Blíží se podzim… Jaké vybavení je potřeba?

Ač se to píše těžce, léto se pomalu chýlí ke svému závěru. Hodnoty na teploměru klesnou pod onu příjemnou plážovou mez, ale nám nezbývá nic jiného, než se podzimu přizpůsobit. Ale taky má své kouzlo – nádherně zbarvené listy dláždí cestu zbloudilým běžcům, příroda pomalu usíná, aby se mohla v tom nejlepším zase probudit… Ale dost nostalgie, zpátky do reality!

Připravte se na babí léto a teplé podzimní dny, ale i na mrazivá rána, mlhu a déšť

Podzim je ze všech ročních obdobích snad nejzrádnější – výkyvy teplot jsou obrovské. Ráno bývá mrazivo, odpoledne celkem příjemně, ale to jen za předpokladu, že svítí slunce. V mnoha jiných dnech nás totiž bude trápit zima, mlhy nebo studený déšť.

Na podzim je brzo tma – buďte vidět

Po změně času může být tma již kolem půl páté nebo i čtvrté hodiny odpoledne. Po pravdě se většina z nás vrací teprve z práce… Co s tím? Klíčové je samozřejmě přizpůsobit dobu svého tréninku – buď vyběhnout ráno nebo trénink absolvovat na trenažéru nebo v posilovně. Pokud však chcete běhat i za tmy, bezpodmínečně noste čelovku, oblečení s reflexními prvky, případně speciální svítivé odrazky, svítidla či náramky (jeden na lýtku nebo u kotníku, druhý na paži). Svou oblíbenou hudbu nechte raději doma, pokud bude špatně vidět, a to nemusí být zrovna večer, ale např. silná mlha, využijte alespoň svůj sluch, abyste se chránili před možným problémem. Preferujte vždy oblečení, které disponuje dostatečnými reflexními prvky, nejen na podzim!

Co tedy na sebe?

Připravte se, že budete muset pořídit více oblečení. Před vyběhnutím se orientujte podle venkovní teploty. Je-li venku 12 stupňů, oblékněte se tak, jako byste šli ven do města nebo na procházku ve 20 stupních (například tričko + běžecká mikina). Pokud je venku 0 stupňů, oblečete se na 8 (například termotričko s dlouhým rukávem + běžecká mikina nebo nepromokavá větrovka).

Nenavlečte se příliš – myslete na to, že tělesná teplota těla se při fyzické aktivitě znatelně zvyšuje. Při delším běhu pak hrozí nachlazení, nebo si zkrátka běh neužijete, protože si budete celou dobu vyčítat, že jste to oblékaní zase nezvládli… Tip: pokud si opravdu nejste jistí, vezměte si o jednu vrstvu více. Pokud budete cítit, že je vám příliš teplo, schovejte si ji buď do ledvinky, nebo si ji dejte zezadu za pás od kalhot. Ruce budete mít prázdné a zas tak vadit vám nebude.

Varianty

První vrstva – základní

  • 1) Tenké tričko s krátkým rukávem nebo s dlouhým rukávem NEBO
  • 2) Termotričko s dlouhým rukávem

Dare2b dámské a pánské funkční tričko
dare2b dámské funkční tričko

dare2b pánské funkční tričko

 

Druhá vrstva – svrchní

  • 1) Běžecká mikina NEBO
  • 2) Běžecká bunda či větrovka (pokud prší, sněží nebo fouká silný vítr)

Jak je z tohoto výčtu patrné, vyplatí se investovat hlavně do kvalitní běžecké bundy – pro podzimní období klíčový prvek vybavení.

Dare2b pánská běžecká bunda je na podzim ideální – je nepromokavá, má výbornou odolnost proti větru, na zádech jsou oblasti pro ventilaci vzduchu a nechybí jí reflexní detaily. Tato bunda vyniká mezi ostatními i jednou specialitou – má odnímatelné rukávy, takže za pár vteřin z ní vykouzlíte vestu. Ta se hodí především pro rychlejší tréninky, kdy nechcete být zbrzďovaní rukávy, docílíte tím menšího odporu větru. Existuje i dámská bunda s jiným střihem, ale totožnými vlastnostmi.

DML123_1FR_PKraťasy na podzim pravděpodobně vůbec nevyužijete, musíte si tedy ještě pořídit kvalitní běžecké kalhoty. I jedna vrstva kalhot stačí. Pokud ne, kupte si ještě jedny volnější jako vrstvu druhou.

Dobrou volbou pro ženy jsou Dare2b dámské běžecké legíny. Jsou vyrobeny z kvalitního syntetického materiálu, rychle schnou a nechybí jim ani reflexní detaily pro zvýšení viditelnosti.

DWJ091_800_P

Když je opravdu mráz

S variacemi základní vrstvy a druhé vrstvy si vystačíte v podzimním počasí po většinu dní. Pokud však bydlíte na horách, nebo tam, kde jsou podzimy a zimy opravdu mrazivé, budete potřebovat další prvky. Případně, pokud i na podzim klesne teplota venku k 0 stupňům a níž, je nutné vzít si na sebe i střední vrstvu (hned po vrstvě základní):

Střední vrstva: běžecká mikina

Svrchní vrstva: vždy běžecká bunda či větrovka

Závisí samozřejmě na kvalitě a typu termotrička, které využíváte pro vrstvu základní, v některých případech samo o sobě stačí (nebo když máte jen obyčejné funkční tričko s krátkými rukávy). Pokud je vám v něm zima, dejte si na něj ještě běžeckou mikinu – absorbuje pot, zatímco kůže zůstane v suchu.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím pouze jeden komentář

Blíží se podzim… Jaké vybavení je potřeba? – Jeden komentář

  1. Maggie napsal:

    Co se mi taky celkem osvědčilo je pohodlná tepláková souprava. Můžete se v tom bez problému hýbat a pěkně vás to zahřeje. 🙂 Na nějaké mrazy je to samo o sobě málo, ale na podzim a na jaře to úplně klidně stačí.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »