Kdy začít se závody? Běžecké závody jako motivace.

Kdy začít se závody? Běžecké závody jako motivace.

Mnoho začátečníků jistě řeší otázku, kdy je nejvhodnější doba začít se závoděním. Přístupy se různí a pro každého mohou být velmi rozdílné.

Co je lepší?

  • a) zažít závodit a účastnit se běžeckých akcích hned
  • b) běhat zatím jen tak pro radost, seznamovat se s běháním, poznat svoje optimální tempo a nabrat základní vytrvalost a kondici
  • c) nezávodit nikdy

Samozřejmě b) je ve většině případů správně 🙂

Proč ve většině případů? Protože rozhodně ne každý z nás začal s běháním v ideálním bodě, tedy po předchozí zkušenosti s pravidelným sportováním vytrvalostního charakteru. Ovšem trénovaní cyklisté, fotbalisti, hráči kolektivních sportů, … běhání v podstatě znají a také jej ve svém tréninku využívají pro zpestření a pro udržování vytrvalosti.

Pro někoho bude zcela dostatečná i varianta c), pokud závody nepotřebuje a je zcela spokojený se svým pravidelným běháním v lesích, v přírodě, v parcích – nikým nerušen. I takoví běžci existují a není jich zrovna málo. Nás však dnes zajímá, jak účast na některých běžeckých závodech využít k motivaci k postupnému zlepšování či k souvislejšímu tréninku a běhání.

Kdy začít s běžeckými závody?

Podle mého názoru je optimální, pokud se běžec-začátečník rozhodne rozkoukávat po závodech po přibližně 6 měsících pravidelného tréninku (několikrát týdně).

  • po šestiměsíčním pravidelném tréninku by již měly být dostatečně posíleny svaly, šlachy, klouby i celý kardiovaskulární systém
  • běžec většinou již ví, jaké jsou jeho limity
  • běžec většinou již ví, jak se má oblékat, jak se má před / po závodě najíst a napít

Jakou zvolit trasu?

To je velmi jednoduchá otázka. Trasu volte nejlépe takovou, která se blíží vaším obvyklým kilometrážím v objemových trénincích. Pro někoho může být zcela dostatečný 5 km závod, pro někoho 10 km závod a kdo občas zkusil i přes 14 či 15 km dlouhý trénink, klidně i půlmaraton.

Rozhodně není moudré volit trasu například maratonu, pokud většinu tréninků běháte 30 nebo 40 minut či například  jen 5 kilometrů.

Přihláška na závod jako hlavní motivace k běhání?

Mnoho začátečníků volí i tento postup: přihlásí se na nějakou běžeckou akci, např. půlmaraton v okresním městě. Stanoví si tento cíl, přičemž natrénování a dobrý čas v závodě je jejich hlavním hnacím motorem.

Je však velmi důležité v tomto případě volit reálné cíle! Opět není moudré začít s běháním měsíc před půlmaratonem nebo prvním závodem. Mnohem lepší je vydat se na pozvolnou cestu a zvolit realistický, například půlroční odstup.

Pokud si totiž nadšený běžec-začátečník zvolí nerealistický cíl, z dobré věci (motivace k pravidelnému pohybu) se lehce může stát špatná. Může se stát, že třeba závod ani nedoběhne a to jej psychicky srazí a znechutí mu další snahy pokračovat s běháním. Bohužel se může v některých případech i stát, že si takový běžec při závodu i ublíží nebo dokonce zkolabuje. Je potřeba totiž počítat s tím, že vypětí při závodu je mnohem větší než u běžného tréninku. Běžec je nervózní, tep v klidu je zvýšen, kolem spousta lidí, může být např. špatné počasí nebo velké horko. To vše často způsobuje problémy.

Závody jako skvělá motivace k dalšímu tréninku

Zcela nejlepší přístup je ten, když celý rok pravidelně trénujeme a účastníme se závodů několikrát do roka či za závodní sezónu. Jen tak pro radost, pro posílení sebevědomí, překonání svých starších časů a podobně.

Vždy však mějte realistické cíle a nepokoušejte se o nerealistický čas v závodu. Příklad: při obvyklém tempovém běhu 6:00 minut / za km nemůžete očekávat, že 10 km závod zvládnete za 50 minut.

Atmosféra běžeckých akcí se vám jistě zalíbí z několika důvodů

  • výkon (ať již dobrý nebo horší, výsledek nehraje roli, každá zkušenost je plus) vás motivuje k dalšímu tréninku
  • po doběhnutí zažijete pravou euforii a dobrý pocit z dokončeného závodu
  • užijete si předzávodních příprav i pozávodního výklusu po boku s dalšími běžci, s lidmi, kteří mají podobné smýšlení – například aktivní životní styl, zdravá výživa apod.
  • o své zážitky z běhu se můžete podělit s dalšími běžci a dokonce si mezi nimi najít dobré kamarády pro společný trénink

Tréninkové plány

Vyberte si vhodný tréninkový plán a začněte se připravovat na některý ze závodů ještě dnes!

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »