Přirozené pohybové aktivity jako důležitá součást zdraví

Přirozené pohybové aktivity jako důležitá součást zdraví

Pohyb a fyzická aktivita obecně jsou naprosto přirozené a základní činnosti člověka, kterým by se měl věnovat na každodenní bázi. Bohužel na tento aspekt trochu zapomínáme a všelijakými nástroji si ulehčujeme život tak, abychom se museli hýbat co nejméně. Je to však správně?

Jak se více hýbat? Sport v pravém slova smyslu nemusí být vždy první volbou.

Když člověk dostane „za úkol“ od lékaře, známých či od sebe samého (po potřebné sebereflexi) více se hýbat, samozřejmě všechny napadne v první řadě nějaká podoba sportovní činnosti. Ať už to je běhání, jízda na kole, inline brusle, posilovna a podobně.

Málokdo se však zamyslí nad tím, že v prvních fázích je mnohem užitečnější a dostupnější (časově, finančně) pouze optimalizovat své současné aktivity, tzn. zapojit do nich nějakou formou přirozenou pohybovou aktivitu, která se přímo nabízí.

Jezdíte autem do práce nebo tramvají? Vyzkoušejte jízdu na kole nebo chůzi pěšky. Taková půlhodinová cesta svižnou chůzí do práce tam i zpátky udělá zázraky a v ten den máte bohatě odtrénováno.

Svezete se do bytu vždy výtahem? Šlapejte bez výjimky pěkně po schodech. Když je denně vyjdete a seběhnete cca 6x (do práce, z práce, na nákup, se smetím…) namísto využití výtahu, poznáte rozdíl v tom, jak se budete daný den cítit.

Využíváte auto i k jízdě k blízkým potravinám nebo do nákupních center? Opět auto vyměňte za kolo nebo své nohy.

Dalších příkladů jistě sami vymyslíte mraky. Všechny dané aktivity mají jedno společné: „donutí“ vás někdy až desítky minut denně věnovat aktivnímu pohybu, díky kterému postupně budujete svou fyzičku, posilujete svaly i klouby, kompletní kardiovaskulární systém. Pokud z nich vypadává využití auta, šetříte zároveň za benzín a další provozní náklady.

Jediné, co do těchto pohybových aktivit, které nic nestojí, musíte investovat, je samozřejmě čas. Teď je však otázkou k zamyšlení, zda se nevyplatí tuto půlhodinku nebo hodinku věnovat tomuto přirozenému pohybu, kterým posilujeme celé tělo na úkor sezení za počítačem, v autě nebo u televize…

Pro úplné začátečníky, kteří pomýšlejí na jakýkoliv druh sportu, by tato nepatrná změna v náhledu na ostatní přirozené aktivity měla vyvstanout na mysl a měli by ji do svého života aplikovat. V iniciačním období, klidně půl roku, pak stačí místo běhání či jiného sportu jen svižná rychlá chůze.

Přehodnocení dovolených nebo výletů

Zamysleli jste se už nad tím, že místo mnohdy vyčerpávajících výletů a dovolených po finanční či psychické stránce můžete tyto volné dny pojmout zcela jinak? Turistickými, běžeckými nebo cyklistickými výlety po okolí, které nestojí ani korunu, ale přirozeně a zdravě se u nich hýbete oproti celodennímu sezení v autě, kdy se snažíte dostat z místa A do místa B jen abyste mohli vidět daný hrad / muzeum / město, vyfotit jej a zase jet přes celou republiku zpátky…

Chůze jako ideální pohyb

Každý lékař, trenér či fyzioterapeut se shodne na tom, že zcela nejideálnějším „sportem“ (pokud tak tomu chceme říkat), je nekompromisně chůze či rychlá chůze. Ať se jedná o začátečníka, dítě, seniora, člověka trpícího nadváhou, obezitou nebo nějakým onemocněním, vždy je chůze ten nejpřirozenější pohyb. Tento pohyb navíc nezpůsobuje zbytečný stres na klouby / pohybový a kardiovaskulární systém, jako je tomu u běhání (při nesprávném stylu se problém navíc znásobuje), posilování na strojích s činkami nebo dalších podobných sportů.

Proč se vůbec pravidelně hýbat?

  • posilují se svaly, klouby, šlachy, kosti, srdce, dává se do pohybu lymfatický systém
  • udržuje se potřebný svalový tonus
  • zlepšuje se okysličení organismu, prohlubuje dýchání, což má skvělý efekt na celkové zdraví, naši náladu, mentální činnost
  • při vhodné aerobní aktivitě trvající více než 30 minut dochází ke spalování tukůpohyb je tedy i nedílnou složkou správného hubnutí
  • každý pohyb nastartuje mechanismus, urychluje se odvod odpadních látek z těla

Nechcete být „zaškatulkovaní“ pod pojmem běžec či sportovec? Nechcete se věnovat „sportu“ v pravém slova smyslu? Ani nemusíte, a přeci budete mít dostatek pohybu!

Pokud do svého života zapojíte více chůze (do práce, na nákup, zkrátka na jakýkoliv přesun) místo auta, tramvaje, vlaku, cca hodinku denně, sportovat v pravém slova smyslu ani nemusíte, pokud nechcete.

Jestli do takového režimu ještě zapojíte dlouhou víkendovou procházku v lese nebo projížďku na kole, můžete mít dokonce více pohybu než ostatní sportovci-začátečníci, kteří se snaží o plnění svého tréninkového plánu, ale přitom se kromě něj vůbec nijak nahýbají.

Pro mnohé bude jistě k zamyšlení, že k jízdě do obchodu nebo do práce kousek od bytu využíváme auto / tramvaj, a zároveň se můžeme přetrhnout, abychom jen nazuli boty a běhali dvacet minut kolem paneláku nebo ve fitku na běžícím páse…

Potřeba zapojit do svého režimu dne podobné základní pohybové aktivity je obzvláště klíčové, pokud nepracujete ve svých zaměstnáních nijak fyzicky náročně, máte např. sedavé zaměstnání v kanceláři.

Pohyb jako sportovní aktivita

Máte odhodlání a chuť se věnovat sportům jako běhání, cyklistika, plavání? Je to jedině dobře! I zapojením jakéhokoliv pravidelného tréninku 4x–6x týdně lze hravě denní potřebu pohybu obsáhnout.

Pamatujte však na to, že nejlepším pohybem pro úplného začátečníka je chůze, a s každým sportem se vyplatí začínat velmi pomalu, postupně po krůčcích. Je také nutné vyhradit si na pravidelnou aktivitu dostatek času, a hlavně se nestresovat. Zkrátka si naplánujte, že třeba v úterý v době po práci, kdy jste obvykle leželi u televize na gauči, půjdete na 30 minut běhat, a zkrátka běžte. V denním režimu si vymezte alespoň hodinu – chystání věcí, samotný trénink, výklus, sprcha, apod. A není důvod, proč byste i na tuto pohybovou aktivitu neměli mít čas :-). U běhání můžete vyzkoušet občas například indiánský běh (chvilku svižná chůze, chvilku pomalý běh) či jen velmi pomalý 30ti minutový jogging. Nikam nespěchejte, nikam se nežeňte!

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »