Jak se správně a zdravě stravovat před a po běhání?

Jak se správně a zdravě stravovat před a po běhání?

Běhání patří momentálně mezi nejoblíbenější aktivity většiny sportujících Čechů. Jejich počet je odhadován na 150 tisíc a tendence bude za pár let ještě vyšší. Důkazem jsou i čísla z posledních maratonů nebo půlmaratonových závodů. Jde o finančně nenáročný sport. Potřebujete mít pouze kvalitní boty, aby nedocházelo k přetěžování kloubních a vazivových struktur. A pak už jen zvolit trasu, která vám přinese relax a prázdnou hlavu. I když ze začátku může být běh trápením, postupně se zlepší fyzička a vy budete moct při běhání v podstatě duševně odpočívat. K tomu, aby bylo spokojené i vaše tělo, které vydá během běhu i po něm velké množství energie, je důležité vědět, co si dát před výběhem a co po návratu k snědku.

Pro dobrý start je důležité jíst vhodně po celý den. Tedy pravidelně s časovým rozestupem 3 hodiny. Ještě tři hodiny před během je možné se klasicky nasnídat nebo si dát oběd. Ale pozor, i zde platí výstraha, omezení tuků a vlákniny, která by mohla trávení během běhu zaměstnat. Hlavní podíl živin by měly obsahovat sacharidy, alespoň v 80%, ideálně 4–5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Pokud by se jednalo o pomalý výklus, můžete přidat trochu bílkovin (sýr, trochu masa, mléka). Zdravý jídelníček je základem každého kvalitního sportovního výkonu.

Příklady: těstoviny s tuňákem a pórkem, quinoa a feta sýr, rizotto. Doporučujeme naposledy jídlo hodinu před vyběhnutím. Pokud jste nestíhali a na poslední chvíli jste se rozhodli jít běhat, dejte si alespoň kousek banánu či müsli tyčinky. Nejhorší je běhat hladový nebo přejedený.

Doba, která je ideální pro stravu po doběhnutí, je různá. Pokud chcete zhubnout, je dobré se najíst za hodinu a půl, pokud chcete nabírat hmotu, pak do půl hodiny. Doporučujeme dodržení tzv. zdravého talíře (¼ přílohy, ¼ bílkovin a ½ zeleniny). Kromě správného jídelníčku před a po tréninku je vhodné jíst při pravidelném běhu dlouhodobě zdravě a vyváženě. S tím vám může pomoct Pestrýjídelníček.cz, který vypracovává jídelníčky na míru a zcela zdarma. Více než 200 tisíc spokojených uživatelů hovoří za vše. Pomohou vám redukovat hmotnost do plavek, nebo sestavit objemový či udržovací jídelníček šitý přímo pro vaše potřeby.

Jak zdravě vařit a zpracovávat potraviny

To, že jíme spoustu zeleniny a ovoce, ještě nemusí znamenat, že jste během jejich zpracování neztratili všechny důležité látky, které vám tyto suroviny mohou dát. Existují dva typy úpravy, a to tepelná a studená. Většina nás je zvyklá, od našich babiček i maminek, vše vařit. Strava je lépe stravitelná, zbaví suroviny případných mikroorganismů a také nás i zahřeje. Mezi tepelné úpravy patří: vaření, pečení, dušení a smažení. Nejhorší výsledky jsou zaznamenány pokud cokoliv, většinou maso nebo přílohy, fritujeme na použitých a přepálených olejích. Na povrchu pak vznikají látky, kterou mohou být také rakovinotvorné. Ano, i naši předci vyhledávali tepelné zpracované pokrmy, většinou však převládala masitá strava, která, jak se ukázalo, není příliš prospěšná a dalo by se říci, že jejich způsob úpravy i jednotvárná strava bez vlákniny přispěly ke kratší délce života.

Nicméně žijeme v moderní době a spousta z nás začíná hubnout nebo jen tak žít zdravě. Zkrátka zajímá nás co jíme a snažíme se jíst co nejvíce pestře, aby naše tělo mělo vše, co potřebuje. Velkým boomem je nyní minimální tepelná úprava. Pokud se budeme bavit o zelenině, tak ta nepotřebuje tepelnou úpravu. Pokud však trpíte nadýmáním nebo průjmy, můžete zeleninu tepelně opracovat, ale pouze do 45 °C . Pokud konzumujete potraviny syrové nebo tepelně upravené do 45 °C, jistě už víte o RAW stravě. Lidé, kteří se takto stravují, se nazývají vitariáni. Jedná se o velmi zdravý způsob života, kdy do těla dostáváte ze surovin maximum, tzv. živou stravu. Je totiž vědecky prokázáno, že po pozření tepelně upravené stravy nastává leukocytóza, tedy zvýšení obranného mechanizmu těla a tělo reaguje na stravu jako na nepřítele. Po požití syrové stravy tento jev nenastává.

Pokud by vás RAW strava a jídelníček blíže zajímal nebo ji chcete zkusit, můžete si o něj zdarma zažádat na stránkách PestryJidelnicek.cz. Specializují se především na hubnutí, ale také připravují objemové a udržovací jídelníčky. Jak již bylo zmíněno také jídelníčky pro vitariány a vegetariány. Zájem o jejich služby je opravdu velký, o čemž svědčí také 200 tisíc spokojených zájemců o jídelníček.

Jak se začít zdravě stravovat?

Přechod na zdravou stravu by neměl být rychlý a drastický. Jinak budeme mít dojem, že nás strava nebaví a jíme jen proto, že je to pokládané za zdravé. Chce to mnohem větší motivaci, například snížení váhy nebo prodloužení délky života. Je důležité si uvědomit, že zdravý životní styl není a nikdy nebyl přesně definovaný a pravděpodobně bude ještě dlouho trvat, zdali vůbec bude. Je to dané tím, že naše tělo je unikátní a může pracovat trošičku jinak, než u ostatních. Proto se nemůžeme dívat na někoho, kdo chce zhubnout stále stejným metrem, ale pátrat po možné příčině. Ty mohou být různé, ale ve většině případech se jedná o stravovací chyby. Jak tedy začít? Řekněme, že bychom motivaci měli. Další krok je realizace.

Spousta lidí má problém si představit a koupit si potravinu, která by splňovala zdravou koncepci stravování. Proto existuje stránka, kde vám s jídelníčkem na míru pomohou: pestryjidelnicek.cz. Na základě vašich údajů ohledně vaší hmotnosti, výšky nebo také typologie práce a pohybových aktivit, vám bude vyčíslen denní kalorický příjem a podle něj sestaven také jídelníček, který zasílají ihned po vyhotovení ještě téhož dne na váš email. Nemusíte si tedy lámat hlavu s tím, jak zdravě jíst. Poradí vám i v případě, že máte potravinovou alergii nebo jiné zdravotní neduhy. V rámci jejich poslední soutěže jste mohli vyhrát poukázky do prodejen Tesco v různých finančních výších.

Tento jídelníček je pestrý a zároveň také časově naplánovaný. V pravidelnosti se obvykle skrývá nejvíc průšvihů a zbytečné nabírání váhy. Také pitný režim má vliv na detoxikaci a celkový stav organismu a jeho pročištěnost. Je důležité také vědět, že ovoce je vhodné jíst pouze v dopoledních hodinách, pak už je během hubnutí nevhodné. Odpoledne by měla převažovat zejména zelenina. Začněte s oblíbenou zelenou a postupně zkuste recepty obměňovat. Pokud se zaregistrujete u PestrýJídelníček.cz budou vám chodit tipy na recepty a přípravu nejrůznějších chutných a zdravých jídel.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »