Home Office – fenomén práce z domova, který v těchto dnech řeší statisíce Čechů. Jak ovlivňuje běžecký trénink?

Home Office – fenomén práce z domova, který v těchto dnech řeší statisíce Čechů. Jak ovlivňuje běžecký trénink?

Určitě vám neunikla informace, že vzhledem k uzavření / omezení provozu mnoha podniků kvůli vyhlášenému stavu nouze, pracuje část zaměstnanců v režimu home office, tedy v režimu práce z domova. A možná se to týká i vás. Jedná se vesměs o kancelářská zaměstnání, u nichž „stačí“ mít počítač a připojení k internetu. Jak si však v článku představíme, home office není pro všechny tak snadný, jak se může zdát, protože zcela převrací režim a rituály, které máme zažité při pobytu doma oproti pracovnímu prostředí v práci.

Vznik tohoto článku inspirovala zajímavá tisková zpráva poskytovatele internetu netbox, která nám přistála do e-mailu. Tato společnost dala dohromady velmi užitečné tipy pro efektivní práci z domova. Jelikož zde na webu řešíme i zdravý životní styl, je nutné probrat fenomén home office také, neboť funkční pracovní návyky ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří. Tyto tipy vám zde představíme a doplníme je i o spoustu dalších. Včetně těch, které se týkají home office a běžeckého tréninku.

Home office má výhody i nevýhody

Nehledě na aktuální krizi kvůli rozšíření epidemie koronaviru, čím dál více lidí z domova pracuje zcela standardně. Je to velmi časté u OSVČ „na volné noze„, pro které je práce doma způsob, jak ušetřit za pronajímání kancelářských prostor, dílen, skladů apod., ale i možnost mít svobodu – jak časovou, kdy bude daný člověk pracovat, a v neposlední řadě, kde bude pracovat. Pokud totiž k práci člověku stačí jen počítač a připojení k internetu, má volnost i v tom, že home office nemusí provozovat z domova, ale vlastně odkudkoliv na světě. Pak hovoříme o zvláštní skupině lidí :-), kteří si říkají digitální nomádi.

Nyní však režim home office začínají využívat i lidé v profesích, u kterých by to bylo ještě před pár lety sci-fi. Proč by paní učitelka nebo učitel učil děti „na dálku“? Vždyť děti musí chodit každý den do školy! V situaci, kdy jsou však všechny mateřské, základní, střední i vysoké školy zavřené, tato situace dostává zcela jiný rozměr. A jsme tak svědky toho, že díte poslouchá výklad pedagoga přes tablet ve svém pokoji. A zvykat si na tuto formu distanční výuky musí žáci i učitelé. „Nevíme, jak dlouho budou školy zavřené. Nemůžeme si dovolit zameškat tolik hodin výuky. Zejména u studentů, kteří mají letos maturovat, by to byl problém. Snažím se proto se svými žáky komunikovat prostřednictvím e-mailu. Posílám jim nejrůznější úkoly, pracovní listy nebo zajímavá videa k tématům, která probíráme. Někteří kolegové už taky využili možnost konferenčních video hovorů přes internet,“ uvedla učitelka ze Střední zdravotnické školy v Trutnově Lenka Šklubalová.

I v klasických „home officových“ kancelářských profesích však mají lidé problém (programátoři, grafici, účetní, lektoři, manažeři, …), pokud tuto formu práce nikdy dříve nezkusili. Je to pro ně pořádně velká výzva, aby si zvládli rozvrhnout svůj denní režim tak, aby jejich osobní život co nejméně zasahoval do toho pracovního. Ale je to velmi těžké, když se z domova, prostoru odpočinku, zábavy, má stát kancelář. Situaci ještě komplikuje fakt, že jsou doma i děti, a chceme se jim věnovat. Z režimu práce home office se pro mnohé stává dovolená s dětmi.

Jednou z největších výhod home office v této situaci je však podle firem, které se k této formě práce nyní obracejí, bezesporu bezpečnost. „Věnujeme se účetnictví a administrativě, není proto nutné, aby zaměstnanci docházeli do kanceláře. Všichni už skoro týden pracujeme z domova. Ochrana zdraví mých zaměstnanců je pro mě totiž prioritou. Pokud to není bezpodmínečně nutné, neměli by vycházet z domu,“ myslí si Tomáš Pokorný, majitel jedné firmy, která se rozhodla home office využít. „Fungujeme přes internet. Společné porady pořádáme přes službu Zoom, nejrůznější dokumenty si sdílíme přes Dropbox. Pokud potřebujeme, využíváme také Dokumenty Google. Různé ad hoc věci pak řešíme operativně přes telefon, nebo e-mailem,“ popsal majitel firmy.

„Zaměstnanci se díky internetu dostanou do firemních intranetů a dalších systémů. Schůzky pak bez problémů zvládnou přes Skype nebo podobné komunikační platformy. Není výjimkou, že taková jednání probíhají mezi desítkou lidí z různých koutů světa, aniž by některý z nich opustil svůj obývák a vystavil se tak nebezpečí nákazy,“ nastínil možnosti moderní doby marketingový ředitel společnosti netbox, která poskytuje internetové připojení, Lukáš Pazourek.

10 tipů, jak zvládnout práci z domu:

  1. Buďte připravení. Nejdůležitější je kvalitní internetové připojení a znalost online nástrojů ke sdílení dokumentů, mediálních souborů a výstupů s ostatními kolegy.
  2. Sestavte si denní plán. Sepište si úkoly, které musíte do konce dne splnit a postupně je odškrtávejte. Budete tak mít přehled, kolik práce máte ještě před sebou, a kolik už jste jí naopak zvládli. Pozor – pište si realistické pracovní plány, které zhruba odpovídají penzu práce, které jste zvyklí vykonávat v práci. Velmi častá chyba je u lidí na home office to, že si úkolů na sebe vezmou příliš (z čehož pak vznikají jen pocity frustrace), případně opačný extrém – skoro nic.
  3. Vyhraďte si v bytě nebo domě konkrétní místo, kde budete pracovat. Ideálně by to mělo být někde, kde vás nebude nic rušit a rozptylovat.
  4. Oblečte se jako do práce. Pokud zůstanete celý den v pyžamu, buďte si jistí, že váš pracovní výkon bude o hodně nižší než obvykle. Tím, že se obléknete do „pracovního“, přispějete ke správnému pracovnímu naladění.
  5. Stanovte si pracovní dobu. Práce z domu neznamená nonstop fungování, ale ani dovolenou. Určete si proto přesný časový úsek, ve kterém budete pracovat.
  6. Dejte si pauzu. Mezi jednotlivými úkoly si udělejte několikaminutovou přestávku. Bude se vám tak lépe soustředit.
  7. Nezapomínejte na jídlo a pití. Pracovat z domu neznamená hladovět. Udělejte si pauzu na oběd a během práce si dejte svačinu. Důležitý je také pitný režim.
  8. Udržujte kolem sebe pořádek. Poházené papíry na stole, špinavé sklenice a další nepořádek na pracovním stole každý den odpoledne po skončení vaší pracovní doby ukliďte. Druhý den ráno se vám bude k práci lépe vracet.
  9. Zavřete všechny nepotřebné aplikace. Mějte na počítači otevřené pouze programy, které potřebujete k práci. Pomůže vám to udržet pozornost a soustředit se na pracovní úkoly.
  10. Zabavte děti. Aby vás při práci nerušily děti, které musí kvůli zavřeným školám zůstat doma, nachystejte jim zábavu. Pomoci mohou nejrůznější vzdělávací videa a aplikace.

Zdroj: tisková zpráva společnosti netbox

Na téma home office natočil video s dalšímu užitečnými tipy Petr Mára, propagátor Apple a dalších moderních inovativních technologií a produktů. Ve svém videu uvádí například tyto tipy:

  1. Definovat si doma pracovní zónu, kde budete jenom pracovat, a co nejvíce ji oddělit od soukromé zóny. Při práci mít třeba nasazeny sluchátka, pokud se má odbourat okolní zvuky.
  2. Obléknout se tak, jako kdybyste šli do práce.
  3. Rodina nebo spolubydlící musí respektovat tyto pravidla a neměli by je porušovat.
  4. Práci si rozdělit do tematických bloků.
  5. Dělat přestávky.
  6. A spousta dalších, které najdete ve videu.

Běhání v režimu home office

motivace k běhu muž v přírodě

Ráno, v poledne, odpoledne nebo večer?

A abychom nezůstali jen u práce a vrátili se trochu k běhání, přinášíme i vlastní tipy, jak zvládat běh v rámci home office. V prvé řadě máte zcela unikátní příležitost vyzkoušet si běhání v různých denních dobách a sami na sobě zjistit, která vám vyhovuje nejvíce (což byste při klasickém režimu od sedmi do čtyř, kdy pracujete, nikdy nezjistili). Varianty jsou tyto:

  1. Ráno před prací. Ranní běhání je mezi běžci poměrně oblíbené, i když jej využívá spíše zlomek běžců. Ranní běh má několik výhod – pomáhá k nastartování metabolismu a k hubnutí (krátké běhy lze zvládnout na lačno), člověk se ráno cítí lehký a po doběhnutí vzhledem k vyplavení dopaminu příjemně do práce naladěný.
  2. V poledne před obědem (pauza v práci). Tento způsob tréninku má také spoustu benefitů. Trénink tvoří logický předěl před dopoledním a odpoledním pracovním blokem, přináší uvolnění a může pomoci zlepšit soustředění do odpoledního pracovního bloku.
  3. Po práci odpoledne nebo večer. Nejobvyklejší doba tréninku.

Můžete časy, v nichž běháte, také samozřejmě střídat. Časem přijdete na to, která varianta vám sedí nejvíce.

Dodržujte běžný tréninkový plán

Je důležité dbát na dodržování pravidelného tréninku stejně jako byste home office neměli. S dobou si můžete libovolně hrát, ale kilometráž nebo počet tréninků na týden razantně neměňte. Pokud s běháním začínáte, protože si uvědomujete, že při home office nelze sedět jen doma za počítačem či televizí, zkuste náš běžecký plán pro úplné začátečníky.

Důležité informace k vyhlášení nouzového stavu a nařízení vlády:

Lidé v uzavřených městech Uničov, Litovel a v dalších 21 obcí v Olomouckém kraji mají povinnost zůstávat doma a pobyt venku omezit na minimum, tedy jen chodit do obchodu, do lékárny, apod. Platí to rovněž pro lidi v karanténě. Pokud do těchto skupin spadáte, nezapomínejte na to, že se na vás vztahuje mnohem přísnější režim než v tuto chvíli pro většinu republiky. V těchto případech ani nemůžete chodit běhat nebo provozovat jiný sport. Pokud se však cítíte zdraví, můžete sportovat doma – buď na běžeckém páse, cyklistickém trenažéru, cvičit jógu, posilovat v domácí posilovně nebo posilovat s vlastní vahou. Jistě si najdete způsob, jak si i doma udržet dobrou kondici, a třeba i zapracujete na oblastech, které jste dlouho zanedbávali (strečink, posilování hodní části těla atd.).

Pokud se na vás karanténa nevztahuje a ani nejste v uzavřených obcích, rekreace v přírodě je ke dni publikace článku povolena. Pohyb na čerstvém vzduchu, k čemuž patří i běhání a sport, sami lékaři doporučují, pomáhá budovat lepší imunitu. Rovněž se díky sportu lze skvěle odreagovat, což je v dnešní době, která mnoho z nás stresuje (nadužívané sledování médií, strach o práci apod.). Od 19. 3. 2020 však musíte mít i při běhání bezpodmínečně nutně povinně nasazenou roušku! Myslete na to, chráníte sebe i okolí.

Další tipy pro běhání v „nouzovém režimu“:

  • Aktuální běžecké závody jsou nyní zrušeny nebo odloženy. Mnoho z vás třeba na tyto závody trénovalo celou zimu a těšili jste se na osobák. Nebojte, naplánujte si jiný vrchol sezóny třeba na léto a trénujte na něj, jako by se nic nedělo. Budete mít alespoň příležitost vypilovat formu do maxima.
  • To stejné platí u běžeckých kempů, soustředění, běžeckých skupin nebo trénování s lektorem. Najděte si způsob, jak být s komunitou !na dálku“ – pomocí facebookových skupin, komentářů na webu, diskuzních fór. S trenérem se domluvte na konzultacích přes Skype.
  • Běhejte zásadně sami a ještě jednou připomeneme – s rouškou či běžeckou kuklou, protože musíte mít zakrytý nos i ústa.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »