Klíčené luštěniny – ozvláštňující a nenahraditelný prvek ve zdravé výživě

Klíčené luštěniny – ozvláštňující a nenahraditelný prvek ve zdravé výživě

V třídílné sérii článků, která se bude týkat luštěn a obilovin, se v první řadě podíváme na co jiného než naprostý základ do této problematiky – klíčení luštěn.

Mnoho z nás si pravděpodobně pod pojmem „pokrm s luštěninami“ představí pouze vařenou černou čočku s moukou a smaženou cibulí, v tom horším případě ještě s levným párkem a kyselým nakládaným okurkem. Toto jídlo je i dnes velmi oblíbené hlavně v různých stravovacích zařízeních jako jsou jídelny všeho druhu (školní, zaměstnanecké, …). Není pak divu, že k těmto potravinám mají automaticky odpor i děti, když jsou jim servírovány pouze v tomto, nebojím se říci otřesném, stavu.

Vždyť luštěniny je úplně nejlepší jíst jako hlavní jídlo jen s minimem potřebných úprav! A buď je pouze uvaříme (fazole a všechny další luštěniny) nebo je necháme naklíčit. Vařenými luštěninami se dnes zabývat primárně nebudeme, protože na těch byste si už měli pochutnávat pravidelně – odborníci na výživu doporučují konzumovat tyto potraviny minimálně 2x týdně.

A co slibované klíčení luštěnin? Zapomínáme, že metodu naklíčování využívali naši předci už před stovkami let (jinde ve světě to však znali už několik tisíc let) a v našich zemích tvořily hlavně v zimě velmi vítaný zdroj živin. Důvod, proč tuto metodu nazývám „ozvláštněním“, je právě v tom, že si je třeba znovuoživit tento postup a zařazovat je do jídelníčku pravidelně i dnes.

Co je to naklíčená luštěnina?

Luštěniny jsou v suchém stavu z principu semínka, a jako ze všech semínek i z nich lze vypěstovat novou rostlinu. Když jsou semínka suchá, jsou „deaktivována“ – spí, nerostou, protože pro svůj růst a vývoj nemají vhodné podmínky. Teprve ve chvíli, kdy se semínko ponoří do vody nebo navlhne, se aktivuje poměrně složitý biochemický proces, při kterém vniká obrovské množství cenných látek, které semínko v suchém stavu neobsahuje. A neobsahuje jej ani po uvaření! Vařením se cenné látky zničí a z luštěniny dostaneme ve většině případech „jen“ sacharidy a bílkoviny.

Při klíčení totiž vznikají enzymy, ale hlavně vitamíny A, B, C, rovněž nejcennější vitamín E (nejdůležitější antioxidant v těle), rostlinné hormony, bioflavonoidy a další užitečné látky. Z minerálů se jedná zejména o vápník, hořčík a draslík. Při tomto procesu se rodí život a tudíž jsou všechny látky v dokonalé rovnováze, jen je sníst!

Jaké luštěniny lze klíčit?

  • Mungo fazolky. Mungo fazolky jsou v suchém stavu krásně zelené a poměrně malinké útvary fazolovitého tvaru. Po naklíčení chutnají jako mladý hrášek, pro ideální konzumní spotřebu potřebují cca 3 dny klíčení. Při větším klíčku již zhořknou a jejich konzumace se nedoporučuje (na konci klíčku se objeví rozvětvené kořínky, rostlinka vstupuje do další fáze růstu).
  • Červená čočka. Pozor, musí to být neloupaná červená čočka (loupaná nenaklíčí). Po naklíčení má poměrně dlouho velmi čerstvou až „travnatou“ chuť, potřebuje cca 4 dny klíčení.
  • Cizrna (římský hrách). Je největší z těchto luštěnin. Má až oříškovou chuť a potřebuje cca 4–5 dnů klíčení. Vydrží relativně dlouho a je i po naklíčení ze zmiňovaných zástupců nejtvrdší. Cizrnu doporučuji ke konzumaci až po navyknutí na mungo fazolky nebo červenou čočku.

POZOR: klasické fazole (bílé, červené, černé, jakékoliv) se nenakličují, ani se syrové nekonzumují! Obsahují totiž pro lidský organismus nebezpečné látky, které se zničí jedině vařením. I fazole však naklíčí (viz obrázek k tomuto článků) a je možné je nechat pár dnů naklíčit a pak teprve povařit. Stejně je musíte minimálně přes noc namočit před vařením. Získáte po uvaření naklíčených fazolí objemově i chuťové odlišné luštěniny, které si oblíbíte.

Luštěniny na klíčení se vyplatí kupovat v BIO kvalitě a mnoho lidí to tak preferuje. Luštěniny totiž pouze promýváte a konzumujete vlastně tak, jak jsou. I chuťově BIO luštěniny rozeznáte. Zlatá střední cesta je kupovat jeden pytlík BIO luštěn na klíčení a jeden neBIO pytlík na vaření, pokud chcete ušetřit.

Jak na klíčení luštěnin?

Postup je velmi jednoduchý. Buď si můžete koupit různě sofistikované klíčící misky a zařízení, nebo to zkusit hezky po staru. Sám také postupuji tím nejjednodušším způsobem. Potřebujete jen obyčejnou plastovou misku, milimetrové sítko a luštěniny.

  • 1. Večer luštěniny pořádně propláchněte vodou, vsypte je do misky a zalijte po okraj misky vodou. Ponořením do vody na několik hodin se semínko aktivuje. Misku umístěte tak, aby nebyla na přímém slunci, spíše ve tmě. Není to však nutné, semínka vyklíčí i např. na parapetu okna, zvlášť teď v zimě.
  • 2. Další den ráno semínka opět propláchněte vodou a umístěte je už jen do prázdné misky. Tzn. již semínka do vody neponořovat! Semínka už jsou aktivovaná a stačí, když budou mít vlhkost a v sobě nasátou vodu pro další klíčení a růst.
  • 3. Proplachujte pravidelně 2x–3x denně.

A to je vše! Není nic jednoduššího, viďte? Můžete pak experimentovat s dobou klíčení. U některých luštěnin stačí velmi krátká doba (mungo fazolky), u některých je čas pomalejší, ale velmi rychle si navyknete na tuto denní rutinu – oblíbíte si ji. Pokud jste moc vytížení a nechcete na to myslet, prostě je propláchněte jen 2x denně vodou – při první návštěvě kuchyně ráno a při poslední večer. Samozřejmě můžete vedle sebe klíčit kolik misek chcete najednou.

Konzumní délka klíčku je 5–10 milimetrů. Pokud jsou klíčky delší a klíčí dlouho, zhořknou. Musí se podchytit okamžik, než začnou tvořit kořínky. Ideálně naklíčené luštěniny pak stačí umístit do ledničky – klíčení přestane a v lednici vydrží až 5 dní.

Tipy do jídelníčku

  • Kombinace s rýží nebo těstovinami – výborně odlehčí jakoukoliv škrobovitou přílohu. Můžete je zapracovat do misky, až se vám těstoviny nebo rýže uvaří (necháte přílohu chvilku stydnout, ať klíčky tepelnou úpravou nezničíte).
  • Do polévek – vždy přidáváme až po uvaření a po cca 5–10 minutovém odstání (abychom opět cenné látky nezničili).
  • Do salátů, pomazánek…
  • Proteinový nápoj – můžete je rozmixovat jako smoothies s ovesnými vločkami a s banánem a získáte ideální proteinový nápoj. Samozřejmě můžete vyzkoušet i mléko a různě experimentovat s chutí.

Nakličte si vlastní misku ještě dnes!

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že se naklíčené luštěniny hodí téměř ke všemu. Můžete je dokonce chroustat u televize místo brambůrků. Ze suchého stavu narostou luštěniny i více než o polovinu, takže s tím počítejte při umisťování do misek. Pokud nejste na klíčené luštěniny zvyklí, zařazujte je do jídelníčku opatrně, rozumně a postupně. Rozhodně byste z nich neměli hned udělat své největší jídlo dne. I proto mluvím jen o určitém ozvláštnění naší stravy. Využijte vlastní zdravý rozum a na optimální množství snadno přijdete.

Cílem tohoto článku bylo představit pro někoho možná zcela neznámou a „divnou“ metodu, na kterou lidé zapomínají, protože přece mají spoustu jiných „dobrot“. Pokud se někomu tato metoda zalíbí, vyzkouší ji a bude si pravidelně dopřávat naklíčených luštěnin, pak tento článek splnil svůj účel. Dobrou chuť!

Znáte nakličování luštěnin a jaké jsou Vaše nejoblíbenější? Nebo o tom slyšíte poprvé? Napište do komentářů Váš názor!

Další článek bude o typických a nejzdravějších obilovinách.

Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!

Napsat komentář

*

Přečetl/a jsem si Zásady ochrany osobních údajů a odesláním komentáře s nimi souhlasíte.*

Závody »