Běhání a ketodieta

Běhání a ketodieta

Nízkosacharidová dieta i její striktní podoba – ketodieta – je už řadu let časté téma nejen mezi sportovci. Nízkosacharidová strava může mít opravdu plno výhod, ale jak je to konkrétně při běhání? A kdo z keto stravy získá nejlepší užitek? Přesně to se pokusíme objasnit v tomto článku.

Low-carb a ketodieta – co je co

Pokud mezi sportovci někdo o nízkosacharidovém stravování (potažmo ketodietě) zatím moc neví, je dobré si stručně uvést, že ketodita, nebo také proteinová dieta představuje jídelníček, kde celkový denní obsah sacharidů nepřekročí 200 g. Tedy srazíme sacharidy dolů a zároveň se úměrně navýší podíl zdravých tuků a samozřejmě i proteinů.

Orientačně pak můžeme rozdělit nízkosacharidové stravování podle toho, kolik sacharidů si denně dopřejete:

  • max. 200 g sacharidů denně – základní low carb dieta
  • 100-200 g sacharidů denně – striktní low carb dieta
  • méně, než 50 g sacharidů denně – tady už jde o ketodietu, která je oblíbená hlavně pro rychlé hubnutí (např. proteinová dieta KetoFit)

Ketodieta pro sportovce

Jak může tento způsob stravování ovlivnit sportovní výkony? Tím se už zaobíralo mnoho studií a pokusů z oblasti vrcholového sportu. Jejich výsledky se víceméně shodují. Stručně řečeno, záleží hlavně na typu sportovního výkonu. Ale není to jediný faktor. Může konkrétně vám ketodieta přinést užitek? A v čem je ten zásadní rozdíl, když omezíte sacharidy?

Při opravdu striktním omezení sacharidů dojde postupně k tomu, že náš metabolismus je donucen najít si náhradní zdroj energie. Tedy on ho nehledá, protože ho dobře zná, jen na něj přepne. A tím je tuk. Organismus s tím nemá vůbec problém, jen mu chvíli trvá, než spotřebuje zásoby glykogenu a přeorientuje se na nový zdroj energie. Tento stav metabolismu pak nazýváme ketóza.

Tuk, jakožto hlavní zdroj energie, má oproti sacharidům svoje specifika. Velmi zjednodušeně – je to o dost pomalejší palivo, zato vydrží dodávat energii mnohem delší dobu. A hned tu máme jasné adepty na ketodietu – vytrvalostní běžce, nebo dokonce maratonce. Po přechodu na ketodietu jsou někteří z nich dokonce schopní odbourat potřebu sacharidových gelů a energetických doplňků.

Naopak, jde-li vám o intenzivní výkon a explozivní sílu, zůstaňte radši u sacharidů. Stejně tak se bez nich neobejdete, pokud se snažíte budovat objem. Zkuste se ale úplně vyhnout izolovaným mono a di-sacharidům (řepný či třtinový cukr, fruktóza, glukóza a jejich sirupy). Nemají žádnou vlákninu, zato mají nejvyšší glykemický index (pozn.: kromě fruktózy).

posilování doma s vlastní vahou

Svaly zůstanou, tuk mizí

Všichni, kdo si chtějí udržet sílu, „svalovou hmotu“, ale zbavit se maxima tuků, můžou mít z ketodiety velký prospěch. Na této stravě je téměř nemožné nabrat objem – ať už v podobě svalů, nebo tuku. Právě pro snadné a rychlé hubnutí je ketodieta nejvíce známá a v posledních letech převrátila obor hubnutí vzhůru nohama.

Pokud si při ketodietě udržíte dostatek proteinů a budete svaly poctivě zatěžovat, zbavíte se opravdu jen přebytečného tuku. Svaly zůstanou a síla se po navrácení sacharidů vrátí taky. To může být ideální pro plnění váhových limitů u bojových sportů. Ale co běžci? Zbystřit by měli všichni, kdo běháním shazují přebytečná kila, nebo si chtějí štíhlou postavu spolehlivě udržet. Pro některé z nich může být tento způsob stravování vhodný.

Jak začít s ketodietou?

Dobrá zpráva je, že začít s tímto typem stravování je dnes už opravdu snadné. Ještě před pár lety byla situace složitá – na trhu byla sice celá plejáda potravin pro sportovce a speciální výživu, ale ketodietě by tenkrát vyhověly pouze proteinové koktejly. Dnes si běžec může vzít do terénu díky značkám, jako je KetoFit, třeba proteinové tyčinky, doma si připravit rychlé proteinové nápoje, palačinky, keto omeletu, nebo polévku. Jejich široký výběr najdete TADY. Doplní tím proteiny pro kvalitní regeneraci svalů, ale sacharidy udrží na uzdě.

Jídla pro ketodietu si samozřejmě můžete připravovat sami ze základních surovin. Má to ale svoje úskalí – pokud chcete tuto dietu striktně dodržovat, neměli byste jíst obilniny, luštěniny, ani většinu ovoce. Musíte si tedy pohlídat přísun vitamínů a minerálů jinou cestou. V případě jídel od KetoFit to za vás vyřešili odborníci na vrcholovou sportovní výživu, kteří celý program sestavují.

Jste moc těžcí na běhání?

Dalšími adepty na ketodietu mohou být lidé, kterým jejich současná váha přetěžuje klouby, nebo jinak komplikuje pohyb. Běhat by sice chtěli, ale nejde to. Ketodieta v takovém případě může pomoci rychle odbourat přebytečná kila dřív, než dojde motivace se sebou něco dělat (třeba jako součást novoročních předsevzetí).

Zkuste třeba 4 týdenní balíčky ketodiety od KetoFit, nebo jiný z jejich redukčních plánů.

Díky poctivé ketodietě můžete shodit až na takovou hmotnost, kdy s pohybem můžete postupně začít. Omezený příjem sacharidů se vám může hodit dlouhodobě. Jen to už nemusí být tak striktní, jako během fáze hubnutí.

Co nám z toho vyplývá? Pokud jste zdatní běžci s vychytaným jídelníčkem, nebo se sportu věnujete na profesionální úrovni, nic v tomto článku vás asi nepřekvapilo. Naopak pro spoustu rekreačních běžců, nebo lidí s kily navíc, může být právě ketodieta překvapivě dobrým řešením a pomocníkem při jejich snažení.

Článek pro vás připravil Ketofit.cz. Článek je komerčním sdělením.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »