Tour de France 2013: Vítězství v první etapě vybojoval Marcel Kittel

Dnes 29. 6. 2013 odstartoval stý ročník nejslavnějšího cyklistického etapového závodu Tour de France, první zahajovací etapu si jezdci zajeli poprvé na území Korsiky. Nejednalo se o klasický časovkářský prolog, jako je tomu obvyklé, ale pro stý ročník pořadatelé vymysleli variantu s klasickým etapovým závodem podobně jako v roce 2011, kdy po vítězství žlutý dres obklékl Phillippe Gilbert.

Hned v úvodu se oddělila skupina s pěti členy, kteří ze začátku drželi několikaminutový náskok a dosáhli tak na obě prémie, které etapa obsahovala. Největšími favority byli v přes dvě stě kilometrů dlouhé rovinaté etapě Peter Sagan, André Greipel a Mark Cavendish, ale kvůli hromadnému pádu v pelotonu několik kilometrů před cílem očekávání nemohli naplnit. V pádu se ocitl Sagan i Contador, Cavendish byl zbržděn a Greipela zpomalily technické potíže.

Úvodní etapu však netrápil pouze zmiňovaný hromadný pád a některé pády individuální, ale také autobus (pravděpodobně některého z týmů), který byl z nepochopitelných důvodů nešťastně „zaparkován“ v cíli etapy jen několik málo minut před dojezdem první skupiny. V závěrečném spurtu, ve kterém nefigurovala žádná největší jména, dokázal uspět Němec Marcel Kittel z týmu Argos-Schimano. Ten pojede v zítřejší etapě ve žlutém dresu a díky nasbíraným bodům drží zelený i bílý trikot.

Kvůli incidentu s autobusem nastala v prostoru cíle zřejmě nějaká porucha v měření, takže ještě nejsou známy oficiální výsledky a umístění ani po hodině po dojezdu Mittela. Hned první etapa se tedy pořadatelům nepovedla zcela podle představ a je to opravdu velký problém, ještě se neví, jak jej budou řešit.

Zítřejší etapa pokračuje na Korsice a trať zavede jezdce i do kopců do cca 1000 metrů nad mořem, takže šance k získání bodů do vrchařské i bodovací soutěže bude víc a doufejme i míň kolizí, i když silnice nemají být tak široké jako v etapě dnešní.

Na špici pelotonu byl dnes také v posledních třiceti kilometrech vidět jediný český jezdec v letošní Tour Roman Kreuziger, který pomáhá leaderovi stáje Saxo-Tinkoff Albertu Contadorovi.

Protože se jedná o velkou sportovní událost a dochází k velké popularizaci tohoto sportu i v ČR a náš server není pouze o běhání, ale i o dalších sportech a zdravém životním stylu, o důležitých zprávách z tohoto závodu vás budeme pravidelně informovat.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

29. 6. 2013 / Reportáž / Autor: fv-admin

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »