TdF 2013: 5. etapu si vyspurtoval Mark Cavendish

Trať vedoucí z Cagnes-sur-Mer do Marseille nebyla vůbec jednoduchá. Nasvědčoval tomu i její profil, závodníky nečekala žádná odpočinková etapa, jak by se po týmové časovce mohlo zdát. Obsahovala jednu prémii sprinterskou a čtyři vrchařské (avšak většinou 4. kategorie), nejvyšší převýšení 418 metrů nad mořem překonali cyklisté na Côte de la Roquebrussanne.

Opět jsme mohli sledovat ze začátku závodu únik pěti jezdců, jejich náskok narostl velmi brzy na 10 minut a byli v něm hned 2 z týmu Europcar.

15 km před koncem etapy byl v pelotonu bohužel hromadný pád, stalo se tak při dotahování ztráty na skupinu uprchlíků, ta neměla moc šancí na úspěch kvůli poměrně kopcovité trati a silnému větru. 5 km před cílem byli dojeti i poslední 2 cyklisté v úniku a tempo v pelotonu se stupňovalo, 3 km před koncem měl rychlost již 58 kilometrů za hodinu. Těsně před finišem následoval pád další.

V závěrečném spurtu dokázal poměrně jasným rozdílem vyhrát specialista Mark Cavendish, kterému nestačil Edvald Boasson Hagen ani třetí Peter Sagan, který se již ve třech etapách z pěti vlezl na stupně vítězů jednotlivých etap a drží díky tomu zelený trikot.

Na celkovém pořadí se dnes dle předpokladů nic neměnilo a žlutý trikot veze Simon Gerrans. Mladý Polák Michal Kwiatkowski stále drží bílý dres jako nejlepší mladý jezdec.

Pořadí 5. etapy Tour de France 2013

1. CAVENDISH MARK (OPQ): 05h 31′ 51“
2. BOASSON HAGEN EDVALD (SKY): 00′ 00“
3. SAGAN PETER (CAN): 00′ 00“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. GERRANS SIMON (OGE): 18h 19′ 15“
2. IMPEY DARYL (OGE): 00′ 00“
3. ALBASINI MICHAEL (OGE): 00′ 00“

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

3. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »