Proč se vydat na závod?

Proč se vydat na závod?

V dnešním článku si povíme o možných motivačních faktorech, které vám mohou pomoci k vyběhnutí na váš (možná) první závod. Hned ze začátku však připomínám, že nedoporučuji absolvování jakéhokoliv závodu, dokud za sebou nemáte přibližně půlroční pravidelnou přípravu.

Kdy jít na závod?

Možná se mnou budou někteří nesouhlasit, někdo naopak doporučuje jít na závod co nejdříve, aby došlo k ještě většímu posílení motivace a radosti z běhání, málokdy se však mluví o stinných stránkách takového postupu. Pokud člověk neprojde ani základní přípravou, závod třeba ani nedoběhne a ze zprvu zamýšlené motivace přijde deziluze z celého běhání a snažení. Věty jako: „Já na to nemám.; Běhání není pro mě.; Nezvládl jsem to…“ mohou těsně po nevydařeném závodu tak intenzivně znít v hlavě, že člověk s běháním úplně nebo na nějaký čas skončí. Další poněkud horší varianta je, když se takový netrénovaný běžec (který dříve netrénoval ani ¾ zamýšlené vzdálenosti a nevěnoval se běhání ani odpovídající dobu) rozhodne běžet maraton a je to jeho hlavní cíl, proč začne vůbec běhat. V kombinaci s ještě ostatními faktory (počasí, nervozita, …) poté vznikají na velkých běžeckých akcí u takových běžců i zdravotní komplikace a svůj první maraton ani nedoběhnou.

Tedy hlavním cílem, proč běhat, by mělo být bez dalších vytáček samotné běhání a vše, co k němu patří. Absolvovat několikrát do roka nějaký závod je „pouze“ přirozený proces a jeden z dalších postupných kroků. Běžec by měl mít za sebou přibližně půlroku tréninku 3-4x týdně, v době, když už je tělo připraveno a posíleno (šlachy, klouby, oběhový systém) na tuto pravidelnou zátěž. Za tu dobu také na sobě může odpozorovat, kde jsou jeho limity, stravovací návyky a podobně.

Pokud se rozhodnete na nějaký závod vydat, vaše očekávání od něj by se mělo řídit vždy doposud natrénovanými výkony a neměly byste si stanovovat vyšší cíle. Např. pokud tréninkově běháte 5:00 min / km „vyšší tempo“, jen velmi těžko můžete předpokládat, že se vám 10 km závod povede za 40:00 min (4:00 min / km).

Proč jít na závod?

Závodění si však pravděpodobně okamžitě zamilujete hned z několika důvodů. Výkon vás motivuje k dalšímu běhání, potažmo k dalšímu absolvování závodu. Nebo vás ne zrovna povedený závod přesvědčí o tom (a motivuje také), že ještě musíte na další hodně trénovat. Na závodech si užijete dobré atmosféry a posílíte si běžecké sebevědomí. Ještě před naplánovaným závodem vás položka v kalendáři motivuje k intenzivnějšímu trénování a k nepodcenění přípravy.

Po doběhnutí, a to vám potvrdí snad všichni závodníci, zažijete velkou radost a zadostiučinění z běhu. I nehledě na výsledek – pokud však bude dobrý, ten předběžně zamýšlený, pocit se ještě znásobí, protože jste uplatnili mnoho hodin tréninku, které jste absolvovali třeba pro ten konkrétní závod.

Pokud to bude váš první závod, mezi závodníky nebudete rozhodně jediní. Před závodem nebo po doběhnutí můžete vše zkonzultovat s dalšími běžci a najít si třeba dobré kamarády pro další trénink, pokud se jedná např. o lokální závod blízko vašeho bydliště.

Každá zkušenost, nehledě na fakt, jestli se jedná o druhý nebo stý závod, se počítá a dodá vám další sebevědomí, zpětnou vazbu na váš způsob tréninku a celý plán, projdete si vše s ohledem na výsledek jak v hlavě, tak na papíře a pomůže vám to k dalším závodům i k tréninkům.

Momentálně probíhá hlavní běžecká sezóna, a zkusit si nějaký závod se jeví jako přímo ideální. Pro první závod je dobrá volba cca 10 km závod.

Napsat komentář – 3 komentářů

18. 10. 2022 / Běžecký trénink / Autor: fv-admin

Proč se vydat na závod? – 3 komentářů

  1. buckley napsal:

    nepozna niekto nejaky atleticky klub v Kosiciach? mate s nim skusenosti

    • zdenicka113 napsal:

      Mám spoustu zkušeností s našimi kluby, ale se Slovenskými bohužel ne

    • preteq napsal:

      Zkus se podívat na stránky atletického slovenského svazu. Je tam seznam a pak je nejlepší zavolat a osobně se zajít podívat.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »