Test: Přírodní energetické gely Hüma s chia semínky

Na trhu existuje nepřeberné množství speciální sportovní výživy – tyčinek, gelů a nápojů. Pro sportovce všech kategorií je doplnění energie před, po či v průběhu výkonu ve formě této výživy zárukou dobrého výkonu, ale i regenerace.

Záleží na každém sportovci, jakou formu této výživy preferuje. Někomu více vyhovují tyčinky, které může kousat, někomu ovoce a dalšímu energy drinky. Zejména energetické gely jsou však velmi oblíbené díky jejich kompaktnosti a efektivitě, s jakou dokážou plnit svou práci. Jsou zdrojem převážně rychlých cukrů, které jsou palivem pro všechny svaly našeho těla. Fungují rychle a spolehlivě. Pravidelným doplňováním této energie zejména před tréninkem nebo v průběhu dlouhého běžeckého nebo cyklistického závodu lze zamezit tzv. „hlaďáku“. O co se jedná? Stoprocentně tento stav prožil každý sportovec, když mu zrovna v tom nejlepším „došlo“ – narazil do pomyslné zdi, všechny zásoby glykogenu ve svalech mu najednou došly, a musel přejít téměř do chůze nebo na kole pomalu ani neprotočil nohy…

A právě o energetických gelech bude v dnešním článku řeč. Přesněji o gelech Hüma vyrobených v USA, které jsou čistě přírodního složení. Obsahují jen chia semínka a několik dalších málo ingrediencí. A tímto mě právě zaujaly nejvíce. Mnoho jiných energetických gelů obsahuje řadu éček, konzervačních látek a umělých cukrů a jejich dlouhodobá konzumace je z pohledu zdraví velmi diskutabilní. Proč tělu při sportování nedodávat opravdu kvalitní palivo, které zároveň bude podporovat naše zdraví?

O energetických gelech Hüma – přírodní složení jako priorita

Při zjišťování informací o těchto gelech vás určitě zaujme historie firmy, která je vyrábí. Spoluzakladatel Ian McCollum, americký voják se zkušenostmi z Iráku, se inspiroval mezi běžci dobře známým indiánským kmenem Tarahumarů, o kterých psal Christopher McDougall ve svém světoznámém bestselleru Zrozeni k běhu. Tito indiáni se při dlouhých bězích stravovali speciální směsí z chia semínek. McCollum i ostatní vojáci na své misi v náročných klimatických podmínkách vedoucí přes celý Irák pro doplnění energie jedli něco podobného – a ono to fungovalo.

V ČR gely značky Hüma prodává Jan Blahuta ve specializovaném eshopu, který nám také poskytl několik gelů na vyzkoušení. „Základní předností našich energetických gelů je 100% přírodní složení a skvělá chuť, která pomáhá dobrému trávení. Jsou vyrobené v USA z chia semínek“, říká Jan Blahuta o tom, proč se rozhodl tyto gely prodávat v naší republice.

Jaké typy Hüma gelů existují?

Klasický Hüma gel – s příchutí borůvka, jahoda nebo mango. Základní gely hlavně pro doplnění energie.

Hüma gel doplněný o přírodní kofein – s příchutí citronáda nebo malina. Tyto gely jsou doplněné o přírodní kofein a mají za úkol dodat organizmu kromě energie i menší stimulační účinek pro maximalizaci výkonu.

Hüma gel Plus – s přichutí banán + ostružiny, jahoda + citronáda nebo lesní plody + granátové jablko. Gely s označením Plus obsahují navíc kokosovou vodu. Ta tělu dodá potřebné elektrolyty, jež se ve větší míře ztrácí například při běhu ve velmi horkém počasí.

A teď už k samotnému testu…

Každý má požadavky na energetický gel jiné. Ideálně, aby co nejlépe splňoval všechny kvalitativní parametry. Jak jsou na tom gely Hüma? Jak chutnají a v čem jsou opravdu dobré? Test jsem pro větší přehlednost rozdělil do několika kategorií:

Kompaktnost a aplikovatelnost

Energetický gel najdete v lehkém tenkém plastovém balíčku o rozměrech cca 13,5 cm na délku a 6 cm na šířku. Jeho hloubka je cca 1 cm, takže se vleze pohodlně do jakékoliv kapsy na cyklodresu nebo do kapsy na bundě nebo šortkách. Otevření gelu je velmi snadné, nemá žádné šroubovatelné víčko, pouze se odtrhne plastový obal nahoře.

Stravitelnost a využitelnost

Pokyny na obalu gelu zní jasně: 1 balíček si vzít 15 minut před běháním či cvičením. 1 balíček si poté vzít každých 30–45 minut během sportovní aktivity. Vždy konzumujte s vodou.

Přírodní energetické gely Hüma s chia semínky

Postup jsem dodržel a výsledek byl takový, jaký jsem očekával – velmi příjemné energetické povzbuzení před tréninkem a nulové potíže s trávením. Toto je však velmi subjektivní, a záleží na individualitě každého, co mu žaludek zvládne zpracovat. Největší zbraň tohoto gelu by měla spočívat právě v chia semínkách. Ony totiž zajistí, aby se cukry do organismu uvolňovaly postupně, po celých těch 30–45 minut, a nespálily se moc rychle. Mohu potvrdit, že jsem nezaznamenal při snědení gelu žádný nárazový výkyv energie, který by rychle opadl, pouze mírné povzbuzení. Myslím, že je to ale hodně užitečné v porovnání s ostatními gely – i při nižším obsahu cukru gel v organismu vydrží déle, pracuje s nimi totiž více efektivně.

Někteří běžci mají po snědení gelů nebo tyčinek problémy se zažíváním. Pokud tímto trpíte, určitě bych vyzkoušel právě nějaký podobný gel s přírodním složením jako je Hüma, protože některá cizorodá látka, kterou při výrobě konvenčních gelů používají, může být tím problémem.

Každopádně Hüma gelů existuje hodně druhů a příchutí. Vždy vybírejte podle toho, jaké ovoce máte vyzkoušené, a co vám chutná. Víte-li například, že máte alergickou reakci na jahody, určitě tuto příchuť vynechejte a zvolte jinou. To platí i s jiným ovocem nebo přísadami.

Chuť

Při testování jsem měl možnost ochutnat Hüma Chia gel – jahoda a Hüma Chia Plus gel – Banán + ostružiny. Hodně mi chutnala právě jahodová příchuť. Protože jahoda chutnala opravdu jako jahoda, a ne jako něco umělého, co má toto ovoce jen napodobit. Potěšila mě i velmi dobrá konzistence gelu díky chia semínkům (ani moc tuhý, ani příliš tekutý).

Složení

Přírodní energetické gely Hüma s chia semínky

Přírodní složení je podle mého názoru největší předností Hüma gelů. Například gel s příchutí jahody obsahuje pouze jahodové pyré, chia semínka, hnědý rýžový sirup, malé množství vody, jahodový koncentrát, mořskou sůl a kyselinu citrónovou. Žádné složité názvy přísad, žádné éčka, lepek, maltodextriny a podobně…  Z obalu se dozvíme, že při váze balíčku 43 gramů obsahuje 22 gramů sacharidů, 105mg sodíku a menší množství železa, vápníku a draslíku.

Gel Plus se liší kromě jiné příchuti hlavně kokosovou vodou přidanou do směsi navíc. Dodá o 135 mg sodíku (hlavního elektrolytu) více než klasický gel, a také nepatrně více draslíku.

Cena

Cena za cca 43g balení je jen nepatrně vyšší než v případě konkurenčních gelů, s kterými jsem tyto gely porovnával. Osobně jsem se však dosud nesetkal s žádným konvenčním energetickým gelem, který by byl pouze přírodního složení. Připlatit za kvalitu se v tomto případě určitě vyplatí.

Přírodní energetické gely Hüma s chia semínky

Závěrem

Hüma gely rozhodně stojí za vyzkoušení. Každý z nás má úplně jiné trávení a odlišné sportovní cíle, je potřeba tedy zkusit, jestli jsou tyto gely pro vás nebo ne. Při dlouhodobém užívání sportovní výživy však stojí za to najít si vhodné produkty, které budou vašemu organismu dělat dobře a nebudou jej zbytečně zatěžovat umělými látkami a přísadami. Běžec potřebuje správné palivo pro své tělo. Natankovali byste nekvalitní benzín do svého Lamborghini? Určitě ne 😊.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím pouze jeden komentář

Test: Přírodní energetické gely Hüma s chia semínky – Jeden komentář

  1. Míra napsal:

    Měl jsem možnost vyzkoušet jeden z huma gelů příchuť jahoda-citron a musím říct, že mě překvapila výrazná čerstvá chuť. Ta je přímo osvěžující, skoro jak ze zahrádky a hlavně po něm máte příjemně v žaludku. Co se týká dodání energie, tak ten nástup ani nevnímáte, prostě jsem si ho vzal a ujel jsem dalších 50 km na kole. Ve srovnání s jinými gely budu tento určitě preferovat!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »