3 základní pravidla výběru běžecké obuvi

3 základní pravidla výběru běžecké obuvi

Nevíte si rady, jaké běžecké boty v široké nabídce vybrat? Aby jste měli jistotu, že jsou boty stavěné přesně pro vás, zodpovězte si na následující 3 otázky. Přísloví „třikrát měř, jednou řež“ se vám v tomto případě rozhodně vyplatí.

1. Jaký máte nášlap chodidla?

Nadměrná pronace

Při nadměrné pronaci běžec více našlapuje na vnitřní hranu chodidla. I starší boty bude mít sešlapané na vnitřní hraně. Tito běžci mívají často nohy do tvaru „X“.

Pokud vás trápí tento problém, volte stabilní obuv s podporou pronace. Potřebnou podporu vám zajistí stabilní konstrukce obuvi spolu s technologií pro-moderator nebo Stabel Frame.

Neutrální nášlap nebo supinace

Při supinaci trápí běžce opačný problém, našlapují na vnější hranu a mívají nohy do tvaru „O“. Je to méně časté a tito běžci by si měli zvolit neutrální obuv stejně jako lidé, kteří netrpí ani jednou vadou chodila.

Máte-li neutrální nášlap nebo si nejste jisti, mezi kterou skupinu běžců patříte, vyběhněte vždy v neutrální obuvi.

2. Na jakém povrchu běháte?

Silnice

Pokud k vašim běžeckým trasám patří především silnice a zpevněný běžecký povrch, obujte se do silniční běžecké obuvi. Ta nabízí maximální tlumení nárazů.

Terén

Pro milovníky běhu v přírodě, v lese, po horských stezkách nebo loukách je jasnou volbou trailová obuv zajišťující dynamičtější záběr. Jedná se o běžeckou obuv pro členitý a nezpevněný povrch, na kterém běžec potřebuje vyšší stabilitu chodidla oproti silničním modelům.

Bězecké boty - silnice, terén
Běžecké boty – silnice, terén

3. Trénink nebo závod?

Tréninková obuv

U těchto běžeckých bot je kladen důraz na odolnost a maximální tlumení. V nabídce je široká škála modelů. Mezi vyhledávané patří kolekce Adidas Boost, Supernova, Response nebo Adistar.

Závodní obuv

Závodní běžecké boty vsází jednoznačně na co nejlehčí materiály a také maximální odpružení, které vás podpoří při každém odrazu nohy. Přesně takové jsou modely adidas Adizero, disponují špičkovými technologiemi, ultralehkými materiály a požadovaným odpružením.

A věřte, že na hmotnosti opravdu záleží. Společnost Adidas otestovala, že běžec, který uběhne maraton za 3 hodiny, doběhne o 1 minutu a 48 sekund dříve, pokud bude mít na noze o 100 g lehčí obuv. To stojí za zamyšlení!

A rada na závěr

Velikost běžecké obuvi vybírejte minimálně o půl čísla větší než na běžné nošení. Ať se vám nedeformují nehty, až vám při delším běhu noha nateče!



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – 2 komentářů

3 základní pravidla výběru běžecké obuvi – 2 komentářů

  1. Jan Dvořák napsal:

    Dobry den, myslite si, ze tyto bezecke boty ksporting.cz/panske-bezecke-boty/reebok-zig-zest.html jsou dobre na asfaltovy beh? beham 4x tydne po 10 km. Dekuji

  2. Marek V. napsal:

    Děkuji za článek mohu požádat o srovnání běžecké boty Adidas Ultra Boost versus značka Inov-8 Race Ultra 270? Obě by měly být silniční, otázka, která je lepší…

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »