RunCzech.com – celé Česko běhá

RunCzech.com - celé Česko běhá

Pod označením Prague International Marathon (PIM) v rámci projektu RunCzech.com startují v ČR v současné době jedny z největších běžeckých závodů. Nedávno proběhl Mattoni 1/2Maraton Olomouc 2013 a 15. 9. 2013 odstartuje Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem 2013, který celý cyklus závodů v roce 2013 ukončuje.

Na území ČR se v rámci RunCzech.com v roce 2013 naplánovalo 7 závodů: 1 maraton, 5 půlmaratonů a desetikilometrové noční Grand Prix v Praze (7. 9. 2013).

Projekt odstartoval 4. června 1995 maratonskou tratí a vyhrál jej Etiopan Tummo Turbo v čase 2:12:44. Na startu tehdy stálo 958 běžců, v letošním roce je jich 9 500 dokonce bez připočítaných doprovodných závodů. V celé historii projektu zatím nejrychleji maratonskou trasu uběhl v roce 2010 Keňan Eliud Kiptanui za skvělý čas 2:05:39.

Motto Carla Capalba, italského vizionáře a zakladatele projektu, zní: „Čím víc máte přátel a čím víc dobrých věcí děláte, tím jste šťastnější“. „Začínali jsme v týmu 4 lidí, dnes máme 40 zaměstnanců a řadu dobrovolníků, bez nichž by to dnes už opravdu nešlo.“ Poděkování podle Capalba patří také partnerům všech závodů: „Díky štědrosti všech našich partnerů se nám daří mít „levné“ závody – startovné na našich tratích je pětkrát nižší než v Paříži nebo Berlíně, přitom kvalita je stejná nebo vyšší.“ Závody si drží vysoké známky kvality pravidelně udělované Mezinárodní asociací atletických federací (IAAF).

Mezi největší partnery se řadí Mattoni, jejiž název nesou téměř všechny půlmaratony projektu v letošním roce a zároveň Mattoni slaví 140 let od založení společnosti. „Rádi bychom, aby do budoucna i půlmaratony mimo Prahu dosáhly na stejné známky kvality IAAF, jako ten pražský. Jsme také nadšeni z letošního premiérového závodu v Karlových Varech. Jsme rádi, že právě městu, odkud Mattoni pochází, přinesl spoustu sportovního nadšení a zábavy,“ uvedl Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod.

Těchto akcí se zúčastňují i některé známé osobnosti podporující sport a zdravý životní styl (kardiochirurg profesor Jan Pirk, herci Martin Dejdar, Dalibor Gondík, Tomáš Hanák) a také samozřejmě profesionální sportovci (Pavel Nedvěd, Martina Sáblíková, Kateřina Neumannová).

Přejeme pořadatelům mnoho síly pro pořádání dalších závodů a všem běžcům, kteří se na některou z budoucích zajímavých tratí postaví, proběhnou si naše krásná města a ze závodu si odnesou kvalitní výkon a hlavně spoustu zážitků a radostí, které běhání přináší.

Zdroj: tisková zpráva

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

29. 6. 2013 / Reportáž / Autor: Běháme.cz

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »