TdF 2013: Ve 13. etapě Froomovi nadělili 70 vteřin, vítězem Cavendish

Ač se zprvu zdálo (délkou, profilem), že nás čeká další nepříliš „zajímavá“ sprinterská etapa, silných větrných podmínek panujících již ze začátku od města Tour využil tým Saxo-Tinkoff, rovněž tým Marka Cavendishe a ukrojili Froomovi z jeho náskoku hned 70 vteřin, Contador je už předběžně třetí se ztrátou 2:45 minut.

Mark Cavendish a jeho tým (OMEGA PHARMA-QUICK STEP) s přispěním Saxo-Tinkoff nasadili obrovské tempo a v průběhu celé etapy jej dokázali udržet. Rozhodující moment přišel přibližně 30 kilometrů před cílem, kdy SKY již nedokázalo na další z nástupů adekvátně zareagovat. 12 km před cílem měl třetí muž v pořadí Valverde již 7 minut ztráty, skupina s Froomem 40 vteřin. Je to opravdu jubilejní Tour de France a již se začíná ukazovat, že Froome nebude mít rozhodně vítězství zadarmo a už vůbec ne automaticky. Už podruhé se nemohl spolehnout na svůj tým a to, co se stalo v druhé Pyrenejské etapě, tedy nebyla asi výjimka. 5 km před koncem ztrácel již minutu a v závěru kvůli obrovské rychlosti pro spurt konečných 70 vteřin.

Ve vedoucí skupině tahal motor 5 jezdců Saxo-Tinkoff, Cavendish, Sagan, Mollema a další. Cavendishovi se podařilo postupně setřást všechny největší konkurenty (Kittel – takže v závěrečném finiši se s ním vůbec nepočítalo, Greipel – ten zůstal ve skupině s Froomem).

Největší rána postihla Valverdeho, před dnešní etapou byl na průběžné 3. pozici a po dojetí do cíle s velkou ztrátou se mu pravděpodobně cesta ke stupínku vítězů zcela uzavřela.

Dnes se jela velmi rychlá etapa (přes 47 km v hodině) a byla to fantastická podívaná. Takovou etapu jsme na Tour již dlouho neviděli, je očividné, jak jezdci moc chtějí ještě zvrátit celý průběh a bojují. Celou dobu se ve vedoucí skupině držel i Roman Kreuziger a je na celkové 4. pozici!

Mark Cavendish s přehledem zvítězil v závěrečném sprintu (25. vítězství celkem), Peter Sagan opět druhý.

Pořadí 13. etapy Tour de France 2013

1. CAVENDISH MARK (OPQ): 03h 40′ 08“
2. SAGAN PETER (CAN): 00′ 00“
3. MOLLEMA BAUKE (BEL): 00′ 00“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. FROOME CHISTOPHER (SKY): 51h 00′ 30“
2. MOLLEMA BAUKE (BEL): 02′ 28“
3. CONTADOR ALBERTO (TST): 02′ 45“

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

12. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »