Sebedůvěra a běhání. Stydíte se běhat?

Sebedůvěra a běhání. Stydíte se běhat?

Dnes to bude jen velmi krátký článek na téma sebedůvěry a běhání. Je to celkem důležité téma a navíc si nevzpomínám, že bychom jej na tomto webu někdy řešili a zajímali se o něj nějak hlouběji. Takže to pojďme napravit!

Mnoho běžců (převážně začátečníků) se při běhání stydí. Co si o nich asi pomyslí jejich sousedé / přátelé / známí / kolemjdoucí… Vždyť oni přece neumí běhat, různě u toho funí, jsou zpocení až za ušima, nemají profesionální oblečení… Takže potom vymýšlejí různé rafinované strategie… Běhají pouze v noci za tmy (toto je nejčastější volba), běhají doma na běžeckém pásu, záměrně si vybírají trasy a stezky, kde nikdo neběhá ani nechodí…

Najdete se v tomto také? Až moc úzkostlivě přemýšlíte nad tím, co si o vás při běhání myslí druzí, namísto toho, abyste se soustředili na to, jak se při běhání cítíte vy sami a zaměřili se jen na vás a vaše tělo?

Lehce se řekne: prostě na ty kolem nemysli a soustřeď se jen na sebe. Realizace je už horší. K té si musí dojít každý z nás sám, ale tipy v dnešním článku by vám měly alespoň trochu pomoci.

Ale ještě předtím krátký příběh:

Mám kamaráda, který se ve svých začátcích s běháním styděl běhat před ostatními. Proto si na své běžecké tričko vždy oblékl mikinu, jako že jde na procházku, prošel celým městem, a až na okraji lesa si mikinu sundal, dal si ji kolem pasu a vyběhl. Není to špatně (dokonce je lepší se ze začátku tréninku rozehřát svižnou rychlou chůzí), spíše jde o to, z jakého důvodu toto dělal. Nebyl dostatečně sebevědomý na to, aby se mu pohodlně běhalo i před ostatními. Tuto svou fázi překonal po nějaké době až v momentu, kdy se v běhání zlepšil natolik, že se již necítil jako úplné „dřevo“ a sebevědomí tedy získal pravidelným tréninkem a tím, že na sobě začal pozorovat výsledky. Svěřil se mi i s tím, že nyní si dokonce vyloženě užívá, když kolem někoho může proběhnout, dělá mu to radost. Prostě obrat o 180 stupňů, jak vyšitý.

Chcete opravdu běhat? Překonejte počáteční ostych a nebudete litovat. Následující tipy vám pomohou.

Nenechte své běžecké boty pověšené na hřebíku jen kvůli tomu, že se bojíte, že Vás někdo uvidí běhat. Byla by to velká škoda. Namísto toho se snažte zapracovat na následujících aspektech:

Zbavte se přesvědčení, že musíte před ostatními vypadat jako profík, a že na vás každý kouká.

Opravdu nikdo nečeká, že jste další Emil Zátopek nebo Forrest Gump :-). Nemusíte se před nikým obhajovat. Jak vypadáte, jaký máte běžecký styl, jaké máte běžecké vybavení, kolik máte roků… To je jen vaše věc. Věřte tomu, že i když se na vás ostatní kolemjdoucí občas kouknou, není v tom nic osobního – prostě jen trošku vybočujete tím, že namísto chůze mezi ostatními běháte :-). Všechny tyto predispozice zázračně nezměníte, můžete však změnit to, jak se při běhání budete tvářit. S úsměvem se běží vždycky líp 🙂

Pokud náhodou zapomenete, připomeňte si, jaké benefity pravidelné běhání přináší.

Už jenom to, že něco děláte pro své tělo a zdraví a poznáváte díky pohybu sami sebe i okolní přírodu, si zaslouží obdiv. Vyžeňte z hlavy myšlenku, že běhat před ostatními je divné, je to pouhý sociální konstrukt, že mnozí nahlíží např. na chození do hospody za přirozenější a „normálnější“.

Přeostřete myšlení z „dělám něco divného“ na „jsem na sebe pyšný, že pečuji o své zdraví“ a věřte, že při běhání to z vás bude vyzařovat.

Ostatní běžci, věřte tomu nebo ne, budou navíc nadšení, že vidí dalšího parťáka a člena široké běžecké komunity. A i když začínáte, získáte si automaticky jejich obdiv, protože nějak takto začínal úplně každý z nás.

Běhejte v pohodlném a pěkném oblečení

Sebevědomí získáte i tím, že budete běhat v pohodlném, čistém a pěkném běžeckém oblečení, v němž se budete cítit dobře a nebudete myslet na to, že máte z bot žraloka nebo že vám pořád padají o dvě čísla větší šortky.

Běhejte s pejskem nebo s přáteli, zapojte se do běžecké skupiny ve vašem okolí

Skvělý způsob, jak si zvýšit při běhání sebevědomí před ostatními, je běhat ve skupině. Najednou je pro vás úplně přirozené, že běháte, protože máte parťáky, se kterými svůj koníček sdílíte a užíváte si jejich přítomnosti.

Pokud navíc budete běhat s pejskem, věřte tomu, že 90% všech kolemjdoucích se bude dívat na spíše na něj, než na vás :-).

Napadnou vás další tipy, jak získat při běhání větší sebedůvěru? Sdílejte je prosím s ostatními čtenáři v komentářích.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »