Recenze: Běžecké boty adidas SL20

Recenze: Běžecké boty adidas SL20

Model SL20 vstoupil na trh jako novinka jara 2020 mezi specializovanými běžeckými botami značky adidas. V portfoliu adidas plní funkci lehké tempové boty určené pro závody i rychlejší tréninky. Právě rychlost je u SL20 stěžejním tématem.

Stojí za tím na první pohled velmi jednoduchý a zřejmý záměr této značky, když na něj nahlédneme optikou rekreačního běhání. Na krabici bot čteme: „Být rychlý není jen o lámání rekordů. Rychlý může být každý. Rychlost je osobní pocit, který tě motivuje posouvat se vpřed. Je to o nekonečném hledání lepší verze tvého já.“

Motivace většiny z nás, proč běháme, totiž nespočívá ve snaze o dosažení prvních příček při účasti na závodech. Běhání jako takové není cílem, ale spíše nástrojem, díky kterému žijeme lepší život.

adidas provedl v rámci kampaně Faster Than_ průzkum mezi 6 000 aktivními běžci z celého světa, který ukázal, že tomu tak skutečně je, že lidé běh nevnímají jen v mantinelech času na hodinkách (rychlost ve smyslu měřitelné veličiny), ale přikládají mu jiné priority:

  • 60 % běžců běhání zlepšuje psychickou kondici
  • 50 % běžců běhání pomáhá redukovat každodenní stres
  • 32 % běžců se díky běhání cítí sebevědomější
  • 34 % běžců díky běhání poznali nové přátele
  • 34 % běžců díky běhání uskutečňují dlouho odkládané věci a jsou kreativnější

Vnímání rychlosti v kontextu běhání se u každého z nás také liší. Co si při otázce Rychlejší než… vybavíte vy sami?

A jak to vůbec souvisí s těmito botami? Zásadně. Protože za nimi stojí myšlenka, že různí sportovci ze subjektivního pohledu vnímají rychlost a svou „maximálku“ jinak. Nehledě na to, zda jeden běžec běží kilometr za 5 minut jako svoje maximum a druhý za 3 minuty. 12 km / hod. nebo 20 km / hod. jsou hodnoty v tomto smyslu relativní.

adidas SL20 proto chtějí být botami pro co nejširší paletu výkonnostních kategorií (včetně profesionálních atletů), aby jim pomohly zrychlit a ukrojit nějaké vteřinky z osobáků. Ostatně jako každé jiné závodní tempové boty. Právě proto vám ale jistě dojde, že tyto boty nejsou a ani nemohou být zas tak univerzální a mají své limity. Záleží na úhlu pohledu, který vám v této recenzi díky více než měsíci testování těchto bot předkládám.

SL20 jsou silniční boty s rychlým odpružením pro pokročilejší začátečníky i profi běžce

Největší výhody těchto bot se naplno projeví, když poběžíte na silnici, v parku, na dráze či po cyklostezce s kvalitním povrchem a trochu do toho „šlápnete“. Jinak řečeno, pokud poběžíte rychlejší tréninky v předpokládaném tempu závodu, na který se specializujete, nebo pokud poběžíte stupňovaný běh, úseky, intervaly. Z mého pozorování potřebuje mezipodešev a vlastně celá bota větší dynamiku, rychlejší nohy, aby odhalila svůj plný potenciál. Samozřejmě zároveň za předpokladu správného došlapu přirozeného běhu, což znamená došlap spíše přes střední část chodila, vyšší frekvenci s kratšími kroky. To pomůže se správným dopadem přesně pod těžiště.

Z toho důvodu bych SL dvacítky doporučil spíše pokročilejším běžcům, i když jsou bezpochyby vhodné i pro pokročilejší začátečníky s dobrou fyzičkou, převážně na silnici pro distance od 10 km po maraton, kteří mají už něco naběháno, a kteří budou z využití těchto bot benefitovat nejvíce. Z rychlého odrazu, nízké váhy (podobná super lehkým „Onům“), výborné prodyšnosti. A pro běžce, kteří jsou zvyklí používat více páru bot, a nemají jen jedny boty „na všechno“. Tak jako všechny silniční boty, i tento model zvládne mírnější terén jako jsou suché a zpevněné rovné lesní cesty, polní cesty, rozhodně jej však nejde doporučit do těžšího terénu (bláto, kamení, větve) a s ohledem na svou konstrukci ani do zimy. A když už ano, tak jen pro velmi zkušené běžce, kteří ví, co si mohou dovolit. Na asfaltu i za deště drží skvěle, protože jsou na to konstruované, ale s ohledem na téměř nulový vzorek na podrážce zázraky nezvládnou. Překvapuje mě ale zatím dobrá odolnost proti opotřebení, vrstva kvalitní tvrdé gumy Continental (ano, jedná se o značku vyrábějící pneumatiky) na podešvi opravdu funguje.

Naopak dle mého názoru boty nejsou příliš vhodné pro běžce, kteří se zaměřují jen na pomalé klusy s cílem získat základní vytrvalost, zatím bez ambicí zařadit do svého běžeckého života rychlostní tréninky či přípravu na rychlejší závody. Běžcům, kteří jsou zvyklí na větší tlumení a robustnější oporu, může mezipodešev připadat tvrdá. Není to chyba tohoto modelu, ale specifikum rychlejší obuvi. Čistokrevné závodní boty totiž ani zdaleka neposkytují chodidlu při došlapu tlumení standardních objemových bot a pro běžce s došlapovými disfunkcemi mohou být i zcela nevhodné. Pozor na to, že podobně jako většina běžeckých modelů adidas, využívají užší konstrukce, s výraznější klenbou, primárně pro běžce s neutrálním došlapem bez jakékoliv podpory pro běžce s výraznější supinací nebo pronací. Více o typech obuvi se dočtete v samostatném článku zde. Rovněž nebudou ideální pro velmi pomalé objemové tréninky, výklusy, zkrátka pro dny, kdy si chcete orazit, protože vás budou automaticky zrychlovat, což v těchto případech nepotřebujete.

SL20 využívají spoustu nových i inovovaných technologií

Pojďme si boty ještě rozebrat od hlavy až k patě. Krásnému designu u konkrétního testovaného modelu dopomáhá hra kontrastů mezi černou elegantní síťovinou a zářivě bílou mezipodešví Lightstrike.

Bezešvá elastická síťovina vyniká dobrou prodyšností i ve velmi teplých dnech a náročných trénincích. I když může pohled z fotky klamat, tato síťovina je pevná (skoro jako nějaká skořepina) a díky speciálnímu materiálu velmi dobře odolává proti znečištění prachem či blátem. Jedinou výtku v tomto ohledu mám k materiálu nad patou v té části obuvi, kde síťovina přechází v lehce pogumovanou část, na které se veškerý prach a nečistoty naopak drží snadno… Velká škoda, že síťovina není i tam.

Všichni běžci na těchto botách určitě ocení kvalitní anatomické vložky do bot, které jdou snadno vyjmout, vyklepat z nich různé kamínky a písek, a případně po čase vyměnit za jiné.

Ke stabilizaci nohy pomáhá již dobře známá technologie Torsion System, což je speciální plastová destička v mezipodešvi podporující lepší došlap a hlavně přechod k odrazové fázi.

Již zmiňovaná mezipodešev (tlumení) Lightstrike je naopak novinkou pro tento typ obuvi. Jedná se o lehkou tlumící pěnu, která má zajímavé odrazové vlastnosti a v tomto modelu nahradila dřívější Boost. Při mé zkušenosti s Boostem můžu říct, že jsou SL20 minimálně o 2 levely tvrdší, což lze vzhledem k jejich zaměření očekávat.

A nakonec podešev (podrážka) se v přední části skládá z kvalitní gumy Continental Stretchweb, která i přes malý vzorek na botách zajišťuje rychlou a dobrou přilnavosti při záběru boty na povrchu, a to i za deště.

Shrnutí

  • Tempové silniční závodní boty
  • Na rychlejší tréninky / závody
  • Vynikají výborným odrazem a nízkou váhou
  • Pro pokročilejší běžce i pokročilejší začátečníky
  • Na jaro, léto, podzim při příznivém počasí
  • Nejlepší povrchy: asfalt, beton, dráha

Díky jakýmkoliv botám zázračně nezrychlíte. Ony samy jsou také jen nástrojem rychlosti, nikoliv rychlostí samotnou. Fyzičku je nejprve potřeba si vybudovat po menších postupných krocích. O těchto závodních botách doporučuji uvažovat, až si osvojíte zásady správného běžeckého stylu, uběhnete v kuse větší vzdálenost a budete chtít do svého tréninkového plánu zařadit kromě objemů i rychlost. Pokud jste již zkušenějšími běžci nebo závodníky a boty adidas vám dobře sedí, budou pro vás dobrým kandidátem ke zvážení při výběru obuvi závodnějšího ražení.

Běžecké boty adidas SL20 najdete v mnoha českých běžeckých speciálkách a e-shopech s běžeckým vybavením v pánské i dámské verzi. Boty si můžete zakoupit i na oficiálních stránkách výrobce v pánské verzi v 8 různých barevných kombinacích, dámská verze nabízí barevných kombinací 5.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »