Recept: Polévka z červené řepy

Recept: Polévka z červené řepy

Chci se s vámi podělit o vynikající a jednoduchý recept na polévku z červené řepy, zázračné potraviny pro běžce přímo stvořené.

Proč si pravidelně dopřávat červenou řepu v běžeckém tréninku?

Červená řepa obsahuje hodně vápníku a železa, pomáhá budovat krev (aktivuje tvoření červených krvinek, které přenáší kyslík v krvi), posiluje tepny a cévy, játra, pročišťuje organismus, urychluje regeneraci – vše uvedené je pro každého sportovce stěžejní. Pokud tedy budete chtít a mít tu možnost, dávejte si často tuto polévku nebo cokoliv z červené řepy (saláty, šťávy, zavařeniny), vaše běžecké tělo vám bude vděčné.

Předkládaný recept je jednoduchý a zvládnete jej do 20 minut, dokonale vás zahřeje a posilní po podzimním tréninku. Recept není „zákon“ a je možné podle chuti přidat více či méně ingrediencí podle toho, co je doma. Chutná vždy výborně. Množství surovin jen hrubě odhaduji, poprosil bych vás o totéž – podle chuti si cokoliv uberte nebo naopak přidejte, jak to cítíte. Cílem je pouze nic „nepřekombinovat“, zbytečně nerozvařit a radovat se z přirozené chuti samotné řepy a zeleniny. Červená řepa, pokud je čerstvá a správně pěstovaná, má příjemnou nasládlou chuť. Polévka je 100% rudá jako krev :-).

Co budeme potřebovat na 3 litry polévky:

  • 0,75–1 kg čerstvé řepy
  • 2 mrkve
  • 4–6 větších rajčat (přinejhorším protlak)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky drceného muškátového květu
  • 1/2–1 lžička sušených chilli papriček – pokud nechcete mít polévku pikantní, nepřidávejte
  • 1 lžička soli
  • voda 🙂

Postup:

Červenou řepu nastrouháme na struhadle na menší kousky. (Nerad mixuji tyto polévky po uvaření, ale kdo preferuje tuto variantu, samozřejmě do toho). Nakrájíme mrkve na malé kostičky a dáme vařit společně s nastrouhanou řepou. Voda se začne pěkně zbarvovat do červena. Takto vaříme cca 10 minut, až je mrkev a řepa měkká. To je základ, do něhož můžete vymyslet ještě spoustu dalších dobrot: celer, petržel, hrášek, kukuřice… Pokud však chcete, aby polévka byla  dokonale červená, vyzkoušejte jen tuto základní variantu.

V druhé fázi jen přidáme nakrájená rajčata, olej, muškátový květ, chilli a sůl. Tady stačí jen nechat přejít varem a ihned podávat.

Pokud máte velký hlad, udělejte si i nějaké rýžové či pšeničné nudle, ozdobte petrželkou a může se podávat.

Hotová polévka je vynikající, lehce stravitelná, podporuje detoxikaci a vitalitu. Vyzkoušejte, a dejte vědět, jestli se povedla, případně návrhy na její modifikace.

 

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »