Kam za nejúžasnějšími maratony světa?

maraton

Jste vášniví běžci a naše maratony už znáte? Chcete poznat jiné kouty světa, jiné běžce? Spojte návštěvu některé ze světových metropolí s uběhnutím zajímavého maratonu. Kde se běhají?

Slovo maraton označuje dlouhé a vytrvalostně náročné akce. V souvislosti s během se jedná o závod s délkou trati 42,195 km a jedná se o druhou nejdelší atletickou disciplínu Olympijských her.

Svůj původ má v Řecku, kdy Feidippidés běžel po bitvě u Marathonu se zprávou o vítězství Athéňanů nad Peršany z Marathónu do Athén. Tam se slovy „Zvítězili jsme“ zemřel vyčerpáním. Trasa, kterou uběhl měřila 38 km. Původně se maratonské závody běhaly na trati o délce 39 km, v roce 1908 byla délka olympijského maratonu upravena na 42,195 km.

Už dávno není turistika spojená s absolvováním některého ze zajímavých maratonů vzácností. Kde si zaběhnete maraton a strávíte i pár nezapomenutelných dní?

New York City Maraton

Největší maraton světa, na který je třeba se kvalifikovat splněním potřebného limitu nebo být vylosován v loterii. Běhá se první neděli v listopadu, a to už od roku 1970. Pravidelně se ho účastní více než 50 tisíc závodníků z celého světa.

Startuje se na Staten Island, trať následně vede přes Brooklyn, Long Island City, Queens, Manhattan a cíl je v Central Parku.

Bostonský maraton je nejstarší závod tohoto druhu

Každoroční závod ve státě Massachussetts se běhá na „Den patriotů“, tedy třetí pondělí v dubnu. Jeden z nejprestižnějších světových maratonů se poprvé se běžel v roce 1897 a je vzpomínkou na první vojenský střet americké války za nezávislost – bitvy o Lexington a Concord.

Jedná se o velmi rychlý maraton, jehož trasa vede přes šest měst po silnici uzavřené pro auta. Dočkáte se i kopců a báječné podpory od přihlížejících.

Londýnský maraton patří do TOP 6

Spolu s maratonskými běhy v Bostonu, Tokiu, Berlíně, Chicagu a New Yorku patří mezi World Marathon Majors. Poprvé se běžel roku 1981 a koná se pravidelně třetí dubnový víkend. Trasa začíná v jihovýchodním Londýně v Blackheath a končí na The Mall.

Jeho zvláštností jsou tři startovací stanoviště, které se po 5 km spojí a pak už běžci absolvují společnou trasu.

start maratonu

Maraton v Paříži pro profesionály i amatéry

Jeho historie sahá až do roku 1896, kdy se 19.července běžel poprvé, na počest Michela Bréala, fiologa, který se zapsal do historie jako iniciátor vzniku maratonského běhu na 1. olympijských hrách v Athénách.

Trasa pařížského maratonu vás zavede k těm nejzajímavějším a nejatraktivnějším památkám Paříže. Závod startuje u Vítězného oblouku odkud pokračuje přes Champs-Elysées, náměstí Svornosti, kolem náměstí Bastily, až k zámku Chateau de Vincennes. Pak se vydáte zpět kolem katedrály Notre Dame po nábřeží Seiny k Eiffelovce a zpět k Vítěznému oblouku.

Tokio

Jedinečný maraton v Japonsku, který sjednocuje běžce, diváky a organizátory. Poprvé se běžel v roce 2007 a jeho obliba stále roste. Vzhledem ke krásnému prostředí a zajímavému terénu právem patří do TOP 6 světových maratonů.

Maraton v Berlíně

Jeden z nejznámějších, největších a nejrychlejších maratónských závodů se běhá pravidelně jednou ročně od roku 1974. Většinou se koná poslední neděli v září. Začíná v Berlíně a končí poblíž Braniborské brány.

Víte, proč právě Berlín je místem mnoha rekordů? Důvodem jsou ideální podmínky – mírné teploty, plochý terén a báječní diváci.

berlínský maraton

Chicagský maraton je jeden z nejprestižnějších

Na jeho start se může postavit 40 000 závodníků. Start i cíl se nachází v centru města, konkrétně v Grant Parku. Jeho trasa vede centrem města k jezeru Michigan, pokračuje přes Lincoln park a Chine Town. Trať je rychlá a rovinatá. Typická je báječná atmosféra a nekonečná podpora přihlížejících diváků.

Maraton po Velké čínské zdi

Nepatří mezi World Marathon Majors, za zmínku ale rozhodně stojí. Jde o jeden z nejunikátnějších světových běžeckých závodů. Čekají tu na vás dlážděné cesty a víc než 5000 schodů různých velikostí.

Maraton se na Velké čínské zdi běhá od roku 1999, maximální kapacita je 2 500 běžců. Jedná se o opravdu náročný závod, na který ale budete dlouho vzpomínat.



Sponzorováno – placená spolupráce

Napsat komentář – zatím pouze jeden komentář

Kam za nejúžasnějšími maratony světa? – Jeden komentář

  1. Stano napsal:

    Ahoj, v rámci dovolené na Bali jsem měl tu možnost zaběhnout si Bali Maybank Maraton a musím říct, že to byl opravdu zážitek. 🙂 Sáhl jsem si na své dno. Hlavně za to, že tam bylo šilené počasí. Vlhkost, 30+ stupňů a cesta byla místy dost rozbitá.

    Všem moc doporučuju vyrazit na závod někam do zahraničí. Je to skvělý, zaběhnout si trasu, kterou neznáte. 🙂

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »