Zdeněk Štybar fantasticky vybojoval vítězství v 6. etapě na TdF 2015

Po dlouhých čtrnácti letech jsme se dočkali dalšího vítězství našeho českého cyklisty na nejslavnějším etapovém závodu z kategorie World Tour – Tour de France. Naposledy se to podařilo Jánu Svoradovi, který tohoto jedinečného úspěchu tehdy dosáhl dokonce v poslední etapě na Champs-Élysées.

Zdeněk Štybar z týmu Etixx-Quick-Step, mimo jiné mistr světa v cyklokrosu, patří v současné době mezi největší favority na jarních klasikách (letos skončil druhý na Paříž-Roubaix) a v etapách s netypickým hromadným dojezdem. Vítězství na Staré dámě je tedy pochopitelně logický krok, zvláště když se v předešlých dvou letech kvůli zranění nebo týmové strategii do konečného týmu nedostal.

Právě dnešní etapa mu však perfektně sedla. Na jeho triumf na některé z etap, ač si to přiznáme nebo ne, jsme tajně „vyčkávali“. Favoritem byl především v předminulé rovinaté etapě, která vedla po náročných 7 úsecích s kostkami. Tam to nevyšlo, ale to už nevadí, protože se to podařilo právě dnes, když po hromadném pádu jen kilometr před koncem nastoupil všem „přeživším“ a o 2 sekundy protnul cílovou pásku před Peterem Saganem (mimochodem, ten dojel již čtyřikrát na druhém místě na letošní Tour). Zdeněk měl před zbytkem pelotonu výhodu, protože cca 3 kilometry před cílem se změnil profil trati, a táhlé stoupání díky svým schopnostem zvládl přejet nejlépe.

Zmiňovaný pád však celkový dojem trochu kazí – pravděpodobně jej totiž způsobil kolega ze Štybarova týmu Tony Martin. Ten je držitelem žlutého trikotu, ale snažil se buď pro sebe urvat vítězství nebo pracovat pro tým, takže pro držitele žlutého trikotu byl ve velmi netypické pozici. Ještě se neví, zda v příští etapě kvůli utrpěnému zranění vůbec nastoupí.

Etapa z Abbeville do Le Havre jinak probíhala zcela standardně – na rovinatou etapu. Vytvořila se skupinka v úniku, přičemž posledního jezdce peloton dojel až 3 km před cílem, byl to zatím nejdelší únik v tomto ročníku. Vše směřovalo k hromadnému spurtu specialistů, který nakonec dopadl pro českou cyklistiku naprosto dokonale. Pád možná Zdeňkovi paradoxně trochu pomohl, protože se zpomalil celý peloton, ale i tak byl ve skupince s těžkými soupeři, např. s Peterem Saganem, takže opravdu předvedl nejlepší výkon ze všech.

Vše umocňuje ještě skutečnost, že je Zdeněk Štybar zatím celkově na 9. místě. Samozřejmě to není priorita týmu a ani nejede na celkové vítězství, ale i tak je to pro české fanoušky příjemné vidět českého cyklistu mezi průběžně deseti nejlepšími již šest etap.

Na 15. místě je průběžně Roman Kreuziger, naopak Jan Bárta a Leopold König už nabrali velkou ztrátu.

Průběžná klasifikace po šesté etapě

  • 1. MARTIN Tony, ETIXX-QUICK STEP
  • 2. FROOME Christopher, TEAM SKY
  • 3. VAN GARDEREN Tejay, BMC RACING TEAM
  • 4. SAGAN Peter, TINKOFF-SAXO
  • 5. GALLOPIN Tony, LOTTO-SOUDAL
  • 6. BELVAN AVERMAET Greg, BMC RACING TEAM
  • 7. URAN URAN Rigoberto, ETIXX-QUICK STEP
  • 8. CONTADOR Alberto, TINKOFF-SAXO
  • 9. STYBAR Zdenek, ETIXX-QUICK STEP
  • 10. THOMAS Geraint, TEAM SKY

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

9. 7. 2015 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »