Jak se zbavit stresu

Jak se zbavit stresu

Odborníci se shodnou na tom, že chronický stres je zodpovědný za velkou část degenerativních onemocnění, kterými v současné době trpí stále více lidí. Přičítají to modernímu způsobu života – vysokému pracovnímu vypětí, nedostatku spánku, neustále se zkracujícímu pobytu v přírodě na čerstvém vzduchu, horší kvalitě potravin, přejídání, …Co je stres, proč nám škodí a jak se jej zbavit?

Stres jako takový však může být i užitečný nástroj. Krátkodobý stres nám pomůže při sportu k lepším výkonům, podaří se nám lépe prezentace v práci nebo ve škole, v prehistorických dobách nám pomohl utéci před mamutem :-). Při stresových situacích totiž dochází k vyplavení adrenalinu, stresového hormonu, díky kterému se krev nahrne rychle do všech svalů, zvýší se tlak a tepová frekvence a tělo je připraveno na okamžitou akci. Co však dělat s tím, když mnozí z nás se v tomto stavu nachází téměř permanentně 24 hodin denně? Pak mluvíme o patologickém stresu. A jak je tomu u všech patologických stavů, je nutno je řešit.

Při stresu se rovněž vyplavuje kortizol, který ve zvýšené míře uvolňuje cukr do krve, což má mimo jiné za následek přibírání na váze (ano, po stresu se tloustne), a také předčasné stárnutí. Nahromaděná energie se nemá kde uplatit, protože ve stresových situacích namísto toho, abychom utekli, sedíme na židli, a tak veškeré snahy o hubnutí jdou vniveč.

Jiný typ stresu v nás probíhá neustále v nevědomé rovině – všechny buňky našeho těla se musí vyrovnávat s tzv. oxidativním stresem. Viry, bakterie a plísně zvenčí ve vzduchu, který dýcháme, ve vodě, kterou pijeme, jsou potenciálně nebezpečné a naše imunita je musí likvidovat. Proč našemu tělu přidělávat další starosti stresem, který si my sami způsobujeme?

Chronický stres není normální

Nenechte si od nikoho namluvit, že být pořad tak trochu ve stresu je dneska úplně běžné, a že to není potřeba řešit… Moderní doba nás v tom podporuje tím, jak moc se soustředí na úspěch a dokonalost – jak v práci, ve škole, tak ve vztazích… Neustále musíme něco obhajovat a dokazovat, že jsme přece nejlepší a zcela kompetentní. Není pak divu, že nejen naše psychika, ale i tělo trpí. Navíc těch, kteří stresové situace řeší léky na uklidnění, každým rokem také přibývá…

Nejvíce jsou ohroženi lidé v náročném zaměstnání (lékaři, zdravotní sestry, učitelé, sociální pracovníci, …) a lidé v náročné životní situaci (odchod blízkého člověka, rozchod či rozvod, problémy v rodině).

Opakem stresu je zklidnění a regenerace

ranní běhání, při východu slunce

Východiskem z bludného kruhu chronického stresu je jeho pravý opak = naprosté zklidnění. Ono se to sice lehce řekne a hůř koná, ale je potřeba se o zklidnění snažit a směřovat k němu malými krůčky. Následující tipy vám mohou pomoci se stresu zbavit. Některé z nich jsme již uvedli v článku o regeneraci, které můžete využít rovněž – procházky v přírodě („lesní koupele“), plavání, dostatek spánku, masáže, …

Jak se zbavit stresu?

Pozitivní myšlení a odbourání negativního

Pokud k životu přistupujete z pozitivní stránky, důsledky stresu nebudou tak závažné, jako v případě, kdy za vším vidíte problém. Tato část, která pomáhá se zbavit stresu, může být pro mnoho z nás složitá, ale je nejdůležitější. Být upřímný sám k sobě, nenechat se ovlivňovat druhými, najít sám v sobě zdroj pozitivní energie a myšlení, být si vědomý své hodnoty a pěstovat sebelásku… Jak to bývá u více věcí, je důležité začít po malých krůčcích. Udělejte pro sebe každý den něco hezkého – běžte se projít, zajděte si na masáž, přečtěte knihu, …

Sport

Sport je skvělým nástrojem na odbourání stresu, který navíc funguje okamžitě. Zkuste právě běhání, které je naprosto finančně a časově nenáročné. Pokud teprve začínáte, běhejte pomalu, minimálně 30 minut. Při běhání se uvolňuje dopamin, hormon štěstí, který vám pomůže v potlačení stresu a k uvolnění. Po náročném dni je skvělé si jít zaběhat, protože právě cukry vyplavené kortizolem do krve běháním spálíte a využijete.

Věnujte se svým koníčkům

Nejen díky sportu a běhání je člověk dlouho a spokojeně živ, i ostatní záliby a zájmy jsou pro každého prostorem k uvolnění. Zahrádkaření, manuální tvořivá činnost, malování… Každý máme to své, co nám přináší potěšení. Pokud jste něco takového pro sebe ještě nenašli, nebojte se poznávat nové věci a zážitky. Nelpěte na něčem starém, co už vám neslouží, a dejte si prostor na změnu.

Socializace – budujte pevné rodinné vazby a přátelství

Říká se, že člověk je tvořen pěti jeho nejbližšími, se kterými se stýká. Je mezi nimi někdo, kdo vás drží u dna, kdo vám stres způsobuje? Poznávejte nové lidi a rozšiřujte si obzory. Lidé, kteří mají spoustu dobrých přátel, se cítí mnohem lépe a také se jim snadněji překonávají stresové situace.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »