Diskuze: Jak na hubnutí běháním

Právě jsem za tři měsíce shodil 13 kg, kdybych nepotřeboval shodit hlavně svalovou hmotu, šlo by to ještě rychleji. 🙂 Doporučil bych tu zásadní věc – hodinu po doběhu nejezte nic a HLAVNĚ hodně během hubnutí pijte… Nejvíce energetická jídla jezte ráno (musli, ovoce), v poledne velký pozor hlavně ať jídlo není těžké (velmi nevhodné jsou tučné omáčky, smažená jídla, veškerá přespříliš tučná jídla, naopak skvělá je rýže, těstoviny – ze zkušenosti vím, že ani vepřové maso neublíží, je i lepší než kuřecí, ve kterém mohou být antibiotika nebo hormony, které se podávají drůbeži, aby byl větší výdělek).

Z vlastní zkušenosti mohu tedy poradit, právě mám 93 kg, měl jsem 108 kg a chci shodit na 80 kg :-). Od 98 kg ale shazuji už téměř výhradně svalovinu, což je mým účelem. Shodit tuk považuji opravdu za hračku, nechápu, jak s tím může mít někdo problém. Výrazně pomůže zejména běh, cyklistika a snad nejlepší jsou procházky nad hodinu a půl trvající (klidně i 2,5 hodiny), snažte se při nich málo sedat.

Daří se vám hubnout při běhání? Kolik jste zhubli a za jakou dobu?

3. 8. 2008 / Diskuze / Autor: barcelona

Hodnotit

(Zatím žádné hodnocení)
Loading...

Jak na hubnutí běháním – 56 komentářů

  1. userX napsal:

    Mě 14 kilo za 3 měsíce. (Samozřejmě jsem se musel omezit v jídle.)

  2. Slon napsal:

    Barcelona: Mohu se zeptat kolikrát týdně jsi takové procházky dělal? Děkuji za odpověď.

  3. civapetra napsal:

    To já se tedy snažim shodit hlavně tuk, ale my to máme bohužel v rodině ty větší zadky, takže je to trochu obtížnější – geny bojují holt. …. to je hodně dobré za 3 měsíce 13 kg – to tedy gratuluji.

  4. Amina napsal:

    Barcelona
    píšeš, HLAVNĚ během hubnutí pijte….
    Tím myslíš přibližně kolik? Nedávno jsem na internetu četla, že tak jak bylo propagováno hodně pít, to že už ne, spíš jen tolik, kolik si tělo řekne, nadměrné pití je zátěž na ledviny.
    Já sama odhaduji svůj příjem tekutin tak 1,5 -2 l denně.

  5. fv-admin napsal:

    userX, Barcelona – také vám gratuluji, opravdu velice pěkná čísla

    Jste výborná ukázka toho, že se u běhání dá opravdu zhubnout – samozřejmě se změnou jídelníčku.

    Proto je i pro ostatní důležité – přiměřený fyzický pohyb a změna životního stylu
    Tím fyzickým pohybem nemyslím jen běhání (i když je nejspíš nejúčinnější). Skvěle se dá hubnout plaváním (pokud máte tu možnost), cyklistikou (minimálně 1h obden – nejlépe denně), na kolečkových bruslích a běháním (40min 4x týdně – ze začátku velmi pomalu).
    Pokud vás trápí nadváha, ideální jsou dlouhé procházky aspoň obden.
    Změnou životního stylu se myslí změna denního režimu, činnosti prováděné během celého dne a hlavně změna stravovacích zvyklostí. Omezit příjem tučných jídel, živočišných tuků, soli. Ze svého dne zcela vyřadit návštěvy ve „fast foodech“. Naopak zvýšit příjem zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva, rybího masa…
    Základ je snídaně, ta by měla být nejvydatnější (pokud máte slabost pro nějaké kalorické jídlo, tak výjimečně si ho dopřejte jedině na snídani). Celkově zvyšte příjem hlavně zeleniny a ovoce bohaté na vlákninu a vitamíny.
    Zásadně se nepřejídejte a jezte pomalu. Jídlo si vždy nachystejte, ozdobte třeba zeleninovou přílohou.
    Také nejezte na noc. Večeři si dejte kolem 18.00, pokud chodíte spát hodně pozdě, můžete si potom vzít ještě něco lehkého, ale měli byste dodržet 3-4 hodiny před spánkem mít poslední jídlo.
    Tak doufám, že by to mohlo být tak všechno, co je nejdůležitější – pokud všechno správně dodržíte, kila musí jít dolů.

  6. Tygřík napsal:

    Ano tak kolem 2 l je si myslím ideální. A co se týče zátěže na ledviny – zdravé ledviny by to měly zvládnout.

  7. userX napsal:

    na zdravi.idnes. cz a podobné servery jsem už přestal chodit. Milion keců a nic z toho pravda. Můj názor

  8. userX napsal:

    Taky si myslím, tomu článku moc nevěřím.

  9. Barcelona napsal:

    Vidím že se dotazy nakupily, to je jen dobře 🙂
    1) co se týče pití – já jsem schopen vypít i 4 litry během dne ono je to vždycky individuální, mě prostě pít baví a rád si přihnu neperlivé čisté vody:D neřekl bych ale že by se mělo to pití nějak extra zvyšovat aby se zhublo – spíše by se mělo pít tak jak se běžně pít má, jenže pitný režim spousta lidí nedodržuje, proto se pití při hubnutí asi tak zdůrazňuje. Pokud nemá tělo dostatek tekutin, hubne se o poznání hůře. Hlavně mějte na paměti že množstvím vypité vody nepřiberete – takže po tréninku si v klidu dopřejte vody kolik potřebujete (narážím na bezduché sledování ručičky na váze, která se po napití posune dopředu a skutečně se najdou i takoví, kteří nahlížejí na pití jako na věc, díky které váží více). Přemíra pití je samozřejmě zátěž na ledviny, ale myslím, že každý je dost chytrý na to, aby při páté návštěvě toalety během tří hodin poznal, že to s pitím přepískl hlavně si hlídejte at pijete dostatek.

    2) Slon se ptal kolikrát týdně jsem ty procházky dělal – upřímně řečeno, byl jsem se projít všehovšudy dvakrát, protože trénuji 5x týdně minimálně, takže na dlouhé procházky moc času není. Ale vím, že kdybych chtěl shodit tuk jako prioritu, tak s nimi okamžitě začnu. Tělo při spalování mnohem hodnotněji při hubnutí vnímá, že Vaše aktivita trvá hodinu a půl, než když se jdete na půl hodiny proběhnout. Ty procházky umí být opravdu náročné, po dvou hodinách mě již nohy začaly bolet – těch 2,5 hodiny jsem dal jako příklad, choďte tak, abyste měli radost z pohybu a ne abyste byli ufunění k smrti. Tu procházku bych doporučoval asi obden, minimálně hodinu, nejlépe alespon hodinu a půl (opravdu stačí vlažná chůze).

    3) články v novinách o hubnutí jsem také četl ale jsou udělané tak, že sice to povětšinou pravda je, ale neposkytne to ucelený soubor rad jak shodit – spíše to jsou takové výkřiky, které když dáte dohromady tak pořád něco chybí abyste mohli s hubnutím začít – snad jsem to vyjádřil srozumitelně

  10. dokki napsal:

    Běhám-chodím – 7 týdnů, téměř každý den, kromě sobot, na ovál, dlouhý 2200m. Dělám dvě kola, celkem 40 minut, střídám 200 m rychlou chůzi, 200 běh plus cesta na ovál a zpátky mi trvá 30 minut rychlou chůzí. To je celkem 70 minut pohybu v tempu každé ráno na lačno. Zhruba celkem 7 km. Nejím smažená ani tučná jídla, jím častěji, menší porce. Piju neperlivou vodu a čaj, většinou zelený. Dneska ráno jsem si stoupla na váhu a nesundala jsem ani kilo. Za jak dlouho by se mělo projevit hubnutí? Může mi někdo poradit? Je fakt, že už mi není 20 ani 30, takže se mi bude hubnout hůř. Ale stejně. Dík

  11. Barcelona napsal:

    Neřekla jsi docela důležitou věc a to tvou výšku a váhu. Příčina je podle mého v tom, že chodíš téměř každý den, já bych chodil běhat obden, sem tam možná dva dny za sebou. Jestli chodíš každý den tak to podle mého stimuluje růst svalové hmoty. Mnohem spíše bych tedy doporučil běhat obden, a zkusit dobu pohybu protáhnout až na jednu hodinu, není to vážně nic složitého, s tréninkem to přijde relativně snadno. Výživu chválím, možná omezit sladkosti (o jejich konzumaci jsi nepsala), a co se malých porcí týče – neměla bys jíst více než 5x denně. Takové uždibování v průběhu celého dne není vůbec dobré (tím neříkám že ty to děláš, jen nevyplývá že ne), nevynechávej snídaně (!!) a nejíst minimálně 3 hodiny před spaním…

  12. dokki napsal:

    Díký za odpověď. Měřím 160 cm a vážím 69 kg, ráda bych se dostala na 60 nebo 58. Zkusím tedy chodit obden. Sladké úplně nevynechávám, občas si dám, ale opět se snažím o malou porci. No ,asi bych to viděla tak na těch pět porcí, když dostanu hlad, dám si něco menšího. Myslíš, že se mám najíst ráno hned jak se vrátím z běhaní bebo mám počkat. Dávám si bílý jogurt s celozrnými cereáliemi a mandlemi.

  13. Adelain napsal:

    DOKKI, rozhodně nejez celozrnné cereálie..věř mi..párkrát jsem chtěla najet na dietu typu spousty vlákniny a zdravá strava..ale cereálie jsou blbost, podle mně není možné sehnat opravdu celozrnné neslazené poživatelné cerealie..mají strašně cukru a vláknina v nich není, protože to jsou už vyloupaná zrna..To bys jich musela fakt jíst pár gramů, abys nepřijmula moc kalorií..ty kecy v reklamách o cereáliích jsou jen reklamní tah..Tohle je můj názor, třeba máš nějaké opravdu kvalitní neslazené, nepražené netučné s vlákninou..Třeba to jen zkus, vynech je na dva týdny..tak hodně štěstí pa

  14. fv-admin napsal:

    Ahoj,
    určitě taky doporučuju obden rychlou chůzi. Klidně 1,5-2 hodiny. Třeba se ti to teď zdá hodně, ale dá se to zvládnout úplně v pohodě. Je totiž docela možné, že teď při tom běhu máš příliš vysokou tepovou frekvenci a nenacházíš se v aerobní zóně, ve které se nejzdravěji a vlastně nejlépe hubne.
    Takže určitě by byla lepší rychlá chůze. Někdy třeba chůzi vynechej a chvíli běhej. Ale z čeho je ten ovál? Je travnatý? Protože v žádném případě neběhej po asfaltu nebo na betoně (chodníky)… Hodně by trpěly klouby. A ještě něco, jaké máš boty? Vyplatí se koupit nějaké pořádné, případně zkonzultovat výběr bot s ortopedem a koupit i nějaké speciální vložky do bot podle typu došlapu.
    Ihned po doběhnutí se jíst nemá. Nechat si tak 20-30min odstup.
    Hlavně po návratu domů hodně pít.

  15. dokki napsal:

    Ahoj,
    ten ovál není asfaltový, je na něm povrch asi jako někde v přírodě, místy písek. Boty mám Nike, ale jestli jsou přímo na běh, nevím, ale jsou pohodlné. Myslím, že zkusím jeden den běhat a druhý den si přidám kolečko a jen půjdu rychlou chůzí a uvídím. Těch cereálií, od Nestlé, jím asi 20g.
    Děkuju vám oběma za odpověď.

  16. Adelain napsal:

    No..je pravda, že 20g není až tak moc..údaje jsou na 100g, ale jak říkám, pro mně osobně jsou cerealie cesta do pekla..za prvé mi moc chutnají, takže jich určitě snim víc než ty a za druhé jejich složení asi nejni uplně nejlepší..takže když se to skombinuje tak je zle..a co si budem povídat,některý jsou teda docela drahý na to, že to má bejt zrní…
    S tou tepovou frekvencí na tom něco bude, mně by vyskočilo při běhu srdce z těla..to už vim, že nespálim nic a jen se namáhám..zato když jdeš pěšky, rychlou chůzí, tak vydržíš jít dýl než běžet a srdíčko se má celou dobu dobře a rochní si..

  17. Barcelona napsal:

    Ráno si klidně dej i musli s jogurtem, nebo kukuřičné lupínky s mlékem, ovoce (je bohaté na cukry téměř kompletně) dopoledne to vůbec není na škodu. Oběd hlavně at není tučný, těžký – vím, že se stačí na to jídlo jen podívat a logicky se sám sebe zeptat – čím mi toto jídlo bude prospěšné? U řízku, francouzských brambor, hranolek – tam si to prostě neokecáte, je to celkem spolehlivá metoda…3 hodiny před spaním nejíst…

  18. mizuno napsal:

    Ahojky,taky přidám své polénko do ohně..vrátil jsem se k běhání po 12letech života kouření,flákání se na gauči a s váhou 93,7kg a to už jsem si řekl dost…vypadám jak před zabijáčkou.Musím začít zase běhat,protože neznám lepší aerobní pohyb.Ted se nacházím po zhruba měsíčním tréninku.běhám každý den podle tréninkového plánu.
    Začal jsem s 30min max a to jsem umíral a postupně schazoval kg ted běhám 2-2.30hod v klidu.Momentální váha je 87,5kg a doufám,že půjde pořád dolu.Chci se dostat na 80kg.Rozhodl jsem se že zkusím maraton,tak uvidím.

  19. Amina napsal:

    Zdravím všechny ty, kdo úspěšně shazují kg a ty, kteří se o to pokouší. U mě váha od začátku běhání (jaro t.r.) ukázala pouze -2 kg (mám 158/58), ale v sobotu mi dcera říká, kde máš zadek? Takže se to upravuje asi jiným způsobem (svaly/tuky), což mě těší. Na nějakých 55 kg bych se chtěla dostat, ale protože nejsem ukázněná v jídle (zejména sladkosti), bude to zřejmě těžší.
    Mizuno,
    máš mou velkou podporu s tím maratonem, o závodech jsem nikdy neuvažovala, ale nikdy neříkej nikdy, že?

  20. dokki napsal:

    Ahoj Amino, já běhám od začáku srpna, tedy střídám běh a chůzi, mám dole asi tři kila a snažím se dost omezovat v jídle, ale asi to chce čas a máš pravdu, asi to není jen o kilech, ale postava se postupně upravuje. Já měřím 160 cm a chci se dostat na 60 kg, ale nevím. Teď mám 67. Taky asi čím je člověk starší, jde to hůř. Nicméně, sladkosti si taky neodpustím i když jsem je hodně omezila. Měj se

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Další témata v diskuzi

10. 3. 2021 / Založil: LaPeregrina

Potřebovala bych poradit s běháním v bahnitém terénu a výběrem bot. Běhám dlouhé roky, ale vždy jsem běhala především po asfaltovém povrchu nebo zpevněných cestách. Před časem jsem se přestěhovala, mám teď k dispozici spoustu krásných tras v přírodě a konečně možnost běhat po měkkém. Jenže má to i...

Nejnovější reakce:

23. 03. 2021 / Petr
Ahoj, já ěhám smíšené cesty v okolí Olomouce a používám goretexové LaSportivy-Kaptiva za r...

10. 03. 2021 / fv-admin
Běh v blátě může být opravdu nepříjemný, docela vás chápu. Nenechte se tím ale odradit a p...

20. 4. 2020 / Založil: TS10

Ahoj všem, prosím o radu k problému, který mě začal nedávno trápit. Od útlého věku se věnuji fotbalu, ke kterému jsem mimojiné přidal před cca osmi lety i běhání. Běhám poměrně pravidelně, v poslední době okolo 30km týdně, v tempech okolo 4:30/km, u kratších běhů spíše ke 4:00. Při několika posledních...

Nejnovější reakce:

1. 4. 2020 / Založil: Zuziq

Ahoj, chtěla bych si nechat poradit, kde koupit běžecké boty teď, v době pandemie koronaviru, když jsou sportovní obchody zavřené. Nejsem úplný začátečník s běháním, ale s nákupem dobrých bot ano. Začala jsem běhat na rodičovské, kdy jsem si nemohla dovolit koupit kvalitní boty. Teď se mi povedlo nějakou korunu...

Nejnovější reakce:

2. 12. 2016 / Založil: Beastie

Ahoj. Mám dotaz, jak trénovat s přítelem a sesynchronizovat rytmus. Běháme vcelku čerstvě, chvíli jsme běhali v létě, pak na podzim než nás skolila nemoc, ale teprve od nového roku pravidelně dvakrát týdně. Já jsem spíš jogger, nemám výdrž, tepovka na infarkt, když běžím dlouho v kuse, takže běhám pomalu a...

Nejnovější reakce:

03. 05. 2016 / Ali
Ahoj :-) možná jsi už mezitím přítele s fyzičkou dohnala, ale jestli né tak mám jeden tip....

16. 5. 2015 / Založil: miquel.jacquel

Ahoj všem, začal jsem běhat 11. 5. a chtěl bych se podělit s ostatními běžci o pocitech, trablech, radostech při běhání a po něm. Nikde jsem žádný pokec nenašel, tak píšu a zkouším to tu. Snad se někdo přidá. Poprvé jsem byl běhat před cca 15 lety s kamarádem a poprvé jsme dali 10 km. Pak jsem byl asi 5x a...

Nejnovější reakce:

14. 07. 2015 / Nataliaa
Ahoj ve spolek, začala jsem běhat poměrně nedávno... zprvu se jednalo spíše o rychlochůzi ...

14. 07. 2015 / Ali
Nějak tu ta diskuze utichla :-) běžci se zdraví! A jestli se to vytrácí, tak to udržte, pr...

16. 11. 2013 / Založil: Akam

Ahoj všem, začal jsem před měsícem trochu běhat, hodně mě to chytlo, ale po cca 14 dnech mě začalo bolet koleno, ale hlavně mě otekly oba kotníky, hlavně na vnitřních stranách. Bolest je dost silná, pajdám jak Žofré a o běhánísi můžu nechat jen zdát. Kotníky teď leduji a mažu Voltarenem. Je mi 36 let, dřív...

Nejnovější reakce:

14. 12. 2013 / sladekz
čauky Žofré, před během ze zahřej: klusání na místě, při vlastním běhu: postav se na sta...

25. 11. 2013 / balounka
Ahoj, já sice nejsem jedna ze zkušenějších, ale teď nedávno jsem na jednom serveru četla ...

24. 9. 2013 / Založil: chandler

(Snad to v názvu skloňuji správně.) Zdravím, začal jsem běhat asi před 3 týdny a od té doby běhám pravidelně asi 5-6x týdně, kromě 3-4 denní pauzy, kde jsem to časově nezvládal. Zatím stále kombinuji běh a chůzi. Začínal jsem na trase cca 1,5 km a postupně zvyšoval na současných cca 4,5 km, současně s tím se...

Nejnovější reakce:

02. 12. 2013 / sladekz
ahoj, těmito problémy jsem také trpěl. Vcelku ale jen krátkodobě zabíraly cviky jako např...

30. 09. 2013 / Valheru_KOKr
Doporučuji hlídat si LIDL. Mají pulsmetr od Crivitu za málo peněz hodně muziky 350Kč není...

20. 8. 2013 / Založil: Bilbuska

Ahojte, s běháním jsem začala cca před 3 měsíci. Běhám převážně každý den ráno 25–45 minut. Trápily mě přebytečné tuky, a tak jsem se jich chtěla zbavit. 🙂 Dietoložka mi řekla, že mám tuky pod průměrem, ale zato moc svalové hmoty. Měřím 167 cm a vážím 67 kg. Máte někdo zkušenosti se zbavováním...

Nejnovější reakce:

24. 07. 2014 / jenny
Ahoj, Tento problém u sebe pozoruji také a nejsem z toho nadšená. Kdyby jste měl někdo ra...

31. 03. 2014 / syas
Zdravím, jsem naprostý začátečník, běhám asi 3. týden 3-4x týdně, zatím stále jakýmsi indi...

17. 5. 2013 / Založil: silacek

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jakou mobilní aplikaci pro běhání jste vyzkoušeli, případně jestli nějakou používáte nebo se spokojíte s nějakým sporttestrem? Já vyzkoušel Runkeeper a oblíbil si Runtastic, ten je hodně promakaný, nicméně mi vadí, že musím mít mobil… Je to těžký a dobíjet tomu pořád...

Nejnovější reakce:

13. 07. 2020 / Martin
Ahoj, já používám endomondo ale asi spíš jen ze zvyku. Taky používám Shealth od samsungu a...

25. 06. 2020 / Hanna
Aplikaci mám taky. Je suprová... Řekla bych jedna z nejlepších. Jinak já jsem si ještě na ...

12. 5. 2013 / Založil: martinujec

Ahoj. Chci se zeptat, kam s pitím a ostatními věcmi (mobil, peněženka, klíče). Chápu, že pokud běhám 30 minut, nepotřebuji mít pití u sebe a mobil už vůbec. Ale doklady a klíče snad musím. To mám i při 30 minutovém běhání v parku běhat s batohem nebo ledvinkou? Nehledě na to, že je to...

Nejnovější reakce:

02. 12. 2013 / sladekz
je to docela jednoduchý, pořiďte si "CAMEL BACK" skvělá věcička kromě pití tam dam šrajtof...

25. 11. 2013 / balounka
Ahoj, já většinou běhám v legínách a sportovním nátělníku, když se ochladí jako teď, tak m...

Závody »