Pokud máte rádi houby, konkrétně žampiony a jste zastáncem sýrů, máme tu recept přímo pro Vás. Příprava není až tak náročná, zvládne ji každý. Tak se do toho dáme:
1) Nejprve si připravíme žampiony. Je jedno jestli kupované nebo čerstvě nasbírané, podle toho jestli jste houbaři a je zrovna houbařská sezóna nebo ne. Žampiony omyjeme pod vlažnou vodou a jemně osušíme. Točivým pohybem ukroutíme nožičky a pokud máte dost času, můžete i opatrně oloupat slupku na hlavičkách.
2) Dáme si rozehřát troubu a takto připravené žampiony položíme na plech, vnitřkem vzhůru.
3) Připravíme si koření, nejlépe grilovací nebo italské bylinky, které lze koupit skoro ve všech obchodech. Do každého klobouku trochu nasypeme a polijeme olivovým olejem.
4) Když máme hotovo, vložíme do každého žampionu na kostičky nakrájený balkánský sýr a jemně ho natlačíme dovnitř.
5) Teď už dáme pochoutku jen do trouby asi na 10–15 minut.
Hotové žampiony můžeme servírovat jako přílohu k jídlům, nebo jen tak, jako mlsku. Fajnšmekři mohou dozdobit v závěru žampiony trochou bazalky či pažitky, která dodá jídlu delikátní šmak. Nebo vyzkoušejte pálivé papričky, pokud Vám nevadí ostrá jídla.
Dobrou chuť 🙂
Poprvé publikováno: 11. 7. 2009
7. 5. 2023 / Zdraví a výživa / Autor: Blani