Diskuze: V čem běhat?

V čem běhat řeší nebo řešil každý běžec. Podle mého je v podstatě úplně jedno v čem se trénuje, pokud je oblečení pohodlné a nebrání nám v přirozeném pohybu.

Já třeba běhám klasicky v šortkách a triku, případně si beru bundu. Je ale fakt, že se mi osvědčilo hlavně značkové oblečení, člověk si v něm připadá jakoby „hodnotnější a sebevědomější“ a navíc značkový textil je bezesporu pohodlnější.

Nešetřím příliš na šortkách a obuvi, tričko by teoreticky mohlo být i za 20 Kč z tržnice, ale bundu už opět kvalitnější, protože u ní na střihu záleží opravdu mnoho nebo se z běhání stane „ošívací“ noční můra 🙂

Aspoň takové mám tedy zkušenosti s textilem já. Jak to vidíte vy?

16. 7. 2008 / Diskuze / Autor: barcelona

Hodnotit

(Zatím žádné hodnocení)
Loading...

V čem běhat? – 14 komentářů

  1. Alahatl napsal:

    Ahoj,
    Ráda bych se poradila v čem běháte v tomto a chladnějším počasí. Začala jsem běhat letos na jaře, ted už ale začíná být pomalu zima. Nechci utrácet zbytečně za značku, ale něco nakoupit musím a nevim co – aby to bylo pohodlné, nebylo v tom chladno a zbytečně se v tom po pár minutách běhu nazapařila.
    Moc díky za radu, vím, že bych to přes zimu bez běhu nevydržela 😉
    Alena

    • Market napsal:

      Ahoj Ali, četla jsem na internetu, že je dobrý se oblíkat tak, jako by venku bylo tak o 15´C méně. Takže v tomhle počasí, už rozhodně vytáhni čepici, z hlavy uniká nejvíce tepla, vem teplákovku a asi i šustku a šálu kolem krku. Přeci jen budeš náchylnější k tomu prochladnout. Takhle bych to viděla, kdybych vypadla běhat ven. Mám doma běžící pás, takže přes zimu vyrazim jen málokdy, ale určitě se oblíknout tak aby ti pokožka dýchala a zároveň neprochladla..

  2. geraldG10 napsal:

    Taky teď řeším co na sebe, protože jsem začal možná v dost nevhodnou dobu, ale určitě se nechci nechat odradit chladným počasím. Zatím to řeším velmi velmi lehkou šusťákovkou a pod ní jen tričko, ale určitě se brzy budu muset přiobléci. Na nohy mám volné šusťáky s podšívkou, ale nejdůležitější je určitě mít nejlépe triko s nějakých funkčních materiálů které odvede pot od těla protože neni nic horšího než tričko nasáklé potem které pak studí a člověk si koleduje o prostydnutí. Osobně mám v oblibě funkční věci od firmy Devold, ale pravdou je že cena je dosti vysoko, ale kdo vyzkoušel už nebude chtít nic jiného 🙂 A nahoru pak určitě nějakou bundu která je dostatečně prodyšná jinak je člověk za chvíli mokrej a zase prostydne. Takové zkušenosti mám alespoň s chozením po kopcích i horách.

  3. laufen napsal:

    Zdravím všechny a žádám taky všechny o radu, mám objemnější stehna a mam problem s leginama a i teplákama že je mi prošoupou mezi nohama zhruba po třech měsících, máte tip na kvalitni oblečení? Nebo mám smulu? Děkuji.

    • preteq napsal:

      Na někom jsem viděl klasické běžecké elastáky vyztužené proti ošoupání na vnitřní straně cordurou. Ale bohužel již nevím co to bylo za značku – ale opravdu se to dělá, takže hledej a neztrácej hlavu.

    • jeanpierre napsal:

      Na tom oblečení se holt nevyplatí šetřit, protože nekvalitní se prošoupe hodně brzo. Obecně doporučuju běhat v oblečení, které se opravdu prezentuje jako sportovní. Ze značek bych vypíchl třeba Feel Joy, docela dost informací o tom je tady . Rozhodně se vyplatí taky nějaké funkční tričko a kvalitní ponožky a obuv.

  4. emil napsal:

    neviem o akých teplotách hovoríte ak spomínate beh v zime. Pod Tatrami je teraz kosa cez deň teplota nevystúpi ned -5st., navečer alebo ráno okolo -10st. V takých mrazoch na oblečení nešetrím, radšej viac ako menej. Roky som behal v obyčajnej bavlne a prežil som to, nesmiete však nikde stáť a vychladnúť, doklusať až do tepla. Teraz mám všetko „funkčné“, je to o poznanie lepšie ale tiež niekedy neštačia odporúčané 3 vrstvy a dobehnúť až domov platí nadalej. Dole stačia termospodky a na ne zimné bežecké elasťaky ale na hrudník pri teplotách pod -5st. odporúčam aj 4 vrstvy /zdvojím tričká alebo mikiny/, samozrejme rukavice a čapica. A nezabudnite si chrániť dýchacie cesty- používať šál alebo kuklu nielan cez ústa ale aj cez nos. Beží sa síce ťažšie ale v takom počasí sa nebeží na výkon, ale pre radosť z behu v zimnej prírode. Ja osobne v zimnom období neznášam iba vietor- ak je vonku mráz a ešte aj fučí že sa neviete pohnúť z miesta, nepomôže žiadné termoprádlo ani vetrovka.

  5. bob.a.bobek napsal:

    A to běháš v šortkách i v zimě? Není ti zima. Oblečení si vybírám podle počasí. Je zima sáhnu po dlouhých kalhotách a bundě, v létě zase po šortkách a tričku. Vždy si ale vybírám tzv. funkční prádlo, protože to odvádí pot. Taky ještě používám šátky nebo čepičky, protože když je -20, tak bez čepice by mi bylo zima.

  6. Baboš napsal:

    Hledám spolupracovníky, respektive běžce a běžkyně, kteří by byli ochotni se podílet na testování sportovních (běžeckých) produktů anglických značek RonHill a Hilly.
    Případní zájemci mě prosím kontaktujte na pavel@babos-sports.cz.

    • lidka napsal:

      Nějaké bližší info o spolupráci? Například kde se bude předávat zboží? Bude moci být odběr poštou nebo pouze osobně a další podrobnosti. Určitě to usnadní všem zájemcům psaní e-mailů :-).

    • halibeli napsal:

      Také by mě zajímaly další informace :-). Poslal jsem e-mail, tak jsem zvědavej, jestli to ještě platí nebo už je nabídka passé.

  7. silacek napsal:

    Rozhodně je důležitý mít funkční oblečení. Začínal jsme běhat s klasickými kraťasami a tričkem. Pak jsem si pořídil prodyšné tričko na běh a bylo to znát. Přes zimu jsem pak pokoupil šusťákovou bundu, nepromokavá, saje pot a dýchá. Na začátku si myslím, že to tak velkou roli nehraje, protože člověk stejně moc neuběhne. To nemění nic na faktu, že kvalitní oblečení svůj smysl má.

    to Preteq – já například nikdy elasťáky na běh neměl, ale už se nad tím vážně zamýšlím, že je to na tělo je jistá výhoda.

    to bob.a.bobek – přesně tak na zimu mám takové elastické běžecké kalhoty. Sice byly dražší, ale jsou super a na hlavě mám háčkovanou čapku od kámoše 🙂

    Určitě souhlasím i s tím, že když si člověk nakoupí a cítí se v tom dobře – je to maličkaté plus, ostatně stejně jako u klasického oblečení

    • Rapman napsal:

      Mám nějaké to funkční prádlo, ale nedaří se mi ho 100% vyprat. Prostě 30° a 40° je asi málo, zůstávají nevyprané místa. Navíc se nesmí ždímat. Jak to perete Vy? Jaké používáte prací prostředky atd. Prosím poraďte…

      Napíši, jak to zatím dělám já. Většinou jde o tmavé místa kolem krku. Namočím je teplou vodou, jemně vypucuji měkkým kartáčkem s mýdlem, opláchnu. Trika převlečené na rub peru v pračce na 30° 10 minut bez ždímání. Po vyndání je rukama promačkám od krku až dolů, tím vyždímu největší část vody, pověsím na ramínka a nechám odkapat a vyschnout. To je vše. Má někdo jiný postup?

    • Claudia napsal:

      Ahoj,
      pokud vím, tak mýdlo není vhodné na funkční oblečení. Peru ho v pračce na 40° s ostatním prádlem v běžném pracím prášku, jen si dávám pozor, abych ho z pračky vyndala dřív, než přiliji aviváž nebo se začne ždímat. Pokud jde o jeden dva kousky, přemáchnu ho v umyvadle většinou v prostředku na dětské prádlo.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Další témata v diskuzi

10. 3. 2021 / Založil: LaPeregrina

Potřebovala bych poradit s běháním v bahnitém terénu a výběrem bot. Běhám dlouhé roky, ale vždy jsem běhala především po asfaltovém povrchu nebo zpevněných cestách. Před časem jsem se přestěhovala, mám teď k dispozici spoustu krásných tras v přírodě a konečně možnost běhat po měkkém. Jenže má to i...

Nejnovější reakce:

23. 03. 2021 / Petr
Ahoj, já ěhám smíšené cesty v okolí Olomouce a používám goretexové LaSportivy-Kaptiva za r...

10. 03. 2021 / fv-admin
Běh v blátě může být opravdu nepříjemný, docela vás chápu. Nenechte se tím ale odradit a p...

20. 4. 2020 / Založil: TS10

Ahoj všem, prosím o radu k problému, který mě začal nedávno trápit. Od útlého věku se věnuji fotbalu, ke kterému jsem mimojiné přidal před cca osmi lety i běhání. Běhám poměrně pravidelně, v poslední době okolo 30km týdně, v tempech okolo 4:30/km, u kratších běhů spíše ke 4:00. Při několika posledních...

Nejnovější reakce:

1. 4. 2020 / Založil: Zuziq

Ahoj, chtěla bych si nechat poradit, kde koupit běžecké boty teď, v době pandemie koronaviru, když jsou sportovní obchody zavřené. Nejsem úplný začátečník s běháním, ale s nákupem dobrých bot ano. Začala jsem běhat na rodičovské, kdy jsem si nemohla dovolit koupit kvalitní boty. Teď se mi povedlo nějakou korunu...

Nejnovější reakce:

2. 12. 2016 / Založil: Beastie

Ahoj. Mám dotaz, jak trénovat s přítelem a sesynchronizovat rytmus. Běháme vcelku čerstvě, chvíli jsme běhali v létě, pak na podzim než nás skolila nemoc, ale teprve od nového roku pravidelně dvakrát týdně. Já jsem spíš jogger, nemám výdrž, tepovka na infarkt, když běžím dlouho v kuse, takže běhám pomalu a...

Nejnovější reakce:

03. 05. 2016 / Ali
Ahoj :-) možná jsi už mezitím přítele s fyzičkou dohnala, ale jestli né tak mám jeden tip....

16. 5. 2015 / Založil: miquel.jacquel

Ahoj všem, začal jsem běhat 11. 5. a chtěl bych se podělit s ostatními běžci o pocitech, trablech, radostech při běhání a po něm. Nikde jsem žádný pokec nenašel, tak píšu a zkouším to tu. Snad se někdo přidá. Poprvé jsem byl běhat před cca 15 lety s kamarádem a poprvé jsme dali 10 km. Pak jsem byl asi 5x a...

Nejnovější reakce:

14. 07. 2015 / Nataliaa
Ahoj ve spolek, začala jsem běhat poměrně nedávno... zprvu se jednalo spíše o rychlochůzi ...

14. 07. 2015 / Ali
Nějak tu ta diskuze utichla :-) běžci se zdraví! A jestli se to vytrácí, tak to udržte, pr...

16. 11. 2013 / Založil: Akam

Ahoj všem, začal jsem před měsícem trochu běhat, hodně mě to chytlo, ale po cca 14 dnech mě začalo bolet koleno, ale hlavně mě otekly oba kotníky, hlavně na vnitřních stranách. Bolest je dost silná, pajdám jak Žofré a o běhánísi můžu nechat jen zdát. Kotníky teď leduji a mažu Voltarenem. Je mi 36 let, dřív...

Nejnovější reakce:

14. 12. 2013 / sladekz
čauky Žofré, před během ze zahřej: klusání na místě, při vlastním běhu: postav se na sta...

25. 11. 2013 / balounka
Ahoj, já sice nejsem jedna ze zkušenějších, ale teď nedávno jsem na jednom serveru četla ...

24. 9. 2013 / Založil: chandler

(Snad to v názvu skloňuji správně.) Zdravím, začal jsem běhat asi před 3 týdny a od té doby běhám pravidelně asi 5-6x týdně, kromě 3-4 denní pauzy, kde jsem to časově nezvládal. Zatím stále kombinuji běh a chůzi. Začínal jsem na trase cca 1,5 km a postupně zvyšoval na současných cca 4,5 km, současně s tím se...

Nejnovější reakce:

02. 12. 2013 / sladekz
ahoj, těmito problémy jsem také trpěl. Vcelku ale jen krátkodobě zabíraly cviky jako např...

30. 09. 2013 / Valheru_KOKr
Doporučuji hlídat si LIDL. Mají pulsmetr od Crivitu za málo peněz hodně muziky 350Kč není...

20. 8. 2013 / Založil: Bilbuska

Ahojte, s běháním jsem začala cca před 3 měsíci. Běhám převážně každý den ráno 25–45 minut. Trápily mě přebytečné tuky, a tak jsem se jich chtěla zbavit. 🙂 Dietoložka mi řekla, že mám tuky pod průměrem, ale zato moc svalové hmoty. Měřím 167 cm a vážím 67 kg. Máte někdo zkušenosti se zbavováním...

Nejnovější reakce:

24. 07. 2014 / jenny
Ahoj, Tento problém u sebe pozoruji také a nejsem z toho nadšená. Kdyby jste měl někdo ra...

31. 03. 2014 / syas
Zdravím, jsem naprostý začátečník, běhám asi 3. týden 3-4x týdně, zatím stále jakýmsi indi...

17. 5. 2013 / Založil: silacek

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jakou mobilní aplikaci pro běhání jste vyzkoušeli, případně jestli nějakou používáte nebo se spokojíte s nějakým sporttestrem? Já vyzkoušel Runkeeper a oblíbil si Runtastic, ten je hodně promakaný, nicméně mi vadí, že musím mít mobil… Je to těžký a dobíjet tomu pořád...

Nejnovější reakce:

13. 07. 2020 / Martin
Ahoj, já používám endomondo ale asi spíš jen ze zvyku. Taky používám Shealth od samsungu a...

25. 06. 2020 / Hanna
Aplikaci mám taky. Je suprová... Řekla bych jedna z nejlepších. Jinak já jsem si ještě na ...

12. 5. 2013 / Založil: martinujec

Ahoj. Chci se zeptat, kam s pitím a ostatními věcmi (mobil, peněženka, klíče). Chápu, že pokud běhám 30 minut, nepotřebuji mít pití u sebe a mobil už vůbec. Ale doklady a klíče snad musím. To mám i při 30 minutovém běhání v parku běhat s batohem nebo ledvinkou? Nehledě na to, že je to...

Nejnovější reakce:

02. 12. 2013 / sladekz
je to docela jednoduchý, pořiďte si "CAMEL BACK" skvělá věcička kromě pití tam dam šrajtof...

25. 11. 2013 / balounka
Ahoj, já většinou běhám v legínách a sportovním nátělníku, když se ochladí jako teď, tak m...

Závody »