Ultramaraton: Jaká jsou úskalí?

Ultramaraton patří k vůbec nejextrémnějším sportům pro jednotlivce. Jde o běh na více než 42 km. Nečekejte ale závody dlouhé 43 km. Ultramaratony se běhají na 50, či dokonce na 100 i více kilometrů. Jistě tušíte, že zaběhnout takovou vzdálenost není jen tak. Jaká jsou úskalí?

Foto zdroj: https://www.pexels.com/photo/group-of-people-doing-marathon-1571939/

Foto zdroj: https://www.pexels.com/photo/group-of-people-doing-marathon-1571939/

Vzdálenost je jen jedním z problémů

Začněme tím, co je zřejmé. Většina lidí není v dostatečné fyzické kondici na to, aby uběhla 10 km. Uběhnout pěti nebo desetinásobek je proto zcela mimo reálné možnosti běžné populace.

Jenže ultramaraton je pořádnou výzvou i pro ty, kteří běhají pravidelně. Abyste mohli ultramaraton zaběhnout, musíte se na takovou vzdálenost dlouhé měsíce připravovat. Rozhodně byste se do závodu neměli přihlásit „jen tak z hecu“, aniž byste s podobnými vzdálenostmi měli předchozí zkušenost. V lepším případě budete mrhat svým časem a penězi, v horším případně riskujete své zdraví.

Extrémní fyzická zátěž

Nejde jen o to, abyste dokázali takhle dlouhý běh udýchat. V kuse poběžíte několik hodin, což je obrovský nápor na všechny klouby, kosti, šlachy i svaly. Celé tělo dostává neuvěřitelně zabrat. Počítejte s totálním vyčerpáním, během kterého se mohou objevit bolestivé křeče znemožňující další běh.

Je proto nezbytné pamatovat na průběžnou hydrataci a doplňování energie. Na to vše se velice důkladně musíte připravit předem a promyslet, jak tyto nezbytnosti budete řešit, jinak je šance na úspěšné absolvování ultramaratonu ve zdraví prakticky nulová.

Ani se sebelepší přípravou a tréninkem se ale nevyhnete drobným oděrkám, otlačeninám apod. Připravte se i na puchýře nebo otoky. Proto si s sebou vezměte základní vybavení. Třeba náplasti Leukoplast se budou jistě hodit.

Psychická náročnost

Kromě svého těla budete bojovat také s vlastní hlavou. Představte si, že uběhnete 40 km a v případě klasického maratonu byste se blížili do cíle. V tomto závodě ale nemusíte být ani v polovině. Cítíte se přitom zcela vyčerpaní a hlava už nemyslí na nic jiného než na zastavení a odpočinek. Podobné stavy budete překonávat prakticky neustále. Střídat se přitom mohou s pocity štěstí, které mohou hraničit až s euforií.

Nekvalitní vybavení

Ultramaraton rozhodně nebudete schopni zaběhnout s levným vybavením z průměrného obchodu se sportovními potřebami. Oblečení musí odvádět pot, musí být příjemné v horku i v zimě. Mělo by odolat vlhku. To samé platí pro boty. Většina běžných bot stokilometrový běh v jednom kuse nevydrží. Potřebujete tedy skutečně kvalitní obuv, která poskytne vašim chodidlům i celému tělu maximálně kvalitní oporu od startu až do cíle.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »