Příprava pokrmů

Příprava pokrmů

Výživa člověka je nedílnou součástí životního stylu, který významně ovlivňuje celkový zdavotní stav. Správně připravovat pokrmy a mít přehled o kvalitních potraviných a správném stravování by měl být základ pro nejen každého sportovce, který musí na svou životosprávu dbát, pokud chce sportovat ještě mnoho dalších let.

Pojmy:

Potraviny poskytují tělu potřebné látky pro stavbu nových tkání, pro náhradu tkání opotřebovaných, a látky, které zajišťují správnou funkci těla a všech jeho orgánů. Potraviny jsou zdrojem energie důležité pro životní funkce a tvorbu tepla.

Lidskou potravu tvoří poživatiny, které se dělí na potraviny s výživovou hodnotou (maso, zelenina, ovoce) a pochutiny, které potraviny dochucují, aby nám chutnali a voněly (sůl, koření, káva, …).

Pokrm – potravina kuchyňsky upravená k přímému konzumování (pečené maso, vařená zelenina, polévky).

Jídlo – sestava pokrmů podávaná v určitou dobu (snídaně, svačina, oběd, večeře).

Strava – konkrétní denní jídla uspořádaná podle určitých pravidel.

Živiny dělíme na hlavní (bílkoviny, tuky, cukry – sacharidy) a přidatné (nerostné látky, voda, stopové prvky a vitamíny).

Bílkoviny rozlišujeme podle původu, buď podle živočišného (maso, mléko, vejce) nebo podle rostlinného původu (zelenina, ovoce, luštěniny).

Tuky také dělíme na živočišné (máslo, sádlo) a rostlinné (oleje, ztužené tuky).

Cukry jsou nejdůležitěším zdrojem energie (hroznový, ovocný cukr). Také pro sportovce jsou nejdůležitější součástí stravy (těstoviny, rýže, …).

Vitamíny

Vitamíny jsou látky, které organimus potřebuje ke svým funkcím, patří mezi látky, jež dokáží tělo chránit proti vnějším i vnitřím vlivům, tělo si je však nedovede vyrobit, takže se musí dodávat v potravě.

Vitamíny se dělí na rozpustné v tucích (A, D, E, K – zelenina, mléko, …) a ve vodě (B, C, PP – ovoce, zelenina, celozrná mouka).

Potřeba přijímat jednotlivé vitamíny se liší podle věku, pohlaví, zatížení organismu, prostředí. Jejich nedostatek se projevuje poruchami ve zdraví člověka.

Přehled vitamínů

  • A – žloutek, máslo, zelenina
  • D – rybí tuk, „sluneční záření“
  • E – rostlinné oleje, žloutek
  • K – zelenina
  • B1 – kvasnice, obilniny, vepřové maso
  • B2 – mléko, játra
  • B6 – kvasnice, maso
  • B12 – mléko, žloutek
  • PP – játra, maso
  • C – čerstvé ovoce (citrusy) a zelenina (listová)
  • H – kvasnice, med

Přehled nerostných látek a stopových prvků

  • sodík – kuchyňská sůl
  • chlór
  • vápník – mléčné výrobky
  • draslík – zelenina, ovoce, obiloviny
  • fosfor – maso
  • síra – vejce, sýry
  • železo – játra, žloutky
  • hořčík – minerální voda
  • jód – ryby
  • fluór – mořské ryby
  • měď – maso, bílek
  • zinek – luštěniny, vnitřnosti
  • mangan – ořechy, ovesné vločky

Napsat komentář – 3 komentářů

5. 8. 2011 / Zdraví a výživa / Autor: Pavel

Příprava pokrmů – 3 komentářů

  1. Veverusa napsal:

    Dobrý den,
    potřebovala bych radu. Jsem alergická na ryby a obávám se, že mám velmi nízký příjem jódu. Mohli by jste mi poradit, čím tuto důležitou látku doplnit?

    Děkuji a běhu zdar 😉

  2. tom1994 napsal:

    kupujte sůl s jódem 😀 až kolik let se sůl jodizuje, právě kvůli tomu, aby populace netrpěla nedostatkem

  3. odbornik napsal:

    Veverusa> obsah jodu v lidskem organismu je velice dulezite uchovavt v rovnovaze a patricnou stranou doplnovat optimalni mnozstvi, proto Vam dopurucuji kazdy dne minimalne 10 minut jodlovat a uvidite, ze do mesice bude vse v norme!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »