Odsouzení trénují na pražský půlmaraton, maraton a štafety

Odsouzení trénují na pražský půlmaraton, maraton a štafety

Letos se už potřetí na start Sportisimo půlmaratonu Praha 7. dubna postaví také vězni, bývalí vězni a další běžci z řad manažerů firem, zaměstnanců státní správy a neziskového sektoru, kteří budou mít připnutou žlutou stužku.

Žlutá stužka symbolizuje druhou šanci pro bývalé vězně na návrat do normálního života a je hlavním znakem projektu Yellow Ribbon Run/Běhu se žlutou stužkou. Projekt, který upozorňuje na obtížnou zaměstnatelnost lidí se záznamem v Rejstříku trestů, letos podpoří na 600 lidí.

Yellow Ribbon Run

Motto Běhu se žlutou stužkou zní „uteč předsudkům“ a „dej druhou šanci“. Právě předsudky propuštěným vězňům škodí podle odborníků víc, než si myslíme. Velkým hendikepem bývalých vězňů při hledání zaměstnání je záznam v Rejstříku trestů, kvůli kterému jsou u zaměstnavatelů často odmítáni. Z lidí propuštěných z vězení, kterých bylo jen loni téměř 11 500, má tak podle propočtů šanci získat jen část těch, kteří jsou motivovaní pracovat.

Na startu sobotního půlmaratonu budou i Kristýna a Jakub. Oba si odpykávají trest ve věznici – Kristýna ve Světlé nad Sázavou, Jakub v Kuřimi.  Kristýna už loni v rámci Yellow Ribbon Run běžela štafetu a letos si dala za cíl půlmaraton.

„Chvilku trvalo, než nám stanovili trenéry. Vlastně se trénovalo ve věznici v areálu mezi budovami, tam jsou tři budovy A, B, C a od áčka k céčku je to nejdelší trasa. Za přítomnosti odpovědných osob jsme tam mohly běhat. A také nás jednou týdně pouštějí na cyklostezku, “ vypráví Kristýna.

Yellow Ribbon Run

Oba se tak díky běhání mají šanci dostat za zdi vězení, samozřejmě za doprovodu zaměstnanců věznice. Na půlmaraton se intenzivně připravují od ledna. Jakub sportoval i před tím, než se dostal do vězení. I když trénovat na půlmaraton začal teprve před několika měsíci, trasu 21 kilometrů zaběhne pod dvě hodiny. „I při výkonu trestu jsem cvičil, neběhám však celou dobu, to až posledních pár měsíců. Kondičku mám ale dobrou,“ pochlubil se Jakub. V červnu se také chystá běžet O2 Pražskou štafetu 4×5.

Na konci března se Jakub a Kristýna spolu s dalšími zúčastnili tréninku v Praze.  Akce byla součástí tiskové konference k zahájení letošního ročníku  Yellow Ribbon Run v Komunitním centru a zahradě Kotlaska, které se zúčastnili zástupci Vězeňské služby ČR, Probační a mediační služby, neziskové organizace RUBIKON Centrum, ministerstva spravedlnosti, RunCzech a partnerů YRR, mezi nimi generální partner projektu pojišťovna právní ochrany D.A.S.

Yellow Ribbon Run

Trénink vedl zkušený běžec Oldřich. Velice různorodá skupina asi 20 běžců – manažeři firem, lidé z Vězeňské služby ČR, zaměstnanci RUBIKON Centra a bývalí i současní vězni – vyběhla od Kotlasky směrem k Vltavě. Po cyklostezce podél vody pak zdatnější uběhli 9 kilometrů, ostatní se vraceli dříve. Součástí tréninku byla i běžecká abeceda, protažení, konzultace a rady.

Letošního třetího ročníku Běhu se žlutou stužkou se zúčastní téměř 600 běžců. Jde o rekordní počet osob podporujících druhou šanci pro lidi, kteří si odpykali trest odnětí svobody a usilují o návrat k normálnímu životu. Loni běželo 374 běžců a v roce 2016 pouhých 32 lidí. První ze závodů – půlmaraton – poběží sportovci s připnutou žlutou stužkou už 7. dubna.

Závody Běhu se žlutou stužkou – Sportisimo 1/2Maraton, Volkswagen Maraton, Volkswagen Maraton 2RUN a O2 Pražska štafeta 4×5  – se poběží v dubnu až červnu, a to jako součást závodů Běžecké ligy RunCzech. Cílem projektu je vytvářet pracovní příležitosti pro lidi s trestní minulostí, propojovat je s širší komunitou a tím přispívat k prevenci kriminality, snížení míry recidivy a větší bezpečnosti ve společnosti.

Yellow Ribbon Run

„Když byl člověk ve vězení, neznamená to, že to je špatný člověk. Pokud dostane práci, tak máme všichni mnohem větší šanci, že příště nic neprovede, než když takovou příležitost nedostane,“ říká Gabriela Slováková, iniciátorka projektu Yellow Ribbon Run a ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »