkuste dopolední dobu využít, pokud se cítíte unavení, ve dnech, kdy si to můžete dovolit – pravděpodobně hlavně o víkendu. Jindy, jestli absolvovat běžecký trénink dopoledne není možné, zkuste co nejdříve po práci. Ještě za dostatečného světla, kdy jsou i „nejvyšší“ denní teploty.

Pro další část tréninku – kompenzační cvičení, rotoped – se jeví vhodně téměř jakákoliv denní doba do 19:00, ale i zde je to individuální. Využijete samozřejmě prostoru, protože se dá cvičit doma nebo v posilovně a také možnost trénovat ve dnech, kdy třeba běh nebude možný – budete muset být déle v práci, celý den proprší, … Zde se nemusíte za každou cenu do běhání pouštět, když víte, že vám tyto podmínky nesedí, jak jsme již uvedli výše. Nemusíte se bát trénink upravit dle aktuálních podmínek, ale nemělo by to být pravidlem. Tzn., stále je lepší sepsat si zhruba předpokládaný plán a toho se držet a v létě a na jaře si otestovat své odhodlání a jít klidně i v tom dešti běhat – v létě to však vůbec nevadí. Jak poznáte v zimě, nevadí ani například běžet ve sněhu navíc za mírnějšího sněžení, když je těsně u nuly nebo jen několik stupňů mínus.

Máte chuť se tedy do podzimního běhání pustit? Pak směle do toho s naším běžeckým plánem na podzim, který najdete v dalším článku.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »