Rozhovor: Aplikace PhotonHero od českých tvůrců cílí na všechny hobby sportovce, nabízí podrobné statistiky i sportovní výzvy

Rozhovor: Aplikace PhotonHero od českých tvůrců cílí na všechny hobby sportovce, nabízí podrobné statistiky i sportovní výzvy

Český projekt PhotonHero si svoji cestu ke sportovcům našel především díky fotografiím z běžeckých závodů. Nyní přichází Kamil Floryán a Tomáš Klinkovský, kteří za projektem stojí, s novou sportovní aplikací a chtějí lidi přilákat k pohybu a motivovat je, aby u něj zůstali.

Co by mělo lidem problesknout hlavou, když zahlédnou značku PhotonHero?

Kamil: Z PhotonHero chceme mít ucelenější službu pro sportovce, která bude mít daleko širší záběr. Vedle fotografování, u kterého nerozlišujeme, zda fotíme prvního nebo posledního závodníka, chceme motivovat všechny sportovce ke skvělým výkonům prostřednictvím aplikace a funkcí na webu.

Tomáš: Aktuálně se snažíme lidi přitáhnout více k pohybu a snažíme se stávajícím i novým uživatelům nabídnout motivaci začít sportovat. 

V čem přesně vaše motivace pro sportovce spočívá?

Kamil: Jde především o vhodně zvolené výzvy, které zvládne úplně každý. Připravujeme speciální výzvy, které se snažíme přizpůsobit třeba ročnímu období nebo událostem, které jsou zrovna aktuální. Zároveň se snažíme, aby měly výzvy hravou formu a hlavně, aby uživatele bavily.

Tomáš: Proto jsme také přišli s dalšími novými funkcemi. Kromě samotných výzev máme pro uživatele ještě širokou škálu statistik, analýz a aplikace dokáže zaznamenat přes tři desítky různých sportovních aktivit. Snažíme se, aby vše sedělo do našeho hrdinského konceptu a veškeré funkce se vzájemně doplňovaly.

Můžete přiblížit, jaké sportovní výzvy u vás uživatelé najdou?

Tomáš: Každý měsíc připravujeme a tvoříme nové výzvy tak, aby uživatel našel vždy novou motivaci jít do toho znovu. Pro běžce v červnu startuje výzva Doběhni si do Vídně pro Sacher dort, kde si mohou závodníci virtuálně vyzkoušet, jaké to je uběhnout trasu z Brna do Vídně dlouhou 161 kilometrů. Pro cyklisty máme v červnu připravený start speciální výzvy inspirované Tour de France. Bonusem v těchto i dalších výzvách jsou milníky nebo říkejme tomu úrovně, kdy uživatel graficky vidí, kde právě je a kolik kilometrů mu ještě zbývá do cíle. Pořádáme také pravidelně soutěžní výzvy o startovné zdarma na skutečné závody jako je například NN Night Run. Ještě doplním, že ve výzvách nemyslíme pouze na individuální výkony, ale je možnost do výzvy zapojit i svůj tým a vyzvat jiný k vzájemnému sportovnímu soupeření.

PhotonHero – zdroj foto PhotoHero.cz
Zdroj foto: PhotonHero

Uživatelé tedy mohou zvolit, jaká kritéria bude výzva mít?

Tomáš: Ano, přesně tak. Každý uživatel si může sám vytvořit svoji výzvu. To nás odlišuje od ostatních aplikací a dává kouzlo skoro neomezené variaci výzev, které budou opravdu pro každého. Není problém si tak vytvořit výzvu pro své kolegy z práce, kamarády nebo rodinu a vydefinovat typ sportu, časové období, cíl výzvy a další podrobné možnosti.  

Vraťme se teď trochu časem. Jak vlastně celý projekt PhotonHero vznikl?

Kamil: První myšlenka nás napadla u článku na internetu o tom, jak podobná služba funguje v zahraničí. Takže šlo trochu o náhodu. Na druhou stranu jsme s Tomem nějaký ten pátek o společném sportovním projektu přemýšleli. Úplně první verze našeho webu vznikla za necelý půlrok jako hobby projekt po večerech.

Se spuštěním webu jste začali fotografovat domluvené závody a získávali první zakázky. Dnes jste mezi některými běžeckými sériemi závodů velmi oblíbení. Jak jste se vlastně dostali od fotografování k vývoji vlastní sportovní aplikace?

Tomáš: Koncept, že chceme tvořit závodníkům jejich sportovní profily, kde by měli na jednom místě výsledky závodů a s tím spojené tréninky, existoval v našich hlavách téměř od samotného začátku. Spouštěčem pro náš tým bylo bezesporu koronavirové období, kdy jsme se pustili do vývoje nových funkcí a hlavně začal náš tým, stejně jako spousta dalších lidí, více sportovat. Nejlepší motivací je vždy, když děláte něco pro sebe. Když se snažíte vytvořit něco, co budete sami chtít používat. Právě na tomto základu začalo vše vznikat.

Zdá se, že za tím stojí hodně lidí.

Kamil: Původně vznikal celý projekt ve čtyřech lidech. Z toho dva lidi měli na starost technické řešení vývoje webu. Všichni jsme také fotili závody. Externích fotografů postupně přibývá, což nás těší, ale pořád budeme rádi za každého nadšeného fotografa, který se k nám přidá. Technický tým se aktuálně rozrostl na sedm lidí. Nikdo z nás však nemá PhotonHero jako práci na plný úvazek.

Tomáš: Jen dodám, že tak komplexní záležitost, i když se to na první pohled nemusí vždy zdát, si žádá řadu zkušených lidí napříč různými obory. Jsme rádi, že se k nám postupně připojují další lidé, protože vidí, že to, co vytváříme, dává smysl.

Asi vás nepřekvapí otázka, proč by si měli sportovci stáhnout vaši aplikaci PhotonHero? Pro koho je aplikace primárně určena?

Kamil: Naši uživatelé by měli být hobby sportovci, kteří se chtějí hýbat a to hýbání chtějí nějakým způsobem monitorovat. Ano, takových aplikací je na trhu spousta. Některé více kvalitní, některé méně, některé za peníze a některé zadarmo. Naší přidanou hodnotou je podpora pro naši lokalitu, kterou je Česká a Slovenská republika. Těmto sportovcům rozumíme. Víme, jaké závody běhají, jaké trasy si rádi procházejí, a chceme jim ten pohyb zpříjemnit. Chceme v nich probudit soutěživost v podobě výzev a jako odměnu chceme dát každému účastníkovi výzvy elektronický diplom. Sportovce umíme také seskupit do jednotlivých týmů nebo zeměpisných oblastí, které pak spolu mohou také soutěžit. 

Tomáš: Názor na aplikaci si musí udělat každý sportovec sám a vše vyzkoušet na vlastní kůži, což je podle mě ta nejlepší cesta. Cílíme opravdu na všechny hobby sportovce. Nesnažíme se dělat aplikaci pro špičkové sportovce. Těch je tu řada a nemáme za cíl jim konkurovat, i když v poměru funkcí a statistik, které nabízíme zcela zdarma, můžeme zaujmout i pokročilejší sportovce. Snažíme se vše dělat otevřené pro komunitu závodníků tak, aby byla aplikace opravdu pro každého, ať už maratonského běžce či maminku, která si chce zaznamenat procházku s kočárkem.

PhotonHero – zdroj foto PhotoHero.cz
Zdroj foto: PhotonHero

Takže jste měli při vývoji jasný cíl.

Tomáš: Myslím, že náš vývoj šel dopředu občas živelným způsobem. Jsem přesvědčen, že je to v raných fázích projektu, kdy vznikne jiskra nadšení pro věc, ten správný postup, jak se rychle posunout vpřed. Jak jsem už říkal, snažili jsme se dělat aplikaci tak, abychom ji sami rádi používali. Nikdo z nás není profesionální sportovec, takže bylo vše od začátku navrženo jako aplikace pro každého.

V příspěvcích na sociálních sítích je vidět, že jste pro uživatele připravili i důkladnou analýzu sportovních aktivit. 

Tomáš: Analýza aktivit a podrobná statistika jsou ty funkce, které by měly uživatele nadchnout a motivovat je k vyzkoušení naší aplikace. Statistika není v našem podání nudná a věřím, že řadu osob zaujmou všechny naše možnosti. Navíc neustále pracujeme na dalších vylepšeních. Nedávno jsme spustili třeba heat mapu, která se podkresluje barvou podle toho, kde uživatel sportuje nejčastěji. To jsou všechno dílky do skládačky motivace pro to sportovat i na nových místech.

Kdybyste měli vybrat jednu funkci, jeden trhák ze všeho, co aktuálně umíte, co by to bylo?

Kamil: Komplexní a podrobné statistiky sportovních výkonů.

PhotonHero – zdroj foto PhotoHero.cz
Zdroj foto: PhotonHero

Tomáš: Rozhodně si stojím za tím, že koncept našich sportovních výzev je unikátní.

Doba teď nepřeje závodům a na internetu se doslova roztrhl pytel s virtuálními výzvami. Myslíte si, že zrovna ty vaše mají šanci uspět?

Kamil: Naše výzvy se snaží být lokálně zaměřené. Chceme u nás budovat komunity běžců, kteří se navzájem znají a mají díky PhotonHero možnost spolu relativně snadno začít takto virtuálně soupeřit. Víme, že sportovci, kteří objíždí celé závodní seriály, se dobře znají a jsou to kamarádi. Myslíme si, že takové komunity bude bavit spolu vzájemně soupeřit. A takových komunit je jen u nás a na Slovensku docela dost. Každá parta běžců, která se zná, u nás může mít vlastní tréninkové výzvy. Kdyby je omrzelo soupeřit pořád mezi sebou, mohou se tyto skupiny běžců začít poměřovat mezi sebou v podobě týmových výzev, což bude mít zase nový náboj pro soutěživost. Například na Stravě není problém, aby v jedné výzvě bylo půl milionu lidí, což je skvělé. Ale výsledkově zajímavé je to jen pro top 100 lidí, kteří jsou de facto sportovci na vrcholové úrovni. To, že uběhnete v pátek po práci maraton, na Stravě okamžitě zapadne, protože se posunete z místa 20546 na místo 20148. V našich výzvách to uvidí všichni vaši kamarádi, kteří to jistě ocení. Všechny závodníky z jiných týmů takovým výkonem naopak pěkně naštvete a možná i vyhecujete k dalšímu výběhu.

Tomáš: Myslím, že jdeme jinou cestou než většina webů nabízející fyzické medaile za splnění výzev. Díky tomu, že jsou naše výzvy zcela zdarma, míříme opravdu na každého. Současně bych rád zmínil, že za výzvami stojí velké technické zázemí, kdy máme všechno vyhodnocování plně automatizované. Náš systém automaticky počítá celkové statistiky a posílá i vyhodnocení aktivit uživateli.

Jakou cestou se plánujete vydat dál? Máte ještě nějaké vize, o které se můžete podělit?

Kamil: Jako motivaci za jednotlivé výkony chceme uživatele ocenit získáním různých odznaků. Současně bude možné odznaky získat za navštívení různých míst. Už na všem pracujeme a odznaky uživatelům brzy představíme.

Tomáš: Vyslyšeli jsme také první odezvy od fanoušků a intenzivně pracujeme na automatickém propojení s Garminem, což určitě potěší všechny, kteří používají chytré sportovní hodinky. Větší plánované novinky si necháme ještě pro sebe, ale postupně je budeme zveřejňovat.

Více o projektu se dozvíte na webových stránkách photonhero.cz

Zdroj: Kamil Floryán a Tomáš Klinkovský, PhotonHero.cz

Napsat komentář – 2 komentářů

2. 6. 2021 / Reportáž / Autor: Běháme.cz

Rozhovor: Aplikace PhotonHero od českých tvůrců cílí na všechny hobby sportovce, nabízí podrobné statistiky i sportovní výzvy – 2 komentářů

  1. Josef napsal:

    Ať se Vám daří a nadále máte dobré nápady.

  2. Tomik napsal:

    Určitě apku vyzkouším. Byl jsem dlouholetým a spokojeným uživatelem Endomonda, škoda, že skončilo. Nyní, díky hodinkám Garmin, používám apku Connect. Ta rozhodně patří mezi ty kvalitní, ale určité detaily bych na ní změnil. Proto zkusím váš PhotonHero.

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »