Jak vylepšit běžecký styl? Máme pro vás několik užitečných tipů.

Jak vylepšit běžecký styl? Máme pro vás několik užitečných tipů.

Teorie přirozeného běžeckého stylu se zdá být snadná, běhat umí přeci každé malé dítě. V praxi je to však horší, protože spousta z nás nemá možnost zkonzultovat svůj běžecký styl s odborníkem nebo ani netuší, že se nějakých chyb vůbec dopouští.

Na to nás upozorní pak zpravidla nějaké typické běžecké zranění nebo bolest při nebo po běhání. Kromě navyšování kilometráže a budování potřebné vytrvalosti bychom se tedy měli stejnou měrou soustředit i na budování správného běžeckého stylu.

Po osvojení několika zásad, které vám představíme v tomto článku, nejen snížíte riziko běžeckých zranění, ale dokonce budete běhat rychleji a efektivněji při stejném úsilí.

Šetřete svou krční páteř a při běhu se dívejte před sebe

Není nic horšího než po celém pracovním dni u počítače nebo u manuální práce ve strnulé poloze jít běhat se stejným vzorcem – s hlavou předkloněnou, předsunutou dolů či do strany nebo naopak v nepřirozeném záklonu. Nedívejte se při běhu na své běžecké boty, ale naopak rovně ve směru běhu na vaši běžeckou trasu. Pohled směřuje spíše níže na povrch – díky tomu budete mít i přehled o nerovnostech terénu při běhu po lesních cestách atd. To znamená, hlavu držet zcela přímo, jen pohled směřovat níže.

Pozice hlavy a krku by měla být u běhání zcela totožná jako při přirozeném postoji.

Snažte se držet vzpřímený postoj

Při běhu byste měli být dokonale zpevněni. Vzpřímený postoj, hlava rovně, široká ramena, bříško mírně vtáhnout a tím i zpevnit celou bederní oblast. Při rozběhnutí jako byste celé své tělo jen mírně předklonili, „padali“ ve směru běhu, čímž využijete gravitační síly, aby vám pomohla pohybovat se dopředu – chodila se pak jen přirozeně odvalují ve směru působení gravitační síly.

Našlapujte měkce na střední část chodidla

Ani přes špičku, ani přes patu. Ideálně by měly obě chodila dopadat na svou střední část. Zde má také většina běžeckých bot nejsilnější tlumení a takový běh je pro nás nejpřirozenější.

Pryč je doba, kdy se doporučoval běh přes špičku. To je určené špičkovým atletům spíše na kratší vzdálenosti. Hobíka z běhu přes špičku začnou velmi brzo bolet lýtka, nehledě na to, že tím extrémně zatěžuje svou achilovku. Dopad přes patu je zase problém pro kyčle a kolena.

Jak si pohlídat, že skutečně běžíte přes střed chodidla? Při běhu musí chodila dopadnou přesně pod vaše tělo a musíte v té chvíli cítit, že je dopad veden nejprve přes střední část chodidla a poté se přes klenbu přirozeně odvalí do přední části, přičemž v okamžiku těsně před odrazem spočívá určité procento váhy i na patě. Je tak zaměstnáno přirozeně celé chodidlo a riziko chronického zranění způsobené nesprávným dopadem je minimální.

Pokud si s tím stále nevíte rady, zkuste si sundat boty a běžet chvilku po trávě. Při běhu bosky na přední část chodidla budete dopadat zcela přirozeně.

Také si pohlídejte, že vaše chodidla při běhu směřují rovně. Palec nesmí být vtočený dovnitř či naopak ven.

Hlídejte si pozici paží, rukou a dlaní

Udržet ruce ve správné poloze je spíše jednodušším úkolem. Při běhu ramena vsuňte dozadu, tím se vám rovněž roztáhnou více prsní svaly a zvýší se okamžitě kapacita plic. Lokty musí svírat úhel 90 stupňů, přičemž aby nebyly ani vysoko ani nízko, měly by zápěstí při hmitu v dolní poloze dosahovat do úrovně boků. Můžete to dokonce trénovat tak, že se zápěstími z vnitřní strany boků přímo dotýkáte. Díky tomuto se vám už nikdy nestane, že byste měli ruce zbytečně nízko nebo vysoko.

Dlaň můžete mít mírně rozevřenou nebo naopak sevřenou v pěst, přičemž prsty nepůsobíte žádnou silou, naopak – jako byste v dlani drželi motýla a nechtěli jej umačkat.

Paže by vás při běhu neměli nijak rozhoupávat ze strany na stranu, měli by vám pomáhat běžet zcela rovně.

Při běhu neskákejte

Skákání místo běhání je častý nešvar mezi běžci. Neměli byste se soustředit na odrazy chodidly do výšky, ale naopak do dálky. Určitě jste viděli běžet nějakého profíka, ideálně keňského běžce – kdybyste si odmysleli dolní část jeho těla, ani byste při běhu skoro nepoznali, že se hýbe – všechnu energii totiž směřuje vpřed, nikoliv nahoru a dolů.

K omezení skákání vám může dopomoci to, že začnete dělat menší kroky ve frekvenci 70–90 kroků za minutu.

Stále si nevíte se svým běžeckým stylem rady? Zkuste se obrátit na zkušeného trenéra, fyzioterapeuta nebo ortopeda.

Stojí za to na svém běžeckém stylu neustále pracovat. Pokud cítíte, že si s tím sami nepomůžete, neváhejte se obrátit na odborníky o pomoc. Vždy je lepší největší problémy v běžeckém stylu vyřešit na začátku, abyste měli jistotu, že váš trénink bude efektivní a běháním si budete svůj pohybový aparát zlepšovat, a ne ničit. Je také dobré věnovat pozornost výběru správné obuvi, která při nevhodném zvolení může způsobit nemalé obtíže. Vhodnou běžeckou obuv rozhodně není dobré podceňovat a nějaký čas jejímu výběru věnovat, podívat se můžete třeba zde.

Další články k běžeckému stylu:



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »