7 tipů na tradiční i netradiční venkovní zimní sporty

Zimní měsíce jsou skvělou příležitostí k tomu, abychom si užívali tradičních i netradičních sportů. Ač se to na první pohled nezdá, pravá zimní sezona je mimo horské oblasti velice krátká a na to, abyste si nejrůznější sporty naplno vychutnali, moc času není. Začněte proto včas.

Lyžař, zdroj obrázku: pexels.com

Zdroj obrázku: Pexels.com

1) Sjezdové lyžování a snowboarding

Pravděpodobně největší zimní klasikou je v dnešní době sjezdové lyžování a jízda na snowboardu. V České republice máme alespoň malý lyžařský areál doslova na každém rohu. Nejen v Krkonoších pak máme větší lyžařské areály, které snesou srovnání s těmi nejlepšími areály v Evropě.

Jedete-li na lyže do zahraničí, nezapomeňte si sjednat pojištění. V případě vážnějšího úrazu by vás absence cestovního pojištění, které kryje i rekreační sport, přišla velice draho. Pro pravidelné sportovce dává smysl i sjednání životního pojištění.

2) Bruslení na rybníce

Hokej patří mezi nejoblíbenější české sporty. Je tomu mimo jiné díky skutečnosti, že u nás má dlouhou tradici bruslení na zamrzlých rybnících. Je to podobné jako rychlobruslení v Holandsku, které se zde rozšířilo díky zimnímu bruslení na zamrzlých kanálech.

Jakmile se na rybníku nebo třeba na přehradě udělá dostatečně silná vrstva ledu, neváhejte a vyrazte, nebudete litovat.

3) Běžkování

Přestože na profesionální úrovni je u nás v posledních letech klasické běžkování trochu ve stínu dnes populárního biatlonu, na amatérské úrovni běžkování na popularitě rozhodně neztrácí. Užijte si krásnou venkovskou krajinu, zahřejte se v útulné hospůdce po cestě. Běžky jsou skvělým tipem na tradiční zimní sport.

4) Nordic walking

Také nordic walking, tedy chození se speciálními holemi, můžete provozovat v zimě. Ať už se rozhodnete pro procházku kolem svého bydliště, nebo vyrazíte do hor, jistě si vše skvěle užijete. Zatímco u nás jde stále tak trochu o novinku, v severských zemích má nordic walking bohatou tradici i během zimních měsíců.

5) Skijörking

Na severu ještě zůstaneme. Skijörking je zajímavým sportem, který můžete používat například se svým psem. Ten vás totiž může na běžkách táhnout a společně si tak budete užívat sněhu a vysoké rychlosti. Pozor jen na to, že byste měli být zdatnými běžkaři a pes musí umět naslouchat našim povelům.

6) Snowkiting

Znáte letní „kajtování“ na moři? Jde o sport, který stále častěji můžete vidět během dovolené u moře. Jde o „surfování“ na vodě, kdy vaším pohonem je vítr. Rukama ovládáte velikého „draka“ a díky větru jedete po vodě. Snowkiting je obdobou tohoto sportu na sněhu. Za vysoké rychlosti, kterou vám dá vítr, se proháníte po zasněžené pláni či třeba jezeře.

7) Snowtubing

Snowtubing je oblíbená kratochvíle, kterou může dělat opravdu každý. Přirovnat by se dal k vodnímu tobogánu, jen se na speciální duši řítíte ledovým koridorem. Skvělá zábava pro děti i dospělé.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »