5 tipů jak začít běhat dlouhé trasy: Rady pro pokročilé běžce

zdroj fotografie: shopkilpi.cz

Zdroj: shopkilpi.cz

Jakmile vysvitne sluníčko a tráva se začne zelenat, vidíme v každém parku jednoho běžce za druhým. Na to konto si spousta lidí pomyslí, že by také mohlo začít běhat. A tak začne. Nicméně pouze pár z nich u toho vydrží. A právě pro tyto lidi je určený náš článek. Protože my víme, že ve chvíli, kdy se jednou běhání oddáte, budete chtít víc. V tomto článku se tedy zaměříme na běžce, kteří začali nebo teprve plánují začít běhat dlouhé trasy a neví, jak na to.

1) Začněte pomalu navyšovat týdenní cíl

Jedním z nejlepších způsobů, jak začít běhat dlouhé trasy, je postupně zvyšovat svůj týdenní kilometrový cíl. Začněte tím, že k svému současnému týdennímu cíli (v km) přidáte 10 %. Udělejte to takhle každý týden, dokud nedosáhnete svého dlouhodobého cíle. Tento přístup umožní postupně adaptovat vaše tělo na větší zátěž bez rizika zranění. Nicméně nezapomeňte, že regenerace je důležitá, a pokud dojde k přetrénování, vaše tělo s vámi přestane spolupracovat. Raději tedy začněte pomalu a zlehka.

2) Pořiďte si kvalitní běžecké oblečení

Kvalitní běžecké oblečení je často podceňovaným klíčem k zvládnutí dlouhých tras. Základem jsou kvalitní boty, které dobře sedí na noze, a které jsou navržené pro typ terénu, po kterém nejčastěji běháte. Samotné boty mohou výrazně snížit riziko zranění. Dalším důležitým bodem je funkční oblečení, které je navržené tak, aby odvádělo pot a regulovalo teplotu.

Pokud se špatně oblečete, nejen že si běh neužijete, ale také nezvládnete běžet dlouho. V zimě se nezapomeňte zaměřit na správnou techniku vrstvení, ať nic nepodceníte. Nezapomeňte také na kvalitní ponožky, které snižují riziko puchýřů.

Tip: Kvalitní běžecké oblečení, bundy a kalhoty najdete na webu Shopkilpi.cz.

3) Strava a hydratace během tréninku

Při běhu na dlouhé trasy je důležité dbát na správné stravování a hydrataci. Během tréninku byste měli pravidelně konzumovat malé množství jednoduchých sacharidů, jako jsou různé gely nebo sportovní nápoje. Ovšem nezačínejte s tím moc brzy nebo při kratších vzdálenostech. Tělo si velice rychle na tento typ stravy zvykne a pak můžete mít během tréninku problémy, pokud tyto sacharidy mít nebudete.

Doplňování cukrů doporučujeme u tras od cca 20 km. Také je důležité, abyste během běhu doplňovali tekutiny. Nezapomeňte také na pravidelnou regeneraci a správnou stravu po běhu, kdy doplníte ztracené živiny a energii. Stejně tak je velice důležité jídlo před tréninkem.

zdroj fotografie: shopkilpi.cz

Zdroj: shopkilpi.cz

4) Zapojte do tréninkového plánu i jiný typ cvičení

Běhání na dlouhé trasy vyžaduje více než jen dobrou kondici. Je důležité posílit a zvýšit flexibilitu svého těla. Zaměřte se na trénink síly, který cílí na střed těla, hýždě a stehna, protože tyto svalové skupiny hrají při běhu klíčovou roli. Rovněž do svého tréninkového plánu zařaďte čas na protahování, abyste se vyhnuli svalovým zraněním a udrželi si své tělo v dobrém stavu.

5) Nezapomínejte na odpočinek a regeneraci

V neposlední řadě, nesmíme zapomenout na odpočinek a regeneraci. I profesionální sportovci dávají svému tělu dostatek času na zotavení. Plánujte si volné dny a zahrňte do svého týdenního, cvičebního plánu méně náročné workouty jako je jóga nebo plavání. Tyto druhy sportů pomohou uvolnit a zregenerovat svaly. Taky pamatujte na to, že dostatečný spánek je klíčový pro výkon i zdraví.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »