Únik moči při běhání je častější, než byste předpokládali. Jak si běhání zpříjemnit?

Únik moči při běhání je častější, než byste předpokládali. Jak si běhání zpříjemnit?

I když je běhání oblíbeným sportem, může se při něm objevit mnoho nepříjemností. Jednou z nich je inkontinence. Samovolný únik moči přitom trápí mnohem více běžců, než se může zdát. Jak s problémem bojovat a běhání učinit příjemnějším?

Omezte před během příjem tekutin

Snažíte se úzkostlivě dodržovat doporučený pitný režim a při běhu pitný režim výrazně navyšujete, abyste se vyhnuli dehydrataci? Obecně je takový postup samozřejmě vhodný, jenže pokud vás trápí inkontinence, kvůli které již běháte neradi, možná bude jedním řešením právě úprava pitného režimu. S plným močovým měchýřem se zkrátka běhá špatně. S každým krokem, který je doprovázen otřesem, může pár kapek protéci, což následně vede k velice nekomfortní situaci.

Stud dejte stranou, nejde o nic zvláštního

Mnoho lidí považuje inkontinenční pomůcky za tabu. Stydí se za to, že takové pomůcky potřebují, protože podle nich jsou určeny pouze pro děti či naopak osoby ve velice pokročilém věku. Jenže na vložkách či plenách pro dospělé není nic špatného, zkrátka řešíte svůj zdravotní problém jako kdokoliv jiný. Někdo potřebuje brýle kvůli problémům se zrakem, další potřebuje ortézu na bolavé koleno a vy zase inkontinenční vložky kvůli úniku moči.

Změňte styl běhání

Únik moči trápí mnohem více ty běžce, kteří se věnují sprintům, běhu přes překážky nebo intervalovému tréninku. Naopak klidnější vytrvalostní běh je z hlediska inkontinence bezpečnější variantou.

Moč totiž zpravidla uniká ve chvílích, kdy dojde k prudké změně směru, velkému otřesu, nebo zkrátka ve chvíli, kdy běžíme skutečně naplno a rychle kmitáme nohama.

Proto se přeorientujte na vytrvalostní běh. Pamatujte přitom na správnou techniku, při které je běhání mnohem méně „hopsavé“. Moč tak zůstane tam, kde zůstat má.

Pomoci může i změna terénu nebo správná obuv

Další změnou, která může vést k většímu komfortu, je změna obuvi a terénu. Běháte-li na asfaltu v málo vystlaných botách, otřesy opět budou neúměrně vysoké. Místo toho tedy raději zkuste běhat na tartanu nebo na trávě. Pořiďte si běžecké boty, které budou tlumit dopady. Tato kombinace vám rovněž zajistí mnohem méně nepříjemností, a tedy výrazně vyšší komfort při běhu.

Vyprázdněte se včas

Moč nemůže uniknout tam, kde není. Před během si proto nezapomeňte dojít na malou. Běháte-li na delší vzdálenosti, najděte si takovou trasu, kolem níž bude dostatek veřejných toalet. Ve chvíli, kdy budete mít moc diskomfortu, si můžete snadno odskočit a získat tak do dalšího běhu potřebnou jistotu, že k ničemu nečekanému v nejbližších metrech nedojde.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »