Recenze: Pánské běžecké boty On Running Cloudflow

Recenze: Pánské běžecké boty On Running Cloudflow

Na test běžeckých bot od relativně nové značky On ze Švýcarska jsem se dlouho těšil. Slovo relativně je však na místě, protože samotná značka oslaví v roce 2020 již deset let od založení. Hodně jsem o ONech slyšel a také jsem jich začal vídat čím dál více. Na různých běžeckých akcích a závodech je rok od roku patrný vzestup oblíbenosti těchto bot u běžců napříč všemi výkonnostními kategoriemi.

Boty On poznáte na první pohled hlavně díky originální konstrukci podrážky, která sestává z několika cloudů, z malých dutých obláčků nebo obloučků, upevněných rovnou na podešvi. Ke mně se dostal zbrusu nový model Cloudflow v nové generaci pro rok 2019. Odběhaly se mnou spoustu podzimních tréninků a je čas na jejich zhodnocení.

První seznámení s botami – kvalita, preciznost, originalita

Pánské běžecké boty On Running Cloudflow

Ať už čekáte cokoliv, již při prvním rozbalování bot z krabice budete ohromeni jejich špičkovou výrobní kvalitou. Já jsem tedy byl, a to jsem měl na nohách už desítky běžeckých bot snad všech známých značek. Rozdíl ve kvalitě zpracování oproti řadě jiných výrobců běžecké obuvi je bez nadsázky obrovský – mnohdy o celou třídu. Tento dojem vytváří důmyslně zpracované detaily: samotné cloudy na podrážce, zářivé barvy a atraktivní design, způsob, jakým na sebe jednotlivé materiály tvořící botu perfektně navazují a jsou k sobě slepeny nebo přišity, síťovina, vložka do bot vyztužená po okrajích gumovým pásem, příjemný materiál na dotyk jak zvnitřku, tak zvnějšku boty, loga ON hravou formou umístěná na botě snad na deseti různých místech… Milovníci Apple produktů jsou známí tím, že je proces rozbalování nových produktů neuvěřitelně baví právě i díky jejich perfektnímu zpracování, zažívají při tom „WOW“ efekt. Boty On jsou vlastně takovým Applem mezi běžeckými botami…

Zkušeného běžce také při prvním seznámení velmi potěší váha boty, která je pro velikost US 8.5 pouhých 230 gramů. Konstrukce boty spolu s takto nízkou váhou napovídají, že se jedná hlavně o tréninkovou a závodní botu určenou na silnici. Botu lze řadit i k „minimalističtější“ obuvi, protože její drop, tedy výška od paty k palci, měří pouhých 6 milimetrů.

Rychlá bota na silnici, kterou ocení běžci všech stupňů výkonnosti

Pojďme se ještě blíže podívat na využité technologie. Hlavní přednost boty, 18 cloudů tvořících podrážku, mají za úkol do sebe při dopadu absorbovat co nejvíce dodané energie. Proto jsou duté, aby se obloučky při dopadu mírně „zbořily“, a při odrazové fázi vás mohly vystřelit rychleji dopředu. A zároveň dělají boty lehčí. Tyto obláčky pak působí v symbióze s další vychytávkou – vylepšenou verzi speedboardu z první verze bot, což je velmi tvrdá, ale zároveň ohebná deska, která se při dopadu na přední část chodila uprostřed prohne, aby se mohla při vstupu do odrazové a letové fáze opět narovnat, a tím vás popohnat ještě více vpřed. Tyto technologie tedy umožňují tlumený dopad, a zároveň rychlý a dynamický odraz.

Svrchní část bot je řešena pomocí kvalitního materiálu, který se na příslušných zónách bot modifikuje, aby plnil své cíle. Shora nad prsty je síťovina nejprodyšnější, síťovina z pravé a z levé strany první poloviny boty rovněž, aby se noha nepotila, zatímco kotník s patou jsou v teple, což jsem velmi ocenil při běhání na podzim.

Samotný povrch obláčků pro kontakt se zemí se také liší podle jednotlivých zón. Bota nás skrze svou konstrukci učí, jak běhat přirozeným způsobem. Jak můžete vidět na fotografii, vnější část podrážky má o jeden obláček navíc potažený speciálním protiskluzovým povrchem oproti vnitřní straně. Podle výrobce má takto konstruovaný povrch podrážky přispívat ke zlepšení trakce na mokrých silnicích.

René Kujan na serveru sport.cz ve své recenzi hodnotí boty takto: „… jde o velmi povedenou botu pro rychlé silniční tréninky nebo i závody ‒ vzhledem k nízké hmotnosti. Oceníte skutečně dobré vedení nohy i netradiční, dobře fungující tlumení. S růstem teplot se určitě bude hodit i zvýšená prodyšnost svršku nebo jeho antimikrobiální úprava, která by měla botu dlouho uchovat svěží.“ Z Reného recenze vyplývá důležitý fakt, že se jedná hlavně o botu na jaro, léto, podzim bez sněhu a ledu (což jsem měl možnost vyzkoušet). Vzhledem ke konstrukci podrážky a prodyšné velmi lehké síťovině to nebudou vhodné boty do zimy.

Zhodnocení

Model Cloudflow je určen pro běžce s neutrálním došlapem a spíše s užším chodidlem, což je velmi důležité zmínit, protože pro běžce s nadměrnou pronací nebo supinací a širším chodidlem nebude dobrým řešením. Sám mám neutrální došlap, ale trochu širší chodilo, což však kupodivu příliš nevadilo a nijak mě to nelimitovalo.

Nevýhodou této boty může být vyšší cena, dosahuje do kategorie dražších běžeckých bot, a také její specializace na běžce s neutrálním došlapem a užším chodidlem. Za relativně krátké používání bot jsem také neměl možnost otestovat jejich odolnost a sklon k opotřebení, především u speciální zero-gravity pěny na podrážce.

Cloudflow splnily mé očekávání na boty určené pro rychlejší silniční tréninky, umožňující dynamický odraz a zároveň rozumné tlumení. Nikde mě netlačily a v průběhu tréninku jsem s nimi neměl žádnou negativní zkušenost. Nízkým dropem a celkovou konstrukcí podporují došlap na přední část chodila, což mi velmi vyhovuje, drží dobře stabilitu i za deštivých podzimních dní a je opravdu radost v nich běhat.

Boty On jsou k dostání v mnoha českých eshopech nebo kamenných prodejnách s běžeckým vybavením v pánské i dámské verzi. Nejbližší prodejnu najdete na stránkách oficiálního distributora pro Česko i Slovensko.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »