Proč zařadit do tréninkového plánu doplňkové sporty? – 2. část

Proč zařadit do tréninkového plánu doplňkové sporty? – 2. část

V minulém článku jsme si rozebrali, které doplňkové sportovní aktivity k běhání jsou ideální. Dnes si objasníme ještě více důvodů, proč se na tyto sporty zaměřovat a také, jak často a kdy je vlastně do svého režimu zařazovat.

Za doplňkový sport pokládejme všechny ostatní sporty k našemu hlavnímu sportu (běhání), kterému věnujeme nejvíce času. Často v tomto sportu také závodíme a naším cílem je neustále se zlepšovat, ať co se týká naběhané kilometráže, tak zdolaných časů.

 

Proč jsou doplňkové sporty prospěšné a důležité

  • Odlišný pohyb pomáhá kompenzovat jednotvárnost a jednostrannost hlavního sportu – běhání. Ať co se týká posilování, uvolnění či protahování jiných svalových skupin, tak poskytnutí potřebné regenerace a odpočinku primárně zatěžovaným svalovým skupinám z běhání.
  • Tím, že dochází ke kompenzaci svalových skupin či kloubů, se snižuje možnost typických běžeckých zranění. Všestranným posilováním svalů dochází k lepší fixaci kloubů, úponů a šlach. Odpočinek pro nejvíce namáhané části běžcova těla dokáže odbourat únavu z těchto oblastí.
  • V případě zranění jsou pak doplňkové sporty často jedinou možností, jak sportovat, protože běhat například není možné delší dobu (typicky při zánětu okostice, při problémech s koleny, …). Doplňkové sporty jsou pak téměř zázračnou záchranou rukou, díky které o všechnu naběhanou vytrvalost nepřijdete.
  • Budování obecné vytrvalosti. Mnoho běžců odmítá pravidelně zařadit doplňkové sporty do svého plánu, protože si myslí, že by přišli o svou těžce vydřenou formu. To je však omyl! Při sportech jako cyklistika, intenzivní plavání, dlouhá túra v horách, budujete svou kondici stejně účinně, možná i účinněji než u obvyklého běžeckého tréninku.
  • Můžete zabránit „syndromu vyhoření“ z běhání. Někdy se stává, že řadu běžců pravidelné běhání zkrátka omrzí – většinou pro nedostatek motivace, ale také právě kvůli dlouhodobému stereotypu, do nějž se vlastní chybou dostanou. Zařazením doplňkových sportů vzniká prostor pro novou radost z pohybu a k užívání si všech aktivit, které jsou pro vás příjemné a hlavně vás baví. A je jedno (v rekreačním sportu především), zda jde o běhání, cyklistiku nebo inliny.
  • S předchozím bodem souvisí psychický odpočinek, tolik potřebný pro kompletní regeneraci, nejen naší fyzické stránky.

 

Jak často doplňkové sporty zařadit?

Odpověď se liší podle toho, zda se jedná o začátečníka, který nemá větší ambice na běžeckých závodech, při zlepšování svých časů apod., a kterému jde především o pohodu, o radost z všestranného pohybu. A podle toho, zda se jedná naopak o pokročilejšího běžce, který musí běžeckému tréninku podřídit vše ostatní.

Začátečník

  • a) trénink 5x týdně: 3x týdně běh, 2x týdně doplňkový sport
  • b) trénink 3–4x týdně: 2x týdně běh, 1–2x týdně doplňkový sport

Pokročilý

  • a) trénink 5–6x týdně: 4x týdně běh, 1–2x týdně doplňkový sport
  • b) trénink 7x týdně: 5x týdně běh, 2x týdně doplňkový sport

Otázka, zda a jak často vám budou doplňkové sorty vyhovovat, je však velmi individuální. Záleží na tom, jak se ve svém tréninku cítíte. Pokud si opravdu v tuto chvíli běhání užíváte, můžete klidně zařazovat kompenzační sporty jen jednou týdně nebo ve dnech volna. Buďte také flexibilní ve svém tréninkovém plánu. Pokud je venku vedro a přímo se nabízí jet se zchladit k vodě, s klidem vyměňte běžecký trénink třeba za plavání.

V případě, že vás trápí nějaká bolest nebo zranění či příliš dlouho trvající únava, dejte si od běhání pauzu i několik dní z preventivních důvodů – hodně se protahujte, věnujte se méně invazivním sportům (plavání, chůze, spinning), hodně odpočívejte. Rozhodně vám toto období neubere z výkonnosti – naopak. Díky odpočinku a novému elánu získáte poté do běžeckého tréninku mnohem větší chuť.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »