Jaro je v plném proudu, s delším slunečním svitem přichází i více radostí a starosti se hází za hlavu. Nebo ne? Tak či onak, i zvířátka se pomalu probouzejí ze zimního spánku a lidé by měli udělat to samé :-). Jednou z možností, jak se cítit dobře, je dodržovat zásady správné výživy a pravidelně se věnovat vhodné pohybové aktivitě.
V zimním období tráví většina populace moderních zemí až 85% svého času v uzavřených prostorách bez jakéhokoliv pohybu. V zimě se lidé navíc stravují energeticky hodnotnějšími pokrmy a méně je v jídelníčku zastoupena čerstvá zelenina a ovoce. Příjem potřebné vlákniny, některých minerálů a vitamínů, je nižší, než by bylo vhodné.
Jaro je jako stvořené pro detoxikaci, tedy pročištění organismu. Existují různé diety, v nichž se prvních pár dní jí pouze zelenina a ovoce. Pro odlehčení jídelníčku to však není zcela nutné – je zapotřebí pouze vynechat co nejvíce průmyslově zpracovaných potravin a hotovek a zařadit do svého jídelníčku čerstvou a celistvou stravu, která je bohatá na živiny a všechny důležité prvky a látky.
Pro efektivitu vaší „detoxikace“ stačí pár jednoduchých zásad, které nyní již ví každý z nás. Pokud při tom chcete zhubnout ještě nějaké přebytečné kilo, je to naprosto v pořádku. Ale nevěřte „zázračným dietám“, které vám mají dopomoci k tomu, zhubnout extrémní množství kil za extrémně krátkou dobu. Naopak, je důležité hubnout pomalu, systematicky, zdravě, aby byl pokles hmotnosti trvalý a bez jojo efektu.
Pokud chcete skutečně zdravě zhubnout, hubněte pomalu. Hubnutí spočívá v celkové změně životního stylu – zdravě jíst, více se pohybovat a nestresovat se.
Vedle dodržování jídelníčku se snažte co nejvíce času trávit venku, nejlépe při sportovních činnostech. Bude vám líp, odbouráte spoustu stresu a vhodná pohybová aktivita je pro hubnutí nezbytná.
Při hubnutí nám také pomáhá spousta dobrých potravin. Vyzkoušejte ty níže vypsané, nebudete mít po nich hlad a budou vám dokonce chutnat.
Rajčata jsou jedničky, co se zdravých potravin týká – skvěle zasytí, dají se upravovat na mnoho způsobů a obsahují mnoho prospěšných látek. Zejména vitamin C a lykopen. Chrání také před civilizačními i jinými nemocemi. 100 g rajčat obsahuje pouze 100 kJ. Vybírejte pouze kvalitní rajčata, nejlépe v bio kvalitě od prověřených lokálních pěstitelů!
Ryby by měly být nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. Jak sladkovodní, tak mořské, opět z kvalitních a prověřených zdrojů. Mořské ryby obsahují tuky omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají ke správné funkci buněk našeho těla. Rybí maso je skvělé na hubnutí, doporučuje se jeho konzumace i 2x týdně. Nejlépe mořské ryby: treska, losos, tuňák, makrela. O blahodárnosti konzumace rybího masa svědčí třeba zdraví Japonců, kteří se průměrně dožívají o dost vyššího věku než Evropané
Mléko je užitečné pro svůj obsah vápníku a také bílkovin. Vápník je velmi důležitý. Nízkotučná mléka jsou ideálním zdrojem se správným poměrem bílkovin, tuků a sacharidů. Pokud máte mléko rádi, dbejte na to, aby bylo čerstvé a kvalitní, jen tak z něj budete mít prospěch. Pozor – konzumaci mléka zcela vynechejte, pokud trpíte intolerancí laktózy nebo mléčné bílkoviny.
Brokolice se pefektně hodí do polévek, jako hlavní jídlo, ale i jako příloha. Obsahuje důležitou kyselinu listovou, minerály a spoustu dalších potřebných látek, které obsahuje právě jen brokolice, případně špenát.
V dalších článcích se opět podíváme trochu pod pokličku i ostatním potravinám.
Jaro je tu = ideální doba pro hubnutí. Pokud budete dodržovat pár jednoduchých pravidel, stane se pro vás vaše hubnutí zábavou. Nezapomínejte na pravidelný pohyb. Pro lidi s nadváhou je ideální rychlá chůze, jízda na kole či rotopedu nebo plavání.
Poprvé publikováno 5. 5. 2008
29. 4. 2019 / Zdraví a výživa / Autor: fv-admin
Aloha,
moc hezky napsané a vysvětlené. S během teprve začínám a díky Vašim stránkám určitě i zvládnu a vytrvám 🙂 Díky