adidas 4DFWD jako běžecké boty z budoucnosti? Využívají technologii 3D tisku k ještě lepšímu tlumení.

Silniční běžecké boty adidas 4DFWD jsou aktuální novinkou (srpen 2021) na trhu se sportovním vybavením. Jejich uvedení však předcházela poměrně dlouhá cesta, která spočívala v analýze došlapu tisíců běžců a ve využití potenciálu, který již nepochybně má a ještě bude mít i v budoucnu technologie 3D tisku nejen v oblasti sportovní obuvi.

novinka adidas 4DFWD
Zdroj: Tisková zpráva a materiály adidas k uvedení modelu 4DFWD

Výsledkem je bota s masivní mezipodešví sestávající z naprosto unikátní struktury – speciální mřížky, která se zcela vymyká všemu, co jste kdy u běžeckých bot viděli. Jednotlivá vlákna mřížky jsou důmyslně proplétána a „natisknuta“ tak, aby ve výsledku vznikl mezi obdélníkovým vzorem mřížky volný prostor, který umožní jejich smrštění a tím pádem k většímu tlumení při došlapu.

Pokud jste už měli možnost vidět nebo vyzkoušet další model značky představený v tomto roce – adidas Ultraboost 21 – všimnete si řady podobných prvků, které s sebou 4DFWD nese: mohutná mezipodešev, výška i šířka paty, kolébková a přiléhavá konstrukce, podobný drop kolem 10 mm, využité materiály a mnoho dalších. Tyto boty jsou například také vyrobeny z funkčních recyklovaných materiálů, tentokrát pod označením Primegreen. Až 50 % svršku tvoří recyklovaný materiál.

Ve spoustě ohledech se však od Ultraboostu 21 a dalších modelů liší, což je nejvíce vidět právě na materiálu a konstrukci celé mezipodešve z 3D tiskárny. 4DFWD jsou jedny z prvních běžeckých bot na světě využívajících tohoto unikátního systému.

novinka adidas 4DFWD
Zdroj: Tisková zpráva a materiály adidas k uvedení modelu 4DFWD

„Při každém došlapu působí na chodidlo brzdná síla. Mezipodešev 4DFWD omezuje její působení tím, že ji převádí na dopředný pohyb. 4DFWD se při každém kroku stlačuje směrem dopředu a přináší s sebou plynulý přechod z paty na špičku a jedinečný pocit z běhu“, objasňuje výrobce svůj záměr na svých webových stránkách.

Název modelu 4DFWD se může zdát trochu krkolomný, lehce si jej však po seznámení se s tímto principem, na němž boty fungují, rozklíčujete: 4D jako označení technologie mřížky vyrobené pomocí 3D tiskárny, a FWD jako zkratka pro forward, tedy z angličtiny vpřed.

novinka adidas 4DFWD
Zdroj: Tisková zpráva a materiály adidas k uvedení modelu 4DFWD

A proč je tvar mezipodešve a její zpracování zrovna takové? Jen pro zajímavost – adidas dlouhou dobu vyhodnocoval data z došlapů mnoha sportovců a tato konkrétní konstrukce vznikla na základě změřených pohybových vzorů z 5 milionů variant. Podle běžeckého trenéra Jana Pernici toto provedení snižuje brzdnou sílu až o 15 %, zvětšuje krok a tím zlepšuje ekonomičnost pohybu.

Již brzy se můžete těšit na podrobnější recenzi, ve které se podíváme detailně na specifika těchto silničních běžeckých bot.

4DFWD PULSE

Jakýmsi mezistupněm, který kombinuje unikátní mřížkovou mezipodešev s klasickou EVA pěnovou výplní, je další nový model adidas 4DFWD PULSE. Rozdíl v konstrukci je dobře vidět na fotografiích níže:

Podrobné specifikace adidas 4DFWD

  • speciální mezipodešev adidas 4D vyrobená pomocí technologie 3D tisku
  • hmotnost: cca 330 g
  • rozdíl v podešvi: 11,3 mm (pata 32,5 mm / špička 21,2 mm)
  • materiál Primegreen
  • přiléhavá konstrukce
  • šněrování na tkaničky
  • textilní svršek a podšívka
  • odpružená konstrukce

Dostupné barevné varianty
(pro muže)

  1. Cloud White / Core Black / Solar Red
  2. Signal Green / Core Black
  3. Core Black / Carbon
  4. Cloud White / Core Black / Crystal White

Dostupné barevné varianty
(pro ženy)

  1. Cloud White / Core Black / Solar Red
  2. Halo Blush / Halo Blush / Shock Pink

Běžecké boty adidas 4DFWD včetně modelu PULSE jsou od 12. srpna 2021 dostupné v oficiálním e-shopu https://www.adidas.cz/obuv-beh v několika barevných variantách ve verzích pro ženy i pro muže.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »