Babí léto vybízí k běhu i k odpočinku

Babí léto vybízí k běhu i k odpočinku

Jako každý jiný rok, začátek podzimu je spojen s tzv. babím létem, s obdobím, které se vyznačuje ojediněle teplým až letním počasím, což je pro nás běžce přívětivější, než jako tomu bylo v předcházejících deštivých dnech. Podzimní období, pokud se počasí umoudří, bývá právě ideální pro trénink hned z několika důvodů: končí hlavní závodní sezóna, teplota vzduchu ještě neklesá do nějakých extrémně nízkých hodnot (naopak jsou teploty pro sport téměř ideální), a máme před sebou poměrně dlouhou zimní tréninkovou přípravu.

Do běhání na podzim se zamilujete

Pro někoho je podzim „nejškaredějším“ obdobím v roce. Proč na něj však nahlížet takto pesimisticky? Udělejte si z něj výhodu a běhejte v parcích po čerstvě opadaných listech, v lesích (bude možná nutné kličkovat mezi houbaři) a vlastně všude tam, kde jste celý rok rádi běhali – tato místa uvidíte ve zcela nových perspektivách.

1. Uberte na rychlosti, přidejte na objemu naběhaných kilometrů

Možná to pro vás letos byla náročná až vyčerpávající závodní sezóna a cítíte se unavení – to k podzimu bohužel také někdy patří. Pokud se necítíte na stoprocentní plnění vašeho současného plánu, jednoznačně navrhujeme následující. Nechte odpočinout svému tělu, dostatečně zregenerujte a načerpejte sílu právě z tohoto období tím, že na to půjdete chytře. Pokud nemáte letos už žádné závodní ambice, začněte již s podzimní / zimní přípravou klidně hned. Jak na to rozumně jít? Uberte intervalových a rychlostních tréninků a zlehka přidávejte kilometráž, tělo si bude postupně zvykat na delší objem naběhaných kilometrů a v zimních měsících o nižší intenzitě ještě trochu kilometrů přidáte. Taktéž se nebojte i mírně experimentovat: zkuste fartlek, zařaďte více běhů do kopce, měňte trasy. Omezte krátké regenerační klusy a zvolte delší, ze začátku pomalé, ke konci stupňované běhy.

2. Dejte si tzv. přechodné období

rychlá chůze v lese

Pokud máte za sebou náročnou sezónu, možná i přetrénování nebo dokonce zranění, nebojte si od běhu „odpočinout“. Klidně na celý týden. Nebo oželte pár tréninků v týdnu a zkuste jinou sportovní aktivitu, např. posilovnu. Nezapomínejte na to, že vedle běhání byste se měli věnovat automaticky i kompenzačním cvičením, zejména strečinku, posilování s vlastní vahou (kliky, shyby, cviky na břicho) a podobně. Místo dlouhého běhu (1,5 h) zvolte vyjížďku na kole (3 h), pokud bude přát ještě nějaký týden počasí, a budujte obecnou vytrvalost, kterou rovněž potřebujete. Nebo si skočte zaplavat nebo, jak už jsme zmínili, více cvičte.

Opravdu není kam spěchat, za chvilku bude zima a nemá význam nekompromisně lpět na co nejintenzivnějších trénincích – závodní sezóna je pryč, to je prostě fakt. Co je však více zásadní – máte výbornou příležitost se právě přes pozvolnou kvalitní změnu tréninku a regeneraci připravit na trénink zimní, a další rok posunout svou výkonnost na vyšší stupínek.

Více o podzimní přípravě aneb jak na běhání na podzim se dočtete v samostatném článku.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »