TdF 2013: Sagan konečně první díky výkonu Cannondale v 7. etapě

Celý tým Cannondale dnešní etapou dokázal, že má zcela zásadní roli v  pelotonu letošní Tour de France. Díky výbornému taktickému výkonu dovezli cyklisté Cannondalu svého leadera Petera Sagana do cíle nejrychleji a Sagan si tak konečně užívá vítězství po třech druhých místech a jednom třetím. Trať měla kopcovitý profil – příprava na Pyrenejské etapy – a většina dalších sprinterů se v jejím průběhu dost natrápila.

Peloton se již od začátku začal dělit na skupiny. První skupinu uprchlíků tvořili jen dva jezdci: „veterán“ Jens Voidt a Blel Kadri. Blel Kardi díky tomuto úniku a bodům ve vrchařské prémii získal 1 bod navíc oproti Pierremu Rollandovi a obléká tak do dalších bojů puntíkatý dres. Ve druhé skupině udával tempo tým Cannondale v pelotonu, zde se jim povedl právě onen výborný taktický kousek, kdy v prvním kopci nasadili tempo, kterému nestačil Greipel ve třetí skupině a ani Cavendish. Kolem něj se vytvořila skupina čtvrtá.  Dle předpokladů však na 97. kilometru Cavendish dojel Greipela a došlo ke sloučení jejich skupin.

Jakmile začali tito sprinteři nabírat v kopci ztrátu, Cannondale ještě znásobil úsilí a náskok začal narůstat a vydržel až do konce trati. Na sprinterské prémii s přehledem získal Peter Sagan 20 bodů, poté se Cannondale stáhl a pustil dopředu Orica GreenEdge, kteří jako držitelé žlutého dresu měli udávat tempo. Toho využila skupinka tří jezdců v čele s Janem Bakelantsem (vítěz 2. etapy) k agresivnímu úniku. Cannondale se tedy musel vrátit zpět na čelo pelotonu a s malou výpomocí pár jezdců Oricy museli jezdci uprchlíky dotahovat. To se jim povedlo 3 km před cílem, které již vedly k historickému centru města Albi a Peter Sagan v závěrečním spurtu zvítězil díky povedenému finiši týmových kolegů.

Skupina s Cavendishem a Greipelem dorazila přibližně o 15 minut později, kdy byla většina favoritů již dávno v cíli. Výhrou a ziskem prémie získal Sagan další body do bodovací soutěže – pravděpodobně to dnes byla zcela klíčová etapa pro další vývoj boje o zelený trikot.

Žlutý trikot poveze do zítřejší první náročné Pyrenejské etapy opět Daryl Impey a pravděpodobně jej předá nejlepšímu vrchařskému jezdci – rozhodne se někdo z celkových leaderů zaútočit v horách o celkové prvenství již zítra?

Pořadí 7. etapy Tour de France 2013

1. SAGAN PETER (CAN): 04h 54′ 12“
2. DEGENKOLB JOHN (ARG): 00′ 00“
3. BENNATI DANIELE (TST): 00′ 00“

Průběžné celkové pořadí Tour de France 2013

1. IMPEY DARYL (OGE): 27h 12′ 29“
2. BOASSON HAGEN EDVALD (SKY): 00′ 03“
3. GERRANS SIMON (OGE): 00′ 05“

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

5. 7. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »