5 nejčastějších potíží běžců aneb Proč Vás bolí hlava nebo břicho?

5 nejčastějších potíží běžců aneb Proč Vás bolí hlava nebo břicho?

Pohyb, při kterém se pohybujeme rychleji než obvykle a tak, že se v určitých jeho fázích nedotýká žádná končetina povrchu, nazýváme běh. Mezi lidmi je čím dál víc oblíbený jako prostředek relaxace, vybití nahromaděné energie nebo jako součást zdravého životního stylu. Příjemně si při něm provětráte hlavu a utřídíte myšlenky.

Aby nám ale běh všechno výše zmíněné přinášel, je třeba běhat správně, být zdraví a v duševní pohodě. Stále více lidí trápí při běhání nějaký diskomfort. A je jedno, zda je bolí hlava, břicho, pálí je na prsou nebo se jen cítí vyčerpaní, aniž by důvodem bylo přetrénování. Jak si s tím poradit?

Bolest hlavy

Možných příčin je hned několik.

  • Úbytek minerálů
  • Dehydratace
  • Špatná technika běhu
  • Nízká hladina krevních cukrů
  • Krční páteř
  • Pokles tlaku po doběhu

Pokud dojde k úbytku minerálů, nízké hladině krevního cukru nebo dehydrataci, je třeba tělu doplnit to, co mu chybí. Pokud tyto látky tělu doplníme, měla by nastat úleva.

Špatné technice běhu lze předejít konzultací s odborníkem, který by měl Vaše první běžecké pokusy dozorovat. Nevysouváte příliš hlavu? Došlapujete správně na chodidlo? A dýcháte správně?

Na vině také může být krční páteř. Nechte se při běhu vyfotit a natočit. Záběry pak zkonzultujte s odborníkem. Možná sami zhodnotíte, zda Vaše hlava a krční páteř pokračují v jedné ose v prodloužení trupu a ten je stále v mírném předklonu, nebo ne. Na vině může být také příliš velké napětí krčních a ramenních svalů, což omezuje přítok krve do hlavy.

Abyste se bolesti hlavy vyhnuli nebo ji alespoň zmírnili, zkuste následující:

  • Hydratace – pijte hodně vody před běháním, vezměte si lahev s sebou a pijte i po doběhu.
  • Běh si užívejte a nestresujte se.
  • Před běháním i po něm si naordinujte strečink.

Bolest břicha

Píchá vás v boku? Máte křeč v břiše? Píchání v boku může být způsobeno tím, že obaly vnitřních orgánů nestíhají reagovat na rychle se zvyšující zátěž. Křeče v břiše mají svůj původ v nesprávném dýchání.

Důvodem ale také může být nadýmání neboli plynatost. Krev se totiž při běhu přesouvá ze zažívacího ústrojí do svalů nohou. A pro procesy trávení už jí tolik nezbývá.

Bolest na prsou

Asi se budeme opakovat, ale na vině pravděpodobně bude opět špatné dýchání. Správné dýchání je totiž pro běh velmi důležité. Tajemství tkví ve správném poměru. 2:2. Během dvou kroků se nadechnete a během dalších dvou zase vydechnete. A co věčné dilema nosem nebo ústy? Lepší je dýchat nosem, i když se to ze začátku může zdát nemožné.

Důležitá je také strava

Mnoha potížím lze předcházet také správnou stravou. Poslední opravdové jídlo byste měli sníst cca 2–3 hodiny před samotným běháním. Snažte se vyhnout fastfoodům a tučným smaženým jídlům. Ideální jsou lehčí jídla.

Pokud Vás trápí nadýmání při běhu, pokuste se vyloučit tu potravinu, která Vám jej způsobuje. A když Vás pálí žáha? Vyhněte se před běháním čokoládě, citrusům a kofeinu.

Náš tip: K lepším výkonům a snadnější regeneraci Vám může posloužit také sportovní výživa.

Cítíte se při běhání vyčerpaní? Na vině může být nedostatek železa

Pokud víte, že jste nepřepnuli své síly a své tělo nepřetrénovali, a zároveň jste dostatečně odpočatí, na vině může být právě nedostatek železa v krvi. Zařaďte tedy do svého jídelníčku potraviny bohaté na železo a dbejte na jeho dostatečný přísun – ideálně právě skrz stravu. Potravinové doplňky jsou až dalším možným krokem.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »