Tajemství mentálního tréninku

Tajemství mentálního tréninkuPublikace Tajemství mentálního tréninku patří k letošním knižním novinkám. V této útlé knížce se dozvíte, jak pomocí psychiky ovlivnit průběh závodu, pracovního jednání či dalších výzev. Výchozí teze tkví v tom, že jakýkoliv výkon závisí především na psychice, respektive že psychická příprava může být ještě důležitější než fyzický trénink. Pozitivní myšlení, ovládání svého hněvu, vhodné nasměrování energie, poučení z předchozích nezdarů, to jsou jen některé aspekty, díky nimž lze daný výsledek ovlivnit.

Autor a náš průvodce zákoutím mentálního tréninku Daniel C. Gonzalez je v této oblasti fundovaným odborníkem. Jako profesionální zápasník, letec u amerického námořnictva, agent FBI či sportovní trenér měl nespočet příležitostí, jak některé z metod uplatnit v praxi (kniha obsahuje několik zajímavých informací přímo ze „zákulisí“ vojenského výcviku či důležitého sportovního utkání). Tyto znalosti získal díky výcviku u tajemného mistra Lea, na kterého často odkazuje a ve vzpomínkách se k němu vrací jako k silné morální autoritě a osobnosti.

Platnost svého učení rovněž demonstruje na úspěšném osvojení a využití metod svými studenty či na příbězích známých sportovců a manažerů.

Pasáže popisující trénink u mistra Lea jsou pro knihu jako celek velmi důležité. V knize se uplatňuje zvláštní symbióza mezi vysoce exaktním, profesionálním až „tržním“ přístupem vyžadujícím silný tah na branku, který reprezentuje moderní sport či vojenský výcvik, a zároveň klidem a moudrostí východních učení (tao, buddhismu apod.). V knize totiž autor dokáže perfektně popsat vlastnosti a jednání moderního člověka, které jsou v rozporu s harmonickou rovnováhou. Učení mistra Lea se například snaží o odbourání ega jednotlivce, protože kvůli strachu z neúspěchu a negativity našeho „vnitřního kritika“ je selhání v kritickém momentu mnohem pravděpodobnější.

Metody mentálního tréninku

Kniha je založena nejen na životním příběhu autora a teoriích, ale postupně poodhaluje ono tajemství mentálního tréninku v přehledných a snadných krocích od jednoduchého ke složitějšímu. Obsahuje konkrétní metody mentálního tréninku, které si může každý osvojit během několika minut a praktikovat každý den. K nejdůležitějším metodám patří hluboké dýchání, navození relaxace a vizualizace s objasněním, jak při jednotlivých fázích postupovat. I zde jsou patrné prvky inspirované uměním bojových sportů či jógy.

Dále se v publikaci řeší, jak pracovat na svých silných a slabých stránkách, jak změnit psychické nastavení pomocí vnitřního dialogu, jak vytěžit z neúspěchu maximum a považovat jej za příležitost k budoucí výhře, jak se udržet v přítomném okamžiku. Všechna témata jsou velmi inspirativní, snadno pochopitelná a představitelná. Často čtenáře vybízí k hlubšímu zamyšlení a k vyzkoušení těchto metod hned po přečtení.

Dané metody jsou natolik obecné a univerzální, že je lze aplikovat skutečně na vše. Například u běhání může být naším snem zdolat maraton pod čtyři hodiny, přičemž pravidelný trénink a pozitivní přístup je naprostým základem. K tomu může dopomoci metoda stanovování postupných a realistických cílů. Osvojení dalších metod dále umožňuje být více efektivní, odbourat zažité stereotypy a soustředit se opravdu na to podstatné.

Číst mezi řádky

Knížku lze přečíst jedním dechem, zároveň vyžaduje trochu hlubší četbu. Ukrývá silný životní příběh, z něhož si každý čtenář odnese něco trochu jiného. I přes abstraktnost tématu, ostatně vše se odehrává v hlavě, se podle mého názoru díky vhodně zvolené formě knihy nejedná o nic náročného pro pochopení.

Za klíčová východiska knihy pokládám tvrzení, že metody sportovního mentálního tréninku lze aplikovat na všechny oblasti života. S negativitou či s pocitem vyhoření se nemusíme setkat jen ve sportu po dlouholetém tréninku… Kromě podnětů, jak pracovat sám na sobě, také ukazuje, jak vhodně inspirovat či učit ostatní, ať se jedná o vaše zaměstnance, nebo děti.

Tajemství mentálního tréninku s podtitulem Jak zvládnout strach, otočit prohraný zápas a proměnit slabiny v přednosti vyšla v anglickém originálu v roce 2013, u nás ji vydalo nakladatelství Grada v letošním roce. Knihu si můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství zde.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »