Recenze: Běžecké boty adidas 4DFWD

V botách adidas 4DFWD jsem měl zatím možnost běhat jen asi dva týdny, tato recenze tedy bude spíše o prvních dojmech a zkušenostech, ne o kompletním rozebrání jejich vlastností. Jde každopádně o moje první boty „z tiskárny“, takže jsem byl na tréninky s nimi hodně zvědavý…

Proč z tiskárny? Značka adidas totiž k výrobě unikátní mezipodešve, která se skládá bez nadsázky ze struktury připomínající pavučinu, využila technologii 3D tisku. A právě tato technologie měla za cíl dopomoci ke zkonstruování speciálního tlumení boty, které nejenže absorbuje sílu při dopadu, ale využije ji zároveň pro pohyb vpřed. Proto v názvu bot najdeme anglickou zkratku FWD nebo-li forward. Obecně o této technologii a novince se dozvíte v našem předchozím článku.

Nejen inovativní technologie, ale i ekologický a šetrný přístup k životnímu prostředí je pro značku adidas důležitý. Poznáte to i podle krabice, v níž k vám boty dorazí. Odkazuje na skutečnost, že se tento model z větší části vyrábí z funkčních recyklovaných materiálů Primegreen, stejně jako další modely značky.

První dojem po rozbalení stojí za to, i když může být trochu kontroverzní. Někoho čeká WOW efekt, někdo si bude lámat hlavu nad tím, proč vypadá mezipodešev právě takto, a zda to bylo vůbec nutné. Já osobně jsem si hned pomyslel, že jsou to jak boty z budoucnosti, se kterými se jednou bude běhat po Měsíci 😉

Nepochybně se však co do kvality zpracování jedná o naprosto kvalitní a precizní produkt, u nějž se zakoukáte do na první pohled drobností, které vytvářejí celek:

  • Již zmiňovaná mezipodešev není zrovna „drobnost“, je podobně masivní jako v případě Ultraboost 21, a srovnání s tímto modelem se neubrání (viz níže).
  • Přiléhavá bezjazyková konstrukce se svrškem Primeknit s výrazným „uchem“ nad patou pro snadné nazouvání.
  • Výborný systém šněrování tkaniček.
  • Měkkost a poddajnost boty i při otěžkání v rukách.
  • Krásný designový prvek z boku – fluorescentní pruhy adidas se zbarvují do duhových barev podle toho, jak na ně svítí světlo (srovnejte fotky – barvy se mění od zcela černé po výrazně duhovou)

Silniční boty pro pohodlný běh

Už jsme se seznámili s tím, jak boty vypadají, proto nikoho jistě nepřekvapí, že jsou určeny vyloženě na silnici. Horší terény jako je štěrk, kamenité nebo hliněné polní cesty si určitě nezaslouží. Bylo by to nefér. 4DFWD si totiž už od pohledu na nic nehrají, okázalý design mezipodešve to na sobě má skoro napsané: Ber mě pouze na silnici a dobře se o mě starej. Není to univerzální bota pro každý typ běžce. Sportovec zvyklý na lesní cesty a těžší terén si v nich moc nezaběhá, musel by občas zkusit i silnici. Naopak pro běh ve městě po asfaltu, chodnících, v parcích apod. jsou boty ideální.

Podobně jako ostatní modely adidasu jsou 4DFWD určeny pro běžce s neutrálním došlapem a standardně širokým chodidlem. Opět (a zvláště u těchto bot ve vyšších cenových relacích) doporučuji vyzkoušet si je v obchodě. U výrobce se dočtete, že „díky unikátnímu strečovému svršku doporučujeme zakoupit boty o půl velikosti menší“. To je však natolik individuální, že bych boty opravdu doporučil pořádně vyzkoušet před nákupem.

A protože jsem nedávno recenzoval Ultraboosty 21, neodpustím si malé srovnání. Věci, které mi vadily u jednadvacítek, u 4DFWD nejsou žádný problém. Systém uvazování do gumových destiček v tomto modelu k mé radosti absentuje a opravdu si boty lépe zavážete. Subjektivně mám pocit, že jsou lehčí mnohem víc než o 15 gramů podle specifikací oproti Boostu, asi kvůli pavučinové mezipodešvi, která celou spodní část odlehčuje. A hlavně – 4DFWD se mi zdají měkčí, pohodlnější, tlumivější – sice s lehce pomalejším odrazem, což mě osobně nevadí. Ale stejně mě asi jako každého, kdo tyto boty poprvé uvidí, zajímá, jaká bude životnost mezipodešve – jak dlouho pavučinky vydrží. To ukáže jedině testování v mnohem delším časovém horizontu.

Boty jsem zatím testoval na několika trénincích a jedné pěší túře. Pokaždé jsem v nich měl dobrý pocit jak při běhu přes přední část chodidla, tak mírně přes patu. Nejvíce mě nadchly při sebězích – dobré tlumení a stabilní vedení nohy člověk rád využil k rychlejšímu běhu z kopce než obvykle.

4DFWD jsou vhodné jak pro rychlejší silniční tempové běhy, tak pro pomalý klus. Začátečník sice nepozná, že by mu měla bota nějak extra pomáhat při pohybu vpřed, určitě však ocení slušné tlumení, které nabízí, oproti konkurenčním modelům. Pozor, to však neznamená, že jakýmkoliv způsobem boty odpustí nesprávný běžecký styl. Možná krátkodobě, ale správný běžecký styl je základem dlouhodobého spokojeného běhání. Na běžeckém stylu můžete pracovat i mimo běhání samotné – třeba díky řadě kompenzačním aktivitám a strečinku.

Shrnutí

Běžecké boty adidas 4DFWD jsou již od pohledu určené na silnici, vhodné pro delší i kratší běhy. Ideální na půlmaraton i maraton a celou přípravu před závody k naběhávání objemu a občasných úseků. Nabízí výjimečné pohodlí jak při dopadu a odrazu, tak pocitově na noze po celou dobu běhu. Nemusejí být tím pravým pro běžce vyhledávající spíše minimalistickou obuv s nulovým dropem, a samozřejmě pro trailové běžce.

  • + velmi překvapivé pohodlí
  • + příjemný pocit na chodidle
  • + systém uvazování tkaniček
  • + design
  • + tato konkrétní barevná varianta u testovaného modelu odpustí lecjaký prach
  • – vyšší váha
  • – pouze na silnici
  • – velký objem boty, který nemusí některým běžcům sedět (výška a rozměry paty a celé podrážky)

Podrobné specifikace běžeckých bot adidas 4DFWD

  • speciální mezipodešev adidas 4D vyrobená pomocí technologie 3D tisku
  • hmotnost: cca 330 g
  • rozdíl v podešvi: 11,3 mm (pata 32,5 mm / špička 21,2 mm)
  • materiál Primegreen
  • přiléhavá konstrukce
  • šněrování na tkaničky
  • textilní svršek a podšívka
  • odpružená konstrukce

Běžecké boty adidas 4DFWD jsou od 12. srpna 2021 dostupné v oficiálním e-shopu https://www.adidas.cz/obuv-beh v několika barevných variantách ve verzích pro ženy i pro muže.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »