Pozoruji indikátory nachlazení či jiné nemoci: mám přesto odtrénovat?

Pozoruji indikátory nachlazení či jiné nemoci: mám přesto odtrénovat?

Řada z nás podcenila adaptaci na chladnější počasí v posledních dvou týdnech, které vládlo po celé ČR po měsíci velmi teplého a horkého léta. Množí se tak problémy s nachlazením či zánětem dýchacích cest, které často vzniká po náhlé změně teplot. Často také mnozí z nás podcenili varovné signály vlastního těla a pustili se do plného tréninku hlava nehlava. A teď se musí léčit a dochází k mnohem větší tréninkové pauze než v případě, kdy by tělu umožnili včasný odpočinek.

Pokud vás již nachlazení momentálně skolilo či zaútočilo v jakémkoliv jiném ročním období, nezoufejte. Vaše tělo potřebuje odpočinek spíše než zbrklý a uspěchaný návrat mezi běhající nadšence.

Pravda je, že již těsně před nachlazením nebo dalšími podobnými nemocemi můžete vypozorovat, že něco není v pořádku. Existuje několik indikátorů, podle kterých lze poznat, že není od věci náročný trénink vynechat, dát si volno nebo alespoň významně ubrat na intenzitě.

Mezi tyto indikátory patří:

  • Bolest v krku, již počáteční příznaky nachlazení
  • Bolest kloubů, ztuhnutí svalů, slabost bez jakýchkoli logických příčin (regenerace pro těžkém tréninku či závodu) může indikovat počáteční chřipku či zánět v těle
  • Razantní zhoršení časů a kondice v aktuální době: opět indikátor toho, že je obranyschopnost a imunita organismu něčím ohrožena a nemělo by se zbytečně „přitápět pod kotlem“
  • Zvýšený tep v klidu, typická známka přetrénování, která s nastupující nemocí také často souvisí. Především po těžkém tréninku je dobré si druhý den ráno těsně po probuzení změřit tep – pokud je vyšší o 10 tepů než normálně, již to lze považovat za známku přetrénování (pokud další den problém nezmizí)

Klíčem je se adaptovat na studenější počasí postupně a nepodcenit oblečení

Tento aspekt je aktuální rovněž na začátku podzimu, kdy teploty ráno i večer jsou již poměrně nízké. Je důležité trochu fundovaněji sledovat teploměr a vědět svou míru v oblečení a v jeho vrstvách podle aktuální teploty a počasí.

Například pokud je venku nad dvacet stupňů Celsia bez větru, není důvod brát si cokoliv jiného než tričko a kraťasy z funkčních materiálů. Pokud je např. patnáct s větrem, již si bereme dlouhé kalhoty, v případě studeného větru lehkou větrovku.

Občas je prostě nutné dávat pozor na dny, kdy to ze třicítek najednou spadne na patnáct stupňů – organismus se s takovými změnami teplot poměrně špatně srovnává.

Lepší je si vzít raději více vrstev buď z počátku, nebo třeba větrovku mít někde schovanou. V případě pocitu chladu si tuto další vrstvu obléct a zůstat tak v teple.

Více změny počasí řeší cyklisté, protože již při rychlosti cca nad 20 až 30 kilometrů v hodině je v chladnějším počasí a silnějším studeném větru pocitová teplota mnohem nižší než u běhu. U cyklistů je naprosto normální sundat větrovku při stoupání do kopce, ale po zdolání kopce a sjezdu si ji zase obléct.

Naučte se dýchat nosem

Hlavně v létě je lákavé pouštět se v tréninku do vyšších intenzit a více dýchat ústy než nosem. To je však špatně, protože vzduch jde rovnou do plic, zatímco při dýchání nosem se vzduch otepluje, jeho množství je lépe dávkované a k nachlazení díky tomu třeba vůbec nedojde.

Postupně se učit z vlastních chyb

Na běhání či jakémkoliv sportu je skvělé, že jakoby mimochodem se hodně naučíte o vlastním těle. Pozorujete růst svalů, o kterých jste ani netušili, že je máte, zlepšuje se vám komplexně fyzička, nezadýcháváte se do schodů. Přesně víte, které potraviny vám pomáhají lépe regenerovat, které máte jíst před výkonem či naopak po něm, abyste se cítili vždy skvěle.

Časem budete schopni i přesně vyhodnocovat, jak odpovídá tělo na intenzitu nastaveného tréninkového plánu, a kdy se případně blíží nějaký problém v podobě začínající nemoci (nachlazení, chřipka), natažení či přetížení svalů a podobně.

Pokud jste zkušený běžec, víte, že se podceňovat a ignorovat své nabyté zkušenosti moc nevyplácí. Trénink, který absolvujete v době, kdy imunita organismu je oslabena, vás dokáže vyřadit na více než týden či dokonce ještě víte. Proto je vždy lepší raději den dva tréninku vynechat a poté se znovu dostat do skvělé tréninkové formy. Myslet na větší přísun vitamínů v podobě ovoce a zeleniny, chodit dříve spát a více odpočívat.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »